De dinosaurussen leefden gedurende ruim 180 miljoen jaar op de wereld, lang voordat de mens op aarde rondliep. Deze grote en veelzijdige groep van uitgestorven reptielen blijft tot de verbeelding spreken. Films als Jurassic Park (I, II en III) en Jurassic World droegen ongetwijfeld bij tot de belangstelling voor dinosauriërs.

Meer dan 140 miljoen jaar lang, tijdens de geologische tijdvakken van het Jura en het Krijt, waren ze de overheersende landdieren; de grootste landdieren die ooit hebben geleefd. Helemaal uitgestorven zijn de dino’s overigens nog steeds niet, want biologen gaan ervan uit dat onze hedendaagse vogels verre afstammelingen zijn van vliegende dinosauriërs.

Zo’n 66 miljoen jaar geleden verdwenen ze plots van de aardbodem, mogelijk door een verwoestende meteorietinslag. Op basis van hun fossiele skeletten weten we ongeveer hoe groot ze werden. Hieronder een lijstje van de 10 grootste dinosauriërs, met afmetingen om ‘u’ tegen te zeggen.

De grootste ‘dikkop’ onder de dinosauriërs

Pachycephalosauria

Jordan Mallon/wikipedia/CC BY-SA 2.5

De zogenaamde Pachycephalosauria waren een groep plantenetende dinosauriërs, die zich onderscheidden door hun zeer dikke schedeldak. Ze worden daarom ook wel eens ‘dikkopsauriërs’ genoemd. Hun schedeldak kon tot 25 centimeter dik worden. De schedel had bovendien een vreemde vorm: achteraan bevond zich een kraag met bobbels of stekels. Ook aan de voorzijde van hun snuit zaten er kleine stekels.

Paleontologen vermoeden dat deze dieren regelmatig met elkaar in de clinch gingen om hun territorium af te bakenen. Een stevige kop met scherpe stekels kwam goed van pas tijdens deze gevechten. Het lijf van de meest
Pachycephalosauria werd zo’n 2 tot 3 meter groot, niet zo heel groot voor een dinosauriër. De Pachycephalosaurus wyomingensis was het grootste van deze familie met een lengte van 4.5 meter en een gewicht van 500 kilogram.

De grootste onder de Dromaeosauridae

Utahraptor

Emily Willoughby/wikipedia/CC BY-SA 3.0

De Dromaeosauridae bestonden uit een groep dinosauriërs waaruit vermoedelijk onze hedendaagse vogels zijn ontstaan. Ze hadden veren en waren vleeseters. Het waren intelligente jagers: ze joegen in groep op hun prooi, in tegenstelling tot andere vleesetende dino’s die helemaal alleen op jacht gingen. Hun relatief grote schedel wijst op een vrij grote herseninhoud, wat hun intelligentie ten goede kwam.

Typisch aan de Dromaeosauridae was de angstaanjagende klauw aan hun achterpoten. In feite was dit een teen die naar boven was gedraaid met daaraan een enorme klauw, waarmee ze hun prooi te lijf gingen. De grootste onder de Dromaeosauridae was de Utahraptor. Exemplaren van dit geslacht van dino’s konden tot zes meter lang worden en 500 kilo wegen. Een ander bekend geslacht onder de Dromaeosauridae is de zogenaamde Velociraptor, een vleeseter met veren die tot twee meter lang kon worden en sterk geleek op een vogel.

De grootste onder de Ceratopia

Triceratops

Ze leken een beetje op onze hedendaagse neushoorns, de dino’s die tot de groep van de Ceratopia (of Ceratopsia) behoorden. Vele soorten Ceratopia werden gekenmerkt door hun grote hoorns en zware nekschild. Het bekendste geslacht onder de Ceratopia, ook ‘te gast’ in de meeste Jurassic-films, is ongetwijfeld de Triceratops. De Triceratops was een kolos onder de kolossen: acht tot negen meter lang, zo’n zeven tot twaalf ton zwaar, een zware schedel met drie hoorns en een enorm nekschild. Triceratops was een planteneter. Zijn angstaanjagende hoorns en nekschild dienden waarschijnlijk om soortgenoten te imponeren en om een plaatsje te bemachtigen in de rangorde.

De grootste gepantserde dino

Stegosaurus

De Thyreophora vormen een groep van ‘gepantserde’ dino’s, gekenmerkt door harde beenplaten en staartstekels. De grootste ervan was de Stegosaurus, een planteneter die zo’n 150 miljoen jaar geleden leefde in het Juratijdperk. Stegosaurus kon tot negen meter lang worden en woog ongeveer twee tot zelfs vier ton.

Hij had een langgerekte kop, een slanke nek en groot lijf, met 22 beenplaten op de rug en vier staartstekels. De staartstekels dienden waarschijnlijk voor verdediging tegen vijanden. Paleontologen weten niet zeker wat de functie was van de beenplaten op de rug van de Stegosaurus. Misschien gebruikte het dier deze als verdedigingswapens, maar mogelijk dienden de beenplaten ook voor regeling van de lichaamstemperatuur of om indruk te maken op soortgenoten.

De grootste vliegende dinosauriër

Quetzalcoatlus

De grootste vliegende dieren die ooit op aarde geleefd hebben, waren de Pterosauria of vliegende dinosauriërs. De Quetzalcoatlus was een vliegende dino waar je moeilijk naast kon kijken: zijn vleugels bereikten een spanwijdte van maar liefst elf meter. De lengte van het beest kon ook gemakkelijk tien tot elf meter bedragen.

De Quetzalcoatlus had dus min of meer de afmetingen van een Cessna-vliegtuig. Zijn gewicht bedroeg niet veel meer dan 200 kilo, een klein gewicht voor dit zeer grote dier. Merkwaardig: op het land liep de Quetzalcoatlus waarschijnlijk op vier poten, waarbij hij zijn vleugels als twee extra poten gebruikte.

De grootste vleesetende dinosauriër ooit

Spinosaurus

Lange tijd werd gedacht dat de Tyrannosaurus Rex, ook bekend als de ‘T-Rex’, de grootste vleesetende dinosaurus was die ooit op aarde had geleefd. In de Jurassic Park-films kreeg de T-Rex daarom ook steevast de rol van bloeddorstige ‘killer-dino’ toebedeeld. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de Tyrannosaurus Rex niet de grootste vleesetende dino was.

Zeker, de T-Rex werd zo’n twaalf tot dertien meter lang en was niet bepaald een katje om zonder handschoenen aan te pakken. Maar er waren nog grotere soorten, onder meer de Gigantosaurus die gemakkelijk een lengte van dertien meter bereikte. Nieuw onderzoek van de skeletten van de Spinosaurus wijst op een lengte van maar liefst zestien tot achttien meter en een gewicht van zeven tot twintig ton. Dit zou betekenen dat niet de T-Rex, maar de Spinosaurus de grootste vleesetende dinosauriër uit de geschiedenis was.

De grootste zwemmende dinosauriër

Shastasaurus

DiBgd/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Er bestonden ook dinosauriërsoorten die in het water leefden. De grootsten waren de Mosasauriërs, de Plesiosauriërs en de Ichthyosauriërs. De Mosasaurus hoffmannii kon bijvoorbeeld achttien meter lang worden. De Pliosaurus, een soort die tot de Plesiosauriërs behoorde, werd nog langer: vijftien tot twintig meter.

De titel van het grootste in het water levende reptiel aller tijden gaat echter naar Shastasaurus sikanniensis, een gevaarlijk zeeroofdier uit de groep van de Ichthyosauriërs. De lengte van een Shastasaurus kon oplopen tot maar liefst 23 meter. Toch werden al deze dieren, die tientallen miljoenen jaren geleden uitstierven, minder groot dan het grootste dier dat tegenwoordig in onze oceanen leeft. De huidige blauwe vinvis, een zeezoogdier, bereikt een lengte van 30 tot zelfs 33 meter.

De op twee na grootste dinosauriër aller tijden

supersaurus

Fossiele resten van de supersaurus werden in 1972 gevonden in Colorado. Deze plantenetende dino viel vooral op door zijn enorm lange nek en staart en zijn kleine kop. Uit onderzoek blijkt dat een supersaurus zo’n 32 tot 35 meter lang kon worden. De nek van de supersaurus kon een lengte van vijftien meter bereiken en zijn gewicht liep op tot 40 ton. Hiermee komt het dier op de derde plaats in de lijst van grootste dinosaurussen. De supersaurus kon waarschijnlijk zijn lange staart snel heen en weer bewegen, zoals een zweep. Zo slaagde hij er vermoedelijk in om zijn vijanden af te schrikken. De supersaurus leefde in het late Juratijdperk. De soort stierf 145 miljoen jaar geleden uit.

De tweede grootste dinosauriër die ooit geleefd heeft

Oleg Senkov / Shutterstock.com

Nog niet zo lang geleden, van 2008 tot 2015, waren paleontologen druk aan de slag op het grondgebied van de boerderij La Flecha in Patagonië, Argentinië. Ze groeven er de gigantische beenderen op van een enorm grote dinosaurussoort, die de geslachtsnaam Patagotitan kreeg. Deze naam betekent letterlijk ‘titaan van Patagonië’. Omdat de boerderij eigendom was van de familie Mayo, kreeg de dinosoort als volledige naam ‘Patagotitan mayorum’.

De paleontologen vonden veel fossiele resten van deze soort: maar liefst 130 beenderen konden geborgen worden. Sommige van die beenderen wogen niet minder dan 500 kilo. De wetenschappers kregen dankzij de rijke vondst aan fossielen een vrij volledig beeld van het skelet van de Patagotitan. Het was hoe dan ook een enorm beest: zijn lengte kon oplopen tot 37 meter en zijn gewicht tot 70 ton.

De allergrootste dinosauriër die tot nu toe bekend is

Argentinosaurus

De titel van allergrootste dinosauriër die ooit op aarde ronddoolde, gaat (voorlopig) naar de Argentinosaurus. Zoals de benaming al suggereert, zijn de fossiele resten van de Argentinosaurus gevonden in Argentinië. Een eerste fossiel werd gevonden door een landbouwer op de ranch Las Overas.

In 1989 begonnen paleontologen met opgravingen in de omgeving van de ranch. De paleontologen vonden ruggenwervels, ribben en het rechterscheenbeen van een gigantische dinosauriër. Het duurde nog tot 1993 voordat de gevonden dinosauriërsoort wetenschappelijk werd beschreven. De dino kreeg de naam Argentinosaurus huinculensis. Het dier zou volgens schattingen en berekeningen een lengte bereikt hebben van zo’n 40 meter en een gewicht van meer dan 70 ton. Dit zijn voor een op het land levend dier zowat de maximale lengte en het maximale gewicht die fysisch mogelijk zijn.

De Argentinosaurus was niet alleen de grootste dino, maar ook het grootste levende wezen tot nu toe en bovendien het zwaarste dier dat ooit op het land leefde. Het hart van de dino vestigde ook een record: dat woog ongeveer 400 kilo en was meer dan 1700 keer groter dan een mensenhart. Prestaties om ‘u’ tegen te zeggen, niet? Helaas, de Argentinosaurus loopt al lang niet meer op aarde rond. Deze gigantische plantenetende dinosoort stierf zo’n 94 miljoen jaar geleden uit, op het einde van de Vroege Krijtperiode.