Eerder schreven we een top 10 van de drukst bevolkte gebieden van het Europese continent. Maar welke van deze landen zijn ook letterlijk de grootsten van Europa, dit is: gemeten naar de oppervlakte van het eigenlijke grondgebied? Je ontdekt het hieronder.

10. Italië

Italie

Deze Zuid-Europese parel – La Bella Italia – is niet alleen één van de oprichters van de EU of één van de historische wereldmachten als dragers van de Romeinse en christelijke erfenis; het is dus ook gewoon één van de grootste landen op het continent. Het schiereiland – de befaamde Italiaanse ‘laars’ – beslaat immers een grondgebied van 301.318 vierkante kilometer. Daarin zijn onder andere uitzonderlijk lange kustlijnen terug te vinden, de grootste meren van Europa en maar liefst twee grote bergketens: de Alpen en de Apennijnen. Italië omvat ook de losse eilanden Sicilië en Sardinië, plus: San Marino en Vaticaanstad, dat een onafhankelijk onderdeel is van hoofdstad Rome.

9. Polen

Polen

Met zijn grondoppervlakte van 312.685 vierkante kilometer is Polen niet alleen een groot Europees land te noemen; het staat ook op de 77ste plaats van grote landen wereldwijd. Gelegen in Centraal-Europa grenst het Poolse grondgebied aan Duitsland, Tsjechië en Slowakije, maar ook aan Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en Rusland. Een natuurlijke grens wordt gevormd door de Baltische Zee. De oppervlakte bevat vele grote steden – de favoriete verblijfplaats van de Polen – waarvan het onvolprezen Warschau de hoofdstad is.

8. Finland

Finland

Finland (‘Suomi’ in het Fins) werd onafhankelijk in 1917. De Noord-Europese reus heeft een oppervlakte van 338.145 vierkante kilometer, waarin Helsinki als hoofdstad een centrale plaats inneemt. Finland is één van de Scandinavische landen en is tegelijk lid van Fennoscandië (het Scandinavische schiereiland) en de Europese Unie. Het grootste deel van West- en Zuid-Finland vormt een kustlijn van de Baltische Zee. Ten zuiden wordt het land begrenst door de Golf van Finland, waarachter ook Estland terug te vinden is. Verder hebben de Finnen Zweden, Noorwegen en Rusland als buur.

7. Duitsland

Duitsland

Samen met Frankrijk is Duitsland één van de motors van de Europese Unie en het Europese continent. De economische grootmacht is daarbij dus ook een geografische grootmacht. Het Duitste grondgebied beslaat immers 357.050 vierkante kilometer en is bovendien met voorsprong het drukst bevolkte gebied van het continent. Duitsland strekt zich uit van de Noordzee en de Baltische Zee in het noorden, tot de Alpen in het zuiden. Dat maakt Zuid-Duitsland aanzienlijk hoog, terwijl Noord-Duitsland net bijzonder vlak is. Midden-Duitsland wordt dan weer gekenmerkt door lagere bergketens omringd door grote bossen, zoals het Zwarte Woud.

6. Noorwegen

Noorwegen

In tegenstelling tot Finland is Noorwegen geen lid van de Europese Unie. Het is uiteraard wel net zo goed het westelijk deel van Scandinavië en als dusdanig een prominent onderdeel van Noord-Europa. Hoe prominent? Welnu, de Noorse oppervlakte is zo groot als 385.155 vierkante kilometer. Het land wordt ten westen integraal begrenst door kusten (zoals die van de Oslofjord, Skagerrak en de Noorzee). Ten oosten heeft Noorwegen dan weer grenzen met Rusland, Finland en Zweden. De hoofdstad van deze Noordse brok is tegelijk ook de grootste stad van het land: Oslo.

5. Zweden

Zweden

Met Zweden – of ‘Sverige’ zoals het Zweeds het zelf wil – blijven we nog even in Scandinavië, dat dus opvallend goed vertegenwoordigd is in deze top tien. Zweden is de buur tussen Finland en Noorwegen, die wij hierboven al ontdekten. Ten zuiden is het, via een brug, ook verbonden met de vierde bekende ‘Scandinaaf’: Denemarken. Met een grondoppervlakte van 449.964 vierkante kilometer is Zweden echter gemakkelijk hun grotere broer te noemen. Nochtans blijft de Zweedse populatie eerder beperkt en wonen er slechts zo’n 9,5 miljoen inwoners in het land. Sinds 1995 is die bevolking wel lid van de Europese Unie geworden, waar ze alom geprezen wordt voor haar ijzersterk sociaal systeem.

4. Spanje

Spanje

Iedereen kent het koninkrijk Spanje als een van de grootste toeristische trekpleisters van Europa. Met een oppervlakte van 505.992 vierkante kilometer is er inderdaad meer dan genoeg te bezichtigen in deze constitutionele monarchie. Zo bevat het land onder andere de langste landsgrens van Europa: die met buurland Portugal. Ook is Spanje een van de weinige landen in contact met zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. Dit zorgt ervoor dat het land bezaaid is met vele en lange kustlijnen.

3. Frankrijk

frankrijk

Gekend om zijn grote geografische diversiteit is Frankrijk haast gedoemd om groot te zijn. De oppervlakte van het Franse hoofdland – Frankrijk – is 551.695 vierkante kilometer. Dat maakt Frankrijk met gemak het grootste land in West-Europa. Groter nog is de Franse Exclusieve Economische Zone (EEZ), die met 11.035.000 vierkante kilometer zowat de grootste ter wereld is – enkel nog voorgegaan door de USA. Frankrijk grenst aan acht verschillende landen en heeft tegelijk ook twee belangrijke bergketens in haar grensgebied: de Alpen in het oosten en de Pyreneeën in het zuiden.

2. Oekraïne

Oekraine

Tot 1991 was Oekraïne nog een onderdeel van de nummer één in onze lijst, die wij hieronder zullen ontdekken en die toen nog bekend stond als de Sovjet Unie. Het Oost-Europese land heeft vandaag echter een onafhankelijk grondgebied van 603.628 vierkante kilometer. Volgens de letter van de wet maakt dat van Oekraïne het grootste land dat integraal op het Europese continent ligt. De grond wordt er gevoed door de Zwarte Zee, die in het Zuid-Westen een voorname natuurlijke grens uitmaakt. De hoofdstad van deze grote oppervlakte is Kiev.

1. Rusland

Rusland

Met een totale oppervlakte van 17.075.400 vierkante kilometer is Rusland niet alleen met voorsprong het grootste land van Europa; het is gewoon ook het grootste land ter wereld. In zijn totaliteit omvat deze grootmacht immers meer dan één achtste van de totale bewoonde aardoppervlakte. Van deze oppervlakte ligt bovendien zo’n 3.960.000 vierkante kilometer in Europa (de rest ligt in Azië), wat van Rusland ook met voorsprong het grootste Europese land maakt: meer dan zes keer zo groot als runner-up Oekraïne. Die gigantische oppervlakte omvat maar liefst negen tijdszones en de grootste natuurlijke bos-, water-, olie- en gasreserves ter wereld.

Meer lijstjes over landen