Het openen van een succesvol restaurant is een kunst op zich. Daarom is het niet gek dat franchise formules een geliefde keuze zijn voor restauranteigenaars. Dit zijn grote ketens waarbij ieder restaurant dezelfde huisstijl en menu’s heeft. Wil je weten welke franchises het grootste zijn in Nederland? Je leest het in de top 10 grootste horeca franchise formules in Nederland.

10. De Beren

de beren

Dutchmen Photography / Shutterstock.com

De Beren begon als een klein restaurant in Rotterdam. Eetcafé Bruintje Beer werd in 1984 geopend en bleek al snel een succes te zijn. Het duurde dus niet lang voordat er meerdere cafés volgden. De nieuwe restaurants kregen allemaal de naam De Beren, waardoor er een echte Nederlandse horecafranchise ontstond. Inmiddels zijn er al meer dan veertig restaurants, die zich allemaal specialiseren in het serveren van grillgerechten. De Beren heeft tegenwoordig zelfs een bezorgservice.

9. Subway

subway

Wirestock Creators / Shutterstock.com

Subway is een franchise die oorspronkelijk uit Amerika komt. Het is een fastfoodketen die zich voornamelijk specialiseert in het serveren van broodjes. Je kunt je eigen broodjes samenstellen en hebt de keuze uit verschillende broodsoorten en toppings. In 2000 opende de eerste Subway van Nederland zijn deuren. Het restaurant was gevestigd in Eindhoven en niet lang daarna volgden er meer restaurants. Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd Subways in Nederland te vinden.

8. La Cubanita/Bregje/Heinde & Ver

Deze drie franchise formules komen allemaal van dezelfde eigenaar. De invulling van de restaurants is allemaal iets anders, maar in de basis is het concept hetzelfde. Je betaalt namelijk een vast bedrag voor een bepaald menu of om de hele avond onbeperkt te eten. La Cubanita is een restaurant waar gasten verschillende soorten tapas kunnen uitproberen. Proeflokaal Bregje heeft juist een huiselijke sfeer en een vast menu voor een lage prijs, terwijl Heinde & Ver een restaurant is waar je de hele avond onbeperkt kunt eten en drinken voor een vaste prijs. Zoals geldt voor veel van de horeca ondernemingen in deze lijst moesten ze de afgelopen jaren tijdens de coronalockdowns hun eten vooral in verpakkingen bij de mensen thuis brengen.

7. FFC

Kwalitaria

Food Franchise Company is een groot franchisebedrijf dat verschillende horecaformules onder zich heeft. Zo was dit bedrijf verantwoordelijk door Délifrance, maar valt ook Kwalitaria onder dit bedrijf. Door verschillende soorten franchises te creëren voor allerlei restaurants, kan het bedrijf ontzettend veel restauranthouders aantrekken.

6. New York Pizza

new york pizza

Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Je zou zeggen dat New York Pizza oorspronkelijk uit Amerika komt, maar het is echt een Nederlandse franchise. Het eerste restaurant van deze keten werd geopend in 1993 aan het Spui in Amsterdam. In 1996 maakte het bedrijf de slimme zet om pizza’s te gaan bezorgen. Dat was een groot succes, want inmiddels zijn er meer dan tweehonderd verschillende vestigingen van New York Pizza in Nederland te vinden. Ze zijn groot afnemer van cateringdozen, en de keten heeft zelfs een eigen deegfabriek en verkoopt ook pizzadeeg aan andere restaurants.

5. Burger King

burger king

Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Burger King is wel een echte Amerikaanse franchise die in 1954 in de stad Miami startte. Het bedrijf had inspiratie opgedaan bij het eerste restaurant van McDonalds en zag wel brood in de manier waarop die keten in een sneltreinvaart friet en burgers verkocht. De formule werd ook bij Burger King een succes. Het is een wereldwijd merk geworden, inclusief restaurants in Nederland. Er zijn er tegenwoordig meer dan zestig te vinden in ons land.

4. Hema

hema (2)

TTStock / Shutterstock.com

Je kent de Hema misschien als een winkel waar je kleding, huishoudelijke spullen en verzorgingsproducten kunt kopen, maar deze keten heeft ook een grote horeca-afdeling. Een van de grote successen van de Hema is het goedkope ontbijt waar mensen soms voor in de rij staan. Verder verkoopt de winkel warme broodjes, koffie en op sommige locaties zelfs complete maaltijden.

3. Kentucky Fried Chicken

kfc

Menno van der Haven / Shutterstock.com

Kentucky Fried Chicken wordt ook wel KFC genoemd en komt uit de Amerikaanse staat Kentucky. Het spreekt voor zich dat kip centraal staat bij dit restaurant. Zo is het een beroemde plek om emmers met kippenbouten te bestellen. Het originele recept voor de kruidenmix van de kip wordt nog altijd veilig in een kluis bewaard, want het is miljarden waard. Nederland heeft meer dan tachtig verschillende KFC restaurants.

2. Domino’s Pizza

dominos

Michaelasbest / Shutterstock.com

Wil je pizza bestellen, dan is er bijna altijd wel een Domino’s Pizza in de buurt. Ook dit is een Amerikaanse keten die inmiddels wereldwijd bekend is. In Nederland werd de eerste vestiging in 1989 geopend. Waar het bedrijf vroeger alleen maar pizza serveerde, is het menu steeds verder uitgebreid. Zo kun je er ook verschillende desserts, bijgerechten en kip bestellen.

1. McDonald’s

mcdonalds

ATIKAN PORNCHAIPRASIT / Shutterstock.com

Als je het hebt over een grote horeca franchise, dan heb je het over McDonald’s. Deze fastfoodketen is een Amerikaans concept, maar is ook in Nederland de grootste van de horecawereld. Je kunt hier terecht voor allerlei soorten burgers en friet, met voordelige menu’s voor jong en oud. In Nederland werd het eerste restaurant in 1971 geopend, waarna er meer dan 250 volgden.

omslagfoto: Michael von Aichberger / Shutterstock.com