Telde Amerika in 1776 nog maar amper drie miljoen inwoners, tegenwoordig is het inwonersaantal met meer dan 300 miljoen gigantisch te noemen. De top tien grootste steden van Amerika zijn dan ook allemaal miljoenensteden (gebaseerd op cijfers uit 2020).

10. San José

San José

Met net meer dan één miljoen inwoners (1.030.240) is San José de tiende grootste stad van Amerika en de derde grootste stad van de staat California. De stad staat bekend als de hoofdstad van “Silicon Valley”: het centrum van de hightech industrie waar bedrijven zoals Apple, Adobe Systems en Ebay zich hebben gevestigd. Door de aanwezigheid van deze bedrijven is het een vrij dure stad om in te leven geworden.

9. Dallas

Dallas

Dallas (1.304.379), gelegen in het zuidwesten van de Verenigde Staten, is van oudsher een belangrijk handelscentrum met name vanwege de katoenhandel en de winning en raffinage van aardolie. Een tragisch historisch gebeurtenis waarvan velen Dallas kennen, is de moord op president John F. Kennedy op 22 november 1963. Tevens is de stad wereldberoemd geworden door de gelijknamige soapserie die van 1978 tot 1991 werd uitgezonden.

8. San Diego

San Diego

De op een na grootste stad van de staat California is San Diego (1.386.932 inwoners). De stad ligt aan de westkust en grenst aan Mexico. Het is een geliefde badplaats door het zachte klimaat gedurende het hele jaar, de langgerekte stranden en de prachtige duikspots. Tevens is San Diego een belangrijke uitvalsbasis van de Amerikaanse marine.

7. San Antonio

San Antonio

San Antonio is misschien wel de minst bekende grootste stad van Amerika. Maar met 1.434.625 inwoners is het toch wel een stad die er toe doet. Dé toeristische highlight van San Antonio is de Alamo. Dit gebouw was in de 18de eeuw een katholiek missiegebouw waar Spaanse missionarissen woonden. In 1836 werden de Texanen bestormd door een leger van 5000 Mexicanen. De circa tweehonderd Texaanse rebellen trokken zich terug in de Alamo werden allen gedood. Korte tijd later werd de Republiek Texas onafhankelijk. Thans is de Alamo een museum.

6. Philadelphia

Philadelphia

De stad Philadelphia (1.603.797 Inwoners) is van grote betekenis geweest in de geschiedenis van Amerika. Op 4 juli 1776 werd namelijk in deze stad de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring aangenomen. Het historische gebouw waar dit plaatsvond, de Independece Hall, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is het bezoeken meer dan waard.

5. Phoenix

Phoenix

Phoenix heeft een aantal inwoners van 1.608.139 en het is één van de snelst groeiende steden van Amerika. De natuur in de staat Arizona is adembenemend en extreem met een groot gedeelte woestijn en de wonderschone Rocky Mountains. Phoenix is met de vele golfterreinen en hectares vol tropische fruitboomgaarden de groene oase in de woestijn. Het is echter wel de stad waar de temperatuur het vaakst oploopt tot over de 38 graden Celsius.

4. Houston

Houston

De stad Houston telt 2.304.580 inwoners. Bij de uitspraak “Houston we have a problem” zal iedereen weten waar deze stad bekend van is: namelijk de lucht- en ruimtevaartindustrie. Alle (bemande) Amerikaanse ruimtevluchten worden voorbereid en gecoördineerd vanuit het Lyndon B. Johnson Space Center van de NASA. Wanneer je meer over de ruimtevaart te weten wilt komen, ben je in het Space Center Houston op het juiste adres.

3. Chicago

Chicago

Om Chicago (2.746.388 inwoners) te beleven moet je de straat op. Deze stad is met geen één andere stad te vergelijken en is een lust voor het oog. Het straatbeeld vult zich met architectonische hoogstandjes zoals de Willis Tower (voorheen Sears Tower), de hoogste wolkenkrabber van Chicago en het Millenium Park waar het kunstwerk de Cloud Gate te bewonderen is.

2. Los Angeles

Los Angeles

De op één na grootste stad van Amerika is Los Angeles (3.898.74 inwoners). Niet alleen qua inwoners aantal is het grote stad, ook qua oppervlakte is het een grote stad. Los Angeles is dé filmstad van de wereld met het wereldberoemde Hollywood als stadsdeel. Een wandeling over de Walk of Fame is in deze stad dan ook zeker een must-do! Ook kun je jezelf hier prima vermaken in één van de vele themaparken zoals Disney Land en de Universal Studios. Ga je op rondreis naar Amerika dan is Los Angeles een prima start punt, zeker als je vooral het Westen van Amerika wilt verkennen. Beroemde Nationale Parken als Death Valley, Yosemite, Grand Canyon, Zion en Bryce liggen hier allemaal in de buurt.

1. New York

New York (2)

Met 8.804.190 inwoners is New York City veruit de grootste stad van Amerika en het centrum is één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld. Het is één van de belangrijkste steden ter wereld aangezien de stad een belangrijke rol heeft in de financiële wereld. Maar ook op het gebied van handel, mode, kunst, theater en onderwijs geldt New York als invloedrijkste stad van de wereld. Dat het een levendige stad is, is terug te zien in de bijnaam die de stad heeft: “The City That Never Sleeps”. Toeristische trekpleisters die je bij een bezoek aan New York niet mag missen zijn: de Empire State Building, Statue of Liberty, Central Park, Times Square, de Brooklyn Bridge en Fifth Avenue.

Meer Grote Steden Lijstjes