Deze lijst bevat een overzicht van de grootste slangen ter wereld. Ze zijn zowel qua lengte als qua gewicht het grootst. Ze behoren allemaal tot de Boidae of de Pythonidae familie. Het zijn constrictor slangen. Er zijn nog twee soorten, die waarschijnlijk in deze lijst thuis horen, namelijk de Oenpelli Python en de Olive Python. Toch worden ze niet benoemd, omdat er een gebrek aan informatie is over de soorten en de Oenpelli Python een erg zeldzame soort is. De lengte en het gewicht van de slangen uit deze top 10 zijn gemiddelden. De slangen zijn dan ook niet per definitie allemaal van deze lengte of dit gewicht.

10. Papoease Python

Papoease Python

De Papoease Python leeft in Azië en Australië. Zoals de naam al doet vermoeden leven de meeste Papoease Pythons in Papoea Nieuw-Guinea (Indonesië). Het gewicht van de Papoease Python is 22,5 kilogram. Over de lengte is niet veel informatie beschikbaar. Er is één betrouwbare meting geweest van 4,39 meter, maar de meesten zijn 1,4 tot 4 meter lang.

9. Donker gevlekte Anaconda

Donker gevlekte Anaconda

De donker gevlekte Anaconda is één van de zeldzaamste soorten slangen. Je vindt ze in Zuid Amerika, in de kustgebieden van Frans-Guinea en het noordoosten van Brazilië. Daar leven ze diep in het oerwoud in moerasgebieden. Ze begeven zich voornamelijk in langzaam stromend water, maar kunnen ook in bomen klimmen. De donker gevlekte Anaconda weegt 30 kilogram en is 3 meter lang.

8. Gele Anaconda

Gele Anaconda
© Patrick JEAN / Nantes Natural History Museum

De Gele Anaconda leeft in het noorden van Zuid Amerika: in gebieden ten zuiden van Brazilië en Paraguay en ten oosten van Bolivia. De naam Anaconda betekent ‘olifantendoder’, dat wil zeggen dat hij dieren kan doden, die zo groot zijn als een olifant. Er doen verhalen de ronde over kleine kinderen, die tijdens het vissen zijn aangevallen door een Anaconda. De gele Anaconda weegt 30 tot 40 kilogram en heeft een lengte van 3 tot 4 meter lang. De langste Gele Anaconda ooit gemeten was 4,6 meter lang.

7. Boa Constrictor

boa constrictor
Pavel Ševela / Wikimedia Commons

De Boa Constrictor is een lichtbruine slang met een donkere nettekening over zijn lichaam. Het is een slang uit de familie van Boidae, ook wel reuzenslangen genoemd. De boa komt voor in delen van Midden- en Zuid-Amerika. Ze leven in het noordelijk gelegen Mexico tot aan zuidelijk Brazilië. Je vindt ze in tropisch regenwoud en moerassen, maar ook langs de randen van woestijnen. De naam Constrictor wil zeggen dat de slang wurgt, maar de slang is niet giftig. Hij is te klein om een mens te doden en zal altijd proberen te vluchten als hij een mens ziet. Door de Inca’s wordt deze wurgslang aanbeden en geëerd. Het wordt gezien als een heilig dier. Vandaar dat het dier ook wel afgodslang wordt genoemd. De lengte van de Boa Constrictor is 3 tot 4 meter. Veel exemplaren blijven echter kleiner. De maximale lichaamslengte van de slang ooit gemeten is 4,5 meter. Het gewicht is meer dan 45 kilogram.

6. Amestystine Python

Amethystine (scrub) python

Amestystine Pythons hebben een bruin patroon aan de bovenkant en een lichte kleur aan de onderkant. De meesten leven in Australië, in Cape York en iets ten zuiden daarvan. Het is de langste slang van Australië. Ook in sommige delen van Azië zijn ze te vinden. Meestal bevinden ze zich in regenwouden, maar ook in drassige gebieden dichtbij water zijn ze te vinden. Overdag bakken ze daar in de zon, ’s nachts gaan ze op jacht. Ze bewegen langzaam en kalm. Ze zijn niet giftig en contact met mensen gaan ze uit de weg. Toch blijft het oppassen geblazen in verband met het feit dat ze wel kunnen bijten. De Amestystine Python weegt 91 kilogram en heeft een lengte van 1,8 tot 6 meter. Er is er ooit één met een lengte van 8 meter gemeten.

5. Indiase Python

indiase python

De Indiase Python heeft een bruin gevlekte huid en bevindt zich voornamelijk in India, maar ook in andere delen van Azië. Hij wordt het meest gebruikt door snake-handlers en charmers. Zij laten de dieren trucks uitvoeren. Gemiddeld weegt de Indiase Python 52 kilogram, maar er zijn exemplaren gewogen tot een gewicht van 91 kilogram. De lengte van de slang is gemiddeld 4,6 meter tot 6,4 meter.

4. Afrikaanse Rotspython

Afrikaanse Rotspython

De Afrikaanse rotspython heeft een lichtbruine tot -grijze kleur en donkerbruine vlekken over het hele lichaam. Het is de langste slang van Afrika. Hij komt voor in een groot deel van Afrika, met uitzondering van het uiterste zuiden en ten noorden van de Sahara. De rotspython woont in vochtige open delen van tropisch gebied (bijvoorbeeld savannen) en in bossen. Het gewicht van de vrouwtjes van de Afrikaanse rotspython kan boven de 90 kilogram zijn (tot 113 kilogram). Haar lengte kan tot 7,5 meter lang zijn. Mannetjes blijven veel kleiner. Ze bereiken vaak maar een lengte van 3 tot 4 meter.

3. Netpython

netpython
Mariluna/wikicommons

De netpython staat bekend om zijn opvallende brede kop. Aan de kop bevindt zich aan de bovenzijde in het midden een donkere streep. De Netpython is een menseneter, hoewel er nog niet veel mensen door de slang zijn aangevallen. Deze python wordt vaak in dierentuinen opgenomen. Ook door particulieren wordt de slang in gevangenschap gehouden. Tevens speelt de slang een belangrijke rol in de slangenleer handel. Dit alles maakt de netpython tot één van de bekendste soorten slangen. Hij leeft in Zuidoost Azië, van zuidelijk China tot aan Indonesië en de Filipijnen. Het gemiddelde gewicht van de slang is 59 kilogram, maar er zijn slangen gewogen tot 158 kilogram. De gemiddelde lengte is 6 á 7 meter. De langste slang was 10 meter.

2. Birmese Python

birmese python
Mariluna/wikicommons

Birmese Pythons worden ook wel Lichte Tijgerpythons genoemd. Dit type python kan 8 meter lang worden en tot 182 kilo wegen. Ze leven in Zuidoost Azië, maar zijn sinds het einde van de 20e eeuw ook in zuid Florida gevonden. Zoals de naam van het dier al doet vermoeden, het dier bevindt zich voornamelijk in Birma. In Cambodja is een zeer bijzondere vriendschap ontstaan tussen een Birmese Python en een 7-jarig jongetje. De slang zou het kind kunnen doden en opeten, maar de jongen praat ertegen, speelt ermee en ze slapen zelfs samen. Vader van de jongen bracht de slang een aantal keren terug naar het bos, maar de slang blijft terug komen naar het jongetje. De inwoners van het Cambodiaanse dorp, waarin het jongetje (en de slang nu ook) wonen, hebben de Birmese Python geaccepteerd en denken dat het dier geluk brengt.

1. Groene Anaconda

Groene Anaconda

De groene Anaconda is de grootste slang ter wereld. De zwaarste groene Anaconda ooit gewogen, was maar liefst 227 kilogram. De langste slang was 10 meter. Gemiddeld weegt het dier 30,8 kilogram en heeft het een lengte van 3,7 meter. De slang is groen met donkere stippen bovenop en lichtere, kleinere stippen aan de onderkant. De groene Anaconda leeft in de moerassen van Zuid-Amerika en in Florida. Het is één van de bekendste wurgslangen ter wereld. Hij jaagt op zijn prooi vanuit het water en valt drinkende zoogdieren aan. Voor mensen is het oppassen geblazen als er een Groene Anaconda in de buurt is. In een opengesneden maag van een Anaconda is al eens een mens aangetroffen.