Top 10 Grootste internetbedrijven (2017)

Dat op het internet veel geld verdiend kan worden, is duidelijk. De afgelopen jaren hebben de internetbedrijven een enorme economische groei doorgemaakt. Iedereen bestelt tegenwoordig producten online. We streamen tv series, muziek en films. Tien jaar geleden zouden internetbedrijven zeker in geen enkele lijst voorkomen van grootste bedrijven ter wereld. Welke bedrijven op het internet zijn het grootst? In deze top 10 lijst zullen we de grootste internetbedrijven bespreken.


10. Netflix

Wie bingewatched er tegenwoordig geen series op Netflix? (Er is genoeg aanbod van iedereen, we moesten zelfs een top 100 (!) maken van de series) Dit Amerikaanse internetbedrijf is op 29 augustus 1997 door Reed Hastings en Marc Randolph opgericht. De focus van het internetbedrijf ligt vooral op het streamen van media en video. In 2013 begon Netflix ook met het produceren van films en tv series. Het bedrijf verleent zijn diensten in meer dan 190 landen en heeft meer dan 103 miljoen abonnees wereldwijd.

9. eBay

Ebay werd in 1995 door Pierre Omidyar in San Jose Californië opgericht. Ebay geeft consumenten en bedrijven de mogelijkheid producten te veilen en te verkopen. Kopers kunnen gratis gebruik maken van de website. Ebay verdient geld door een percentage te vragen voor het publiceren van het product en het verkopen van het product. Het internetbedrijf werd meteen een succes en functioneert nu in 30 landen. Naast eBay.com bezit het bedrijf onder andere ook betaalservice Paypal en marktplaats.nl


8. Baidu

Het aantal internetters in China stijgt enorm. Er zijn wel meer dan 500 miljoen Chinezen op het internet. Het internetbedrijf Baidu profiteert hier enorm van. Baidu is een Chinese zoekmachine, die erg op Google lijkt. Het is in 2000 door Robin Li en Eric Xu opgericht. Baidu heeft ook Baidu Baike opgezet, wat sterk op Wikipedia lijkt. Chinezen gebruiken vrijwel geen Google, maar Baidu. De Chinese autoriteiten juichen dit toe, aangezien er behoorlijk wat Chinese censuur op Baidu plaatsvindt.

7. Priceline Group

Als je wel eens een reis online hebt geboekt, is er een grote kans dat je wel eens op een reiswebsite van de Priceline Group terecht bent gekomen. Dit Amerikaanse bedrijf is in 1997 opgericht en steeds verder uitgebreid. Er bevinden zich zes merken onder de Priceline Group, te weten Booking.com, agoda.com, Priceline.com, KAYAK, OpenTable en Rentalcars.com. Op al deze websites tezamen is het internetbedrijf werkzaam in meer dan 200 landen. Het is daarmee de grootste online reisorganisatie wereldwijd.


6. Alibaba

Alibaba is de grootste online winkel van China. Je kunt hier alles krijgen. Een ridderharnas? Levende wormen? Een peer gemaakt tot Buddha als kerstversiersel? Je vindt het er allemaal. Naast de marktplaats van Alibaba, die te vergelijken is met andere aanbieders als Amazon en Ebay, heeft Alibaba een eigen betaalsysteem, eigen chatapplicaties en een eigen koeriersservice. Het grote voordeel van Alibaba ten opzichte van Ebay en Amazon, is dat via deze website de deur naar China wordt geopend. Door het enorme aanbod van de Chinezen worden de prijzen lager.

5. Tencent

Het Chinese internetbedrijf Tencent is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Het bedrijf heeft veel geld verdiend in computerspellen en door overnames van andere bedrijven. De oprichter Ma Huateng staat bekend om zijn quote “kopiëren is niet slecht”. De groei van het bedrijf heeft ook tot luxeproblemen geleid. Zo moest een deel van de 31.500 medewerkers kantoor houden in ruimtes buiten het hoofdkantoor. Gelukkig hebben ze binnenkort de beschikking over een nieuw gebouw met tennisbanen, een atletiekbaan en een klimwand.


4. Facebook

Facebook is de grootste en populairste sociaal netwerksite van de wereld. Het is mede opgericht door Mark Zuckerberg. In het begin alleen op de Amerikaanse universiteiten, waarbij studenten hun studiegenoten moesten leren kennen aan de hand van foto’s, maar ondertussen gebruiken miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van Facebook. Je kunt er berichten sturen, foto’s posten en video’s delen. Het is voor velen de manier om in contact te blijven met hun hele familie, vrienden en kennissenkring.

3. JD.com

JD.com is net als Alibaba een platform voor onafhankelijke Chinese verkopers. De producten worden geleverd uit meer dan 200 distributiecentra. JD.com heeft een aantal grote voordelen. Je kunt direct contract krijgen met de verkoper, je kunt eenvoudig offertes aanvragen bij de fabrikant en er is een zeer groot aanbod. Je vindt er zeer veel gadget en electronicaproducten. Een groot nadeel ten opzichte van Alibaba is dat de website niet in het Engels is. Dit is voor de westerse wereld vrij lastig. De verwachting is dat dit in de toekomst wel zal veranderen.

2. Alphabet Inc. (Google)

In 2015 is Alphabet Inc. opgericht als moederbedrijf voor Google Inc. en een aantal andere Google onderdelen. Het is opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Het hoofdkantoor is in Mountain View, Californië. In Google Inc. vinden de belangrijkste activiteiten plaats met Android, Youtube en Google Zoeken. In de andere Google onderdelen zitten activiteiten als Nest LAbs, Verily, Google Fiber en Google Capital. Dit gaat om nieuwe producten die veel kosten en investeringen vereisen om tot een succes te leiden. Door het te splitsen, hebben de bestaande, winstgevende onderdelen van Google minder last van deze nieuwe investeringen.

1. Amazon.com

Amazon.com is een e-commercebedrijf dat gevestigd is in Seattle. Het is in 1994 opgericht door Jeff Bezos. Het was een van de eerste grote bedrijven die producten via het internet verkocht. Eerst verkocht Amazon.com alleen maar boeken. Later ging het bedrijf over tot het verkopen van andere goederen. Het is tegenwoordig het grootste internetbedrijf ter wereld.