Een schiereiland is via een smal stuk land verbonden aan een grotere landoppervlakte. Het is dus geen eiland, maar wordt wel vrijwel volledig omringd door water. Een schiereiland kan in zee liggen, in een meer, een vijver of een rivier. Vaak bestaat een schiereiland uit een vooruitspringend stuk rots in de zee, een zogenaamde ‘kaap’.
Sommige schiereilanden zijn erg klein en vallen nauwelijks op als je de wereldkaart bekijkt. Er bestaan echter ook enorm uitgestrekte schiereilanden, waar meerdere landen deel van uitmaken. Lees hieronder meer over de tien grootste schiereilanden ter wereld.
10. Het Koreaans schiereiland

De staten Noord- en Zuid-Korea delen samen het Koreaans schiereiland. Het ligt in het oosten van Azië, ten zuiden van China. Het Koreaans schiereiland heeft een lengte van 1.100 kilometer en een oppervlakte van 22.0836 vierkante kilometer.
De Japanse Zee ligt ten oosten van het schiereiland, de Oost-Chinese Zee ten zuiden en de Gele Zee ten westen ervan. Het bestaat vooral uit berggebied. Het zuiden van het Koreaans schiereiland kent een warm en vochtig klimaat, terwijl er in het noorden een kouder en droger landklimaat heerst.
Staatkundig is het Koreaans schiereiland opgedeeld in Noord- en Zuid-Korea. Zuid-Korea is een westers gericht, geïndustrialiseerd land dat een vooraanstaande rol speelt in de wereldeconomie. In Noord-Korea heerst een totalitaire, antiwesterse dictatuur onder leiding van de Kim-dynastie.
9. Het Iberisch schiereiland

Het Iberisch schiereiland, ook wel Iberië genoemd, ligt in Zuid-Europa, ten zuiden van Frankrijk. Het Iberisch schiereiland wordt omgeven door de Atlantische Oceaan in het westen, de Golf van Biskaje in het noorden en de Middellandse Zee in het zuiden en oosten.
Iberië omvat het grondgebied van meerdere landen: Spanje en Portugal zijn de grootste landen, maar ook Andorra, Gibraltar en een klein stukje Frankrijk maken er deel van uit. Iberië bezit een oppervlakte van 58.2530 vierkante kilometer.
Het grootste deel van het schiereiland bestaat uit een hoogvlakte, de Spaanse hoogvlakte of meseta. De hoogste bergtop op Iberië, de Mulhacén in het Sierra Nevada-gebergte, bereikt een hoogte van 3.479 meter.
8. Het Balkanschiereiland

Het Balkanschiereiland of kortweg Balkan ligt in Zuidoost-Europa. In het westen, zuiden en oosten wordt het schiereiland omgeven door delen van de Middellandse Zee. Ook de Zwarte Zee grenst aan de oostelijke zijde.
In het noorden vormen de rivieren Sava, Donau en Kupa de grens van het schiereiland. De Balkan beslaat een oppervlakte van 666.663 vierkante kilometer. Tal van landen maken er deel van uit: Griekenland, Albanië, Montenegro, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina en Noord-Macedonië. Delen van Kroatië, Servië en Roemenië liggen eveneens op het Balkanschiereiland.
Het reliëf bestaat voornamelijk uit bergketens. Het Rilagebergte in het westen van Bulgarije is het hoogste gebergte in de Balkan, met als hoogste bergtop de Moesala (2925 meter).
7. Het Scandinavisch schiereiland

In het noorden van Europa vind je het Scandinavisch schiereiland, dat de Noord-Europese landen Noorwegen, Zweden en een deel van Finland omvat. Het Scandinavisch schiereiland wordt omsloten door de Noorse Zee in het noordwesten, de Noordzee in het zuiden en de Oostzee en Botnische Golf in het oosten. De oppervlakte ervan bedraagt 749.960 vierkante kilometer.
Het meest noordelijke punt van het schiereiland is de Noordkaap, die tevens het noordelijkste punt van het Europese continent is. Het Scandinavisch gebergte loopt van het zuidwesten naar het noordoosten door het schiereiland. Het hoogste punt van het gebergte is de top van de Galdhopiggen in Zuid-Noorwegen, met een hoogte van 2.469 meter.
Door de langgerekte vorm van het schiereiland heersen er meerdere klimaattypes. Aan de westelijke zijde overheerst een gematigd zeeklimaat. In het zuiden van Noorwegen vind je een hooggebergteklimaat, terwijl het oosten van het schiereiland een landklimaat kent. In het hoge noorden heerst een toendraklimaat.
6. Het Labradorschiereiland
Het Labradorschiereiland is een uitgestrekt schiereiland in het oosten van Canada. De oppervlakte ervan bedraagt 1.399.923 vierkante kilometer. In het westen ervan ligt de Hudsonbaai, in het noorden de Hudsonstraat, ten oosten ervan de Labradorzee en in het zuidoosten de Saint Lawrencebaai. Het volledige Labradorschiereiland is Canadees grondgebied.
Opvallend is het feit dat het zelf een subschiereiland omvat: het Ungava-schiereiland, gelegen tussen de Hudsonbaai en de Ungavabaai. Cape Wolstonholme is het noordelijkste punt van het Labradorschiereiland. Het gebied kent verschillende klimaattypes, waaronder een poolklimaat in het uiterste noorden en een subarctisch klimaat in het zuidelijker gedeelte.
5. Het Alaska-schiereiland
Het schiereiland van Alaska strekt zich uit over een lengte van 800 kilometer ten zuidwesten van het vasteland van Alaska. De oppervlakte ervan bedraagt 1.499.917 vierkante kilometer. Ten noorden ervan ligt de Bristolbaai, ten zuiden de Golf van Alaska, die een deel is van de Stille Oceaan.
Opvallend zijn de talrijke kleine eilandjes die voor de kust van het schiereiland liggen. Ten westen van het Alaska-schiereiland liggen nog andere eilanden, de Aleoeten. Op het schiereiland tref je verschillende vulkanen aan. De Katmai bestaat uit drie of vier kleinere vulkanen, waarvan de hoogste top 2.047 meter bereikt. Het klimaat op het Alaska-schiereiland is vergelijkbaar met dit van IJsland. De bewoners leven vooral van de visvangst.
4. Het Somalisch schiereiland

Het Somalisch schiereiland wordt ook wel de Hoorn van Afrika genoemd. Dit schiereiland neemt 1.882.753 vierkante kilometer voor zijn rekening en vormt het meest oostelijke gedeelte van het Afrikaanse vasteland. Bij de Hoorn van Afrika mondt de Rode Zee uit in de Atlantische Oceaan.
Het schiereiland omvat de landen Somalië, Eritrea, Djibouti en een deel van Ethiopië. Het klimaat is er warm en droog. Het schiereiland is het leefgebied van maar liefst 285 verschillende reptielensoorten. Er wonen zo’n 115 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika. De bevolking is arm en leeft vooral van de veeteelt.
3. Het schiereiland van Indochina

Het schiereiland van Indochina ligt in Zuidoost-Azië en bestaat uit de landen Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Vietnam en Myanmar. De oppervlakte ervan loopt op tot 1.938.636 vierkante kilometer. Ten westen ervan ligt de Golf van Bengalen, ten oosten de Zuid-Chinese Zee.
In het zuidelijk gedeelte heerst een tropisch klimaat, terwijl het noorden tot de subtropen behoort. Op het schiereiland bevinden zich verschillende spoorwegen, autosnelwegen en waterwegen, wat het handelsverkeer in de regio ten goede komt. Er werden ook een aantal olie- gaspijpleidingen aangelegd. Op het schiereiland leven ongeveer 300 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 1.000 vogelsoorten.
2. Het Indisch schiereiland
Het op een na grootste schiereiland ter wereld is het Indisch schiereiland, dat bestaat uit het zuidelijke en centrale gedeelte van India. De Arabische Zee ligt ten westen ervan, de Golf van Bengalen grenst aan de oostkust van het schiereiland. Het Indisch schiereiland beslaat maar liefst 2.071.887 vierkante kilometer.
Het grootste gedeelte bestaat uit het hoogland van Dekan. De bergketens van de West- en Oost-Ghats lopen parallel aan resp. de west- en oostkust. Het Indisch schiereiland is het leefgebied van diverse bedreigde diersoorten, waaronder de Indische slangenarend en de Bengaalse tijger.
Omdat het schiereiland zo enorm groot is, komen er verschillende klimaattypes voor, waaronder een steppeklimaat en een tropisch savanne- en moessonklimaat. De landbouw op het Indisch schiereiland spitst zich toe op de katoenteelt en het verbouwen van suikerriet en rijst.
1. Het Arabisch schiereiland

Met een oppervlakte van 3.237.323 vierkante kilometer prijkt het Arabisch schiereiland bovenaan de lijst van grootste schiereilanden ter wereld. Het Arabisch schiereiland, kortweg Arabië, ligt in Zuidwest-Azië, ten zuiden van Jordanië en Irak. Het wordt omringd door de Perzische Golf en de Golf van Oman in het oosten, de Rode Zee en de Golf van Aden in het westen en de Arabische Zee in het zuiden. Op het Arabisch schiereiland liggen de landen Saoedi-Arabië, Oman, Koeweit, Jemen, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook delen van Jordanië en Irak behoren tot Arabië.
Het overgrote deel van het schiereiland bestaat uit woestijn. Vooral in het westen van Arabië komen bergketens voor. De Jabal an Nabi Shu’ayb, de hoogste berg, bereikt een hoogte van 3666 meter en ligt op het grondgebied van Jemen. Van landbouw is er op dit hete en droge schiereiland nauwelijks sprake. De veeteelt beperkt zich tot het hoeden van geiten, schapen en kamelen. Het Arabisch schiereiland bezit echter enorme olie- en gasvoorraden, en speelt daarom een vooraanstaande rol in de wereldeconomie.
Vergelijkbare lijstjes
- 10 Grootste eilanden ter wereld
- 10 Grootste eilanden van Europa
- 10 Grootste Waddeneilanden
- 10 Landen met de meeste eilanden
- 10 Kunstmatige gemaakte eilanden
- 10 Mooiste eilanden ter wereld
- 10 Vreemdste eilanden ter wereld