Dat op het internet veel geld verdiend kan worden, is duidelijk. De afgelopen jaren hebben de internetbedrijven een enorme economische groei doorgemaakt. Iedereen bestelt tegenwoordig producten online. We streamen tv series, muziek en films. Tien jaar geleden zouden internetbedrijven zeker in geen enkele lijst voorkomen van grootste bedrijven ter wereld. Welke bedrijven op het internet zijn het grootst?

In deze top 10 lijst zullen we de grootste internetbedrijven bespreken gekeken naar meeste omzet. Over winst bij internetbedrijven zullen we het maar niet hebben…

10. eBay

ebay
JHVEPhoto / Shutterstock.com

Ebay werd in 1995 door Pierre Omidyar in San Jose Californië opgericht. Ebay geeft consumenten en bedrijven de mogelijkheid producten te veilen en te verkopen. Kopers kunnen gratis gebruik maken van de website. Ebay verdient geld door een percentage te vragen voor het publiceren van het product en het verkopen van het product. Het internetbedrijf werd meteen een succes en functioneert nu in 30 landen. Naast eBay.com bezit het bedrijf onder andere ook betaalservice Paypal, het Nederlandse marktplaats.nl en het Belgische 2dehands.be. Omzet in 2019 was $10.8 miljard

9. Baidu

baidu
PixieMe / Shutterstock.com

Het aantal internetters in China stijgt enorm. Er zijn wel meer dan 1 miljard Chinezen op het internet. Het internetbedrijf Baidu profiteert hier enorm van. Baidu is een Chinese zoekmachine, die erg op Google lijkt. Het is in 2000 door Robin Li en Eric Xu opgericht. Baidu heeft ook Baidu Baike opgezet, wat sterk op Wikipedia lijkt. Chinezen gebruiken vrijwel geen Google, maar Baidu. De Chinese autoriteiten juichen dit toe, aangezien er behoorlijk wat Chinese censuur op Baidu plaatsvindt.

8. Booking

booking
chrisdorney / Shutterstock.com

Waar boek jij een hotel? Waarschijnlijk via Booking.com of misschien wel priceline.com. Beide websites zijn in handen van Booking Holdings. Ze bezitten ook cheapflights.com en rentalcars.com zodat ze commissie kunnen vangen over jouw gehele vakantie.

Wist je trouwens dat Booking.com een van origine Nederlands bedrijf is? Het werd in 2006 opgericht door student Geert-Jan Bruinsma, toen nog als booking.nl. In het begin was het alleen mogelijk om in Nederland een hotel te boeken, maar de site groeide snel en ze gingen internationaal. Al in 2003 deed Bruinsma het grootste deel van de aandelen van de hand, en in 2005 werd Priceline eigenaar. Het hoofdkantoor is wel nog steeds in Nederland te vinden.

7. Netflix

netflix
sitthiphong / Shutterstock.com

Wie bingewatched er tegenwoordig geen series op Netflix? (Er is genoeg aanbod van iedereen, we moesten zelfs een top 100 (!) maken van de series) Dit Amerikaanse internetbedrijf is op 29 augustus 1997 door Reed Hastings en Marc Randolph opgericht. De focus van het internetbedrijf ligt vooral op het streamen van media en video. In 2013 begon Netflix ook met het produceren van films en tv series. Het bedrijf verleent zijn diensten in meer dan 190 landen en heeft meer dan 151 miljoen abonnees wereldwijd.

6. Tencent

tencent
Piotr Swat / Shutterstock.com

Het Chinese internetbedrijf Tencent is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Het bedrijf heeft veel geld verdiend in computerspellen en door overnames van andere bedrijven. De oprichter Ma Huateng staat bekend om zijn quote “kopiëren is niet slecht”.
Tencent is eigenaar van WeChat, een app die het volledige leven van vele Chinezen bepaalt. Het is een combinatie van Twitter, Facebook en Whatsapp, maar het is ook mogelijk om te betalen met de app. De app wordt door meer dan 1 miljard chinezen gebruikt. De ideale app is ook een ideaal middel gebleken voor de overheid om het volk in de gaten te houden.

5. Facebook

facebook
Wachiwit / Shutterstock.com

Facebook is de grootste en populairste sociaal netwerksite van de wereld. Het is mede opgericht door Mark Zuckerberg. In het begin alleen op de Amerikaanse universiteiten, waarbij studenten hun studiegenoten moesten leren kennen aan de hand van foto’s, maar ondertussen gebruiken miljoenen mensen over de hele wereld gebruik van Facebook. Je kunt er berichten sturen, foto’s posten en video’s delen. Het is voor velen de manier om in contact te blijven met hun hele familie, vrienden en kennissenkring.

4. Alibaba

alibaba
chrisdorney / Shutterstock.com

Alibaba is de grootste online winkel van China. Je kunt hier alles krijgen. Een ridderharnas? Levende wormen? Een peer gemaakt tot Buddha als kerstversiersel? Je vindt het er allemaal. Naast de marktplaats van Alibaba, die te vergelijken is met andere aanbieders als Amazon en Ebay, heeft Alibaba een eigen betaalsysteem, eigen chatapplicaties en een eigen koeriersservice. Het grote voordeel van Alibaba ten opzichte van Ebay en Amazon, is dat via deze website de deur naar China wordt geopend. Door het enorme aanbod van de Chinezen worden de prijzen lager.

3. JD.com

jd.com
madamF / Shutterstock.com

JD.com is net als Alibaba een platform voor onafhankelijke Chinese verkopers. De producten worden geleverd uit meer dan 200 distributiecentra. JD.com heeft een aantal grote voordelen. Je kunt direct contract krijgen met de verkoper, je kunt eenvoudig offertes aanvragen bij de fabrikant en er is een zeer groot aanbod. Je vindt er zeer veel gadget en elektronicaproducten. Een groot nadeel ten opzichte van Alibaba is dat de website niet in het Engels is. Dit is voor de westerse wereld vrij lastig. De verwachting is dat dit in de toekomst wel zal veranderen.

2. Alphabet (Google)

google
rafapress / Shutterstock.com

In 2015 is Alphabet Inc. opgericht als moederbedrijf voor Google Inc. en een aantal andere Google onderdelen. Het is opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Het hoofdkantoor is in Mountain View, Californië. In Google Inc. vinden de belangrijkste activiteiten plaats met Android, Youtube en Google Zoeken. In de andere Google onderdelen zitten activiteiten als Nest LAbs, Verily, Google Fiber en Google Capital. Dit gaat om nieuwe producten die veel kosten en investeringen vereisen om tot een succes te leiden. Door het te splitsen, hebben de bestaande, winstgevende onderdelen van Google minder last van deze nieuwe investeringen.

1. Amazon.com

amazon
Eric Broder Van Dyke / Shutterstock.com

Amazon.com is een e-commercebedrijf dat gevestigd is in Seattle. Het is in 1994 opgericht door Jeff Bezos. Het was een van de eerste grote bedrijven die producten via het internet verkocht. Eerst verkocht Amazon.com alleen maar boeken. Later ging het bedrijf over tot het verkopen van andere goederen. Het bedrijf groeit jaarlijks nog steeds met gigantische percentages. Als iemand in Amerika iets koopt dan is de kans zeer groot dat ze dit via Amazon doen. Naast webwinkel is Amazon ook de grootste aanbieder van cloud copmuting, een groot deel van het internet draait op de servers van Amazon. Ook heeft het een eigen film maatschappij en een eigen streamingservice, namelijk Amazon Prime.

Hiermee is Amazon.com het grootste internetbedrijf ter wereld en heeft het van oprichter Jeff Bezos de rijkste man ter wereld gemaakt.