Je kan het je bijna niet voorstellen, dat Indonesië uit meer dan 13.500 eilanden bestaat. Met zo’n ruim 6.000 bewoonde eilanden, is het zeker waard om een aantal van deze eilanden eens in je leven te bezoeken. Echter is het ontzettend lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Daarom lees je hier over de top 10 grootste Indonesische eilanden en wat er allemaal te beleven valt, zodat je kunt beginnen met het plannen van jouw volgende reisbestemming.

10. Flores

flores

Met wel 17 vulkanen op het eiland, is Flores een eiland waar de traditionele levenswijzen van de inwoners nog altijd kan worden waargenomen. In de traditionele dorpen op het eiland leven inwoners tot op de dag van vandaag volgens de rituelen en tradities, die al eeuwen oud zijn. De naam Flores betekent ‘bloemen’ in het Portugees. Zoals de naam dus al verklapt kun je op het eiland diverse bloemen tegenkomen. Dicht bij Flores liggen de Komodo-eilanden, waar je de zeldzame komodovaraan als enige plek op de hele wereld nog kunt zien.

9. Sumbawa

Sumbawa

Het eiland Sumbawa bestaat grotendeels uit vulkanen, droge vlaktes en mooie stranden. Verder bevinden er zich in het binnenland van het eiland een aantal traditionele dorpen met vriendelijke inwoners. Sumbawa is internationaal bekend als een uitstekende plek om te surfen. Het eiland wordt daarom jaarlijks door surfers van over de hele wereld bezocht.

8. Seram

seram

Ondanks dat het eiland Seram nog redelijk vrij is van enige vormen van toerisme, staat het eiland bekend om zijn prachtige zee. Dankzij de ligging van het eiland, kun je het indrukwekkende zeeleven rondom het eiland van dichtbij waarnemen. Hier vind je diverse koraalriffen, vissen en zelfs dolfijnen. Doordat het er weinig toerisme op het eiland aanwezig is, moet er wel rekening mee houden dat er geen tours zijn en je jouw reis naar Seram zelf dus goed moet plannen.

7. Halmahera

Halmahera

Het bijzondere aan het eiland Halmahera is dat het bestaat uit vier schiereilanden. De schiereilanden zijn dun bevolkt, omdat de eilanden behoorlijk bergachtig zijn. Voor toeristen is het verkennen van de zee één van de populairste vakantie activiteiten. Halmahera trekt daarom voornamelijk toeristen aan die op zoek zijn naar spannende wateractiviteiten. Zo zijn bijvoorbeeld de hoge golven van Dorume Beach uitstekend voor surfliefhebbers.

6. West Timor

west timor

Het eiland Timor is verdeeld in twee delen, waarvan de westelijke helft aan Indonesië toebehoort. In het midden van het eiland bevinden zich hoge gebergtes, waar kleine dorpjes te vinden zijn. Ondanks dat Timor één van de armste plekken op de wereld is, heeft het eiland prachtige stranden. Echter zal je er al snel achter komen dat er geen resorts te bekennen zijn en dat de stranden vrijwel verlaten zijn. Toch zijn er tours waar je aan kunt deelnemen, die je rond het eiland zullen leiden.

5. Java

java

Om het prachtige beeld van de natuur in te nemen, moet je op het eiland Java zijn. Java is tenslotte het belangrijkste eiland van heel Indonesië. Op het eiland bevindt zich één van de populairste bezienswaardigheden, namelijk de Bromo vulkaan. Voor de echte avonturiers is het beklimmen van deze vulkaan een uitstekende activiteit. Wanneer je de top bereikt hebt, kun je genieten van een prachtig uitzicht over het eiland. Uiteraard zijn er tochten naar de top van de vulkaan die om 4 uur s’ ochtends beginnen, om de prachtige zonsopgang waar te nemen.

4. Sulawesi

sulawesi

Het eiland Sulawesi, ook wel bekend als Celebes, is uitstekend geschikt voor zowel toeristen die op zoek zijn naar de ultieme rustplek als voor de avontuurlijke toeristen. Om helemaal tot rust te komen kun je heerlijk relaxen op één van de witte zandstranden of één van de grote landschappen te bezoeken. Als je op zoek bent naar actieve activiteit, kun je deelnemen aan een fietstocht door het centrale deel van Sulawesi of een verfrissende duik nemen bij de riffen van Bunaken.

3. Sumatra

Sumatra

Sumatra is het meest indrukwekkende eiland van de Indonesische eilanden, omdat het ontzettend divers is. Naast de diverse culturen die er te vinden zijn op het eiland, vind je er ook tropische stranden, vulkanen zoals de Berastagi, grote jungles en verbazingwekkende watervallen zoals de Sipisopiso. Het is onmogelijk om alle kanten van het eiland in een korte tijd te bekijken. Zorg er dus voor dat je voor je zeker je tijd neemt om het eiland te verkennen.

2. Borneo

Borneo

Meer dan twee derde van het eiland Borneo, ook wel bekend als het op twee na grootste eiland op de wereld, maakt deel uit van Indonesië. Het eiland bestaat voornamelijk uit grote regenwouden, waardoor er diverse soorten flora en fauna aanwezig op het eiland. Veel toeristen bezoeken Borneo om diverse diersoorten zoals de orang-oetan te bewonderen. Daarnaast bevinden er zich verschillende hotels en resorts op het eiland, waar je compleet tot rust kunt komen. Ook kun je deelnemen aan diverse activiteiten zoals snorkelen, golfen en raften.

1. Nieuw Guinea

nieuw guinea

Het op een na grootste eiland op de wereld Nieuw Guinea brengt je naar een compleet andere wereld. Op het eiland zal je verschillende stammen tegenkomen, waardoor je de rijke cultuur met je eigen ogen kunt ervaren. Daarnaast vindt in het binnenland van het eiland bergachtige gebieden met daaromheen tropische regenwouden. Het bijzondere van Nieuw Guinea is, dat ondanks het tropische klimaat er in de winter sneeuw op te bergtoppen valt. Nieuw Guinea is de perfecte plek voor actieve toeristen, die op zoek zijn naar wat beweging. Of je het nou rustig aan wilt doen door een heerlijke wandeling te maken langs het strand of dat je liever het water in duikt om de diepe onderwaterwereld te ontdekken. Er is voor elke toerist wel wat te vinden.

Meer lijstjes over eilanden