Wist je dat organen – die met elkaar samenwerken – worden gerangschikt onder hetzelfde organenstelsel? Zo vormen de alvleesklier – nummer 8 – én de lever – nummer 2 – samen met de slokdarm, de maag en de darmen het spijsverteringsstelsel. Overigens hebben we dan al twee van de grootste organen in het menselijk lichaam te pakken!

10. Prostaat – 20 gram

Prostaat

In het mannelijk lichaam bevindt de prostaat zich om de urinebuis net onder de blaas. Dit orgaan speelt een belangrijke rol bij de voortplanting van mens en dier. Zo produceert de prostaat een aantal hulpstoffen, dat wordt toegevoegd aan het sperma. De melkachtige vloeistof – die ongeveer 30% van het volume van het zaad uitmaakt – neutraliseert de zurige omgeving in de vagina. Zo blijven de spermacellen langer actief. In dit opzicht is de benaming ‘voorstanderklier’ heel toepasselijk! De prostaat beschermt de spermacellen. Verder voorkomt dit orgaan – door samentrekkende bewegingen te maken – dat er sperma in de blaas terechtkomt.

9. Schildklier – 35 gram

Schildklier

Als we inzoomen op de schildklier, dan ontwaart zich een vlindervormige klier. Dit orgaan bestaat namelijk uit twee kwabben. We vinden de schildklier aan de voorzijde van de hals, net voor ons strottenhoofd tegen de luchtpijp. De schildklier is aangesloten op maar liefst vier slagaders. Om die reden staat deze klier bekend als het meest doorbloede orgaan binnen ons lichaam. De belangrijkste functie van de schildklier is het produceren van schildklierhormonen uit tyrosine en jodium. Deze hormonen – respectievelijk T4 en T3 – stimuleren onze stofwisseling. Én onze groei!

8. Alvleesklier – 98 gram

Alvleesklier

Als medici spreken van ‘pancreas’, dan doelen ze op de alvleesklier. Het betreft de Griekse benaming. De alvleesklier bevindt zich in onze buikholte, achter de twaalfvingerige darm en de maag. Verder staat dit orgaan in contact met zowel de linkernier als ook de bijnier. Bijzonder aan de alvleesklier is de dubbele secretiefunctie. Allereerst vormt dit orgaan een klier met een uitwendige afscheiding ten behoeve van onze spijsvertering. Verder stimuleert de inwendige afscheiding – die in de klier wordt aangemaakt – de koolhydraatstofwisseling.

7. Milt – 170 gram

Milt

Gemiddeld genomen weegt de milt 170 gram. Hierbij past een afmeting van 125 bij 75 bij 50 millimeter. Er zijn uitschieters bekend van wel 250 gram! Dit orgaan treffen we links aan in de bovenhelft van de buik, achter de maag en onder het middenrif. De milt heeft een belangrijke reinigende werking. Niet alleen worden hier plasmacellen gevormd, ook worden er rode bloedcellen afgebroken waarna het vrijgekomen ijzer wordt opgeslagen. Verder huisvest de milt een reservoir aan bloed. Tenslotte speelt dit orgaan een rol bij het verwijderen van afvalstoffen uit ons bloed. Desondanks kun je prima leven zonder milt!

6. Nieren – 290 gram

Nieren

Menselijke nieren hebben de vorm van een boon; de holle kant wijst naar het midden. Elke nier is ongeveer 10 tot 13 centimeter lang en vijf centimeter dik. Hoewel de meeste nieren één slagader hebben, zijn er gevallen bekend waarbij de nieren aan twee slagaderen zijn verbonden. De taak van nieren bestaat uit het constant houden van de samenstelling van ons bloed. Ze stellen alles in het werk om ongewenste – reeds opgeloste – stoffen te verwijderen. Dan kun je denken aan geneesmiddelen. Ook pesticiden – op groenten en fruit – worden zo goed als mogelijk door de nieren afgebroken. Verder heeft de nier een belangrijke functie bij het in stand houden van het zuur-base-evenwicht van het menselijk lichaam. Het resultaat is urine.

5. Hart – 315 gram

hart

De omvang van het hart – dat gemiddeld 300 gram zwaar is – laat zich vergelijken met een vuist. Dit orgaan bestaat uit een hartwand , twee boezems en twee kamers. In elke harthelft bevindt zich een hartklep tussen de boezem en de kamer. Overigens is de hartwand opgebouwd uit vier lagen, te weten het endocard, het myocard, het pericard en het epicard. Zoals je weet zijn de harttonen opgebouwd uit twee tonen; de eerste toon wordt veroorzaakt als de mitraal- en tricuspidaalklep wordt gesloten. De tweede toon volgt als de aorta- en pulmonalisklep dichtgaat.

4. Longen – 1.090 gram

longen

Wist je dat onze rechterlong wat groter is dan de linker? Dit komt omdat de linkerlong moet wijken voor het hart. Om die reden heeft de rechterlong drie longkwabben en de linker ‘slechts’ twee. Onze longen zijn omgeven door longvlies, ook wel pleura genoemd. Dit longvlies bestaat uit twee bladen. Je kunt dit ook wel zien als twee lagen. Tussen deze bladen zit wat vocht. Zo kunnen de vliezen bewegen. Deze ruimte – als ook de mogelijkheid tot bewegen – is nodig om de longen te beschermen tegen druk van buitenaf.

3. Hersenen – 1.263 gram

hersenen

Onze hersenen zijn een bijzonder complex orgaan. Niet alleen coördineren de hersenen beweging en zintuigsystemen, ook worden de homeostatische functies – waartoe we onze lichaamstemperatuur, ademhaling en bloeddruk rekenen – bestuurd. Verder vormt dit orgaan de bron van emotie, verbeelding, geheugen, creativiteit, logisch denken en cognitie. Om dit alles te kunnen bewerkstelligen zijn de hersenen opgebouwd uit tientallen miljarden zenuwcellen! Vergeleken met de rest van ons lichaam verbruiken de hersenen een kwart van de totaal aanwezige energie. Maar liefst 20% van ons bloed stroomt continu naar dit hooggelegen orgaan.

2. Lever – 1.560 gram

lever

Waar het hart bekend staat als het meest veelzijdige orgaan, wint de lever het als het gaat om massa. De gemiddelde lever weegt ongeveer 1.560 gram. De functies van dit orgaan laten zich als volgt onderverdelen:
1. vasculaire functie
2. secretoire functie
3. metabole functie

De eerste functie betreft het opslaan van bloed. Onder de tweede functie – de secretoire functie – verstaan we het produceren van gal, dat vervolgens in de galblaas wordt opgeslagen. Van koolhydraat-, vet-, en eiwitstofwisseling tot de opslag van ijzer en detoxificatie van stoffen; de metabole functie is heel divers. Al deze activiteiten leveren zoveel warmte op, dat we daarmee ons lichaam op temperatuur kunnen houden.

1. Huid – 10.886 gram

huid

Wat de huid onderscheidt van de andere organen is, dat alleen dit orgaan – zonder kunstgrepen – van buitenaf zichtbaar is. Verder staat de huid bekend als het grootste orgaan in het menselijk lichaam. Dan moet je denken aan een gemiddeld gewicht van bijna 11 kilogram! Onze huid bestaat uit drie verschillende lagen. De opperhuid ligt bovenaan, daaronder treffen we de lederhuid aan. De bindweefsellaag ligt het meest verstopt. Laatstgenoemde huidlaag wordt ook wel subcutis genoemd.

Meer lijstjes over het menselijk lichaam