Qua oppervlakte is Australië het grootste eiland dat je ter wereld kunt vinden. Het is dan ook niet gek dat er een aantal grote steden in dit land te bezoeken zijn. Heb je zin in een vakantie in Australië of ben je gewoon benieuwd welke mooie steden “Down Under” allemaal te bieden heeft? Je leest het in deze top 10 grootste steden in Australië.

10. Wollongong (300.000 inwoners)

Wollongong

Deze Australische stad wordt door lokale bewoners ook wel “The Gong” genoemd en vind je in de New South Wales regio. De stad ligt aan de kust en heeft daarom ook een aantal interessante historische gebouwen. Zo ligt er langs de kustlijn een fort van waaruit Wollongong vroeger beschermd werd. De stad is belangrijk omdat er een groot industrieel gebied is. Bovendien is de haven ook een belangrijk onderdeel van Wollongong. Toch zijn er genoeg plekken waar je kunt genieten van de natuur en van het mooie uitzicht over zee.

9. Sunshine Coast (375.000 inwoners)

Sunshine Coast

Is er een plek die zonniger en gezelliger klinkt dan Sunshine Coast? Deze plek heeft maar liefst 17 verschillende stranden en is daarom de perfecte locatie voor een rustige zonvakantie. Ook de natuur in de omgeving van Sunshine Coast is indrukwekkend. Zo ligt er een mooi nationaal park in de buurt waar je onder andere Mount Beerwah kunt bewonderen. Sunshine Coast werd lange tijd alleen maar door Aboriginals bewoond. Pas in 1820 kwamen er buitenstaanders naar deze plek om zich te vestigen.

8. Canberra (450.000 inwoners)

Canberra (2)

Je zou zeggen dat de hoofdstad van Australië ook meteen de grootste stad van het land is. Dat is echter niet het geval, want hoofdstad Canberra staat slechts op de achtste plaats van dit lijstje. In deze stad vind je de regering van Australië, waardoor Canberra toch een ontzettend belangrijke plek is. Canberra is een mooie stad om te bezoeken wanneer je graag indrukwekkende gebouwen wilt zien. Natuurlijk zijn de gebouwen van de regering mooi, maar ook een aantal historische bouwwerken zijn te bewonderen in de stad. Denk bijvoorbeeld aan een oude kathedraal en authentieke huisjes van de eerste bezetters in de stad.

7. Newcastle (500.000 inwoners)

Newcastle

Deze stad mag niet in verwarring worden gebracht met de Britse stad Newcastle. De Australische stad ligt in het oosten van het land en is net zoals veel andere grote steden aan de kust te vinden. De stad is vooral groot geworden door de handel in belangrijke metalen, zoals staal en koper. Tegenwoordig is het ook een belangrijke culturele stad. Veel festivals, kunstenaars en muzikanten zijn in Newcastle te vinden. Je bent hier dus aan het juiste adres wanneer je van kunst houdt.

6. Gold Coast (700.000 inwoners)

Gold Coast

Natuurlijk kan je stranden verwachten wanneer je in Gold Coast bent. Toch heeft deze Australische stad nog iets meer te bieden. Ongeveer een helft van deze stad is namelijk bedekt met allerlei verschillende soorten bossen. Daar horen ook kleine stukjes tropische regenwouden bij die eeuwenlang vrijuit hebben kunnen groeien. Gold Coast is dus niet alleen een plek die goed is voor strandgasten, maar ook voor iedereen met een grote liefde voor de natuur.

5. Adelaide (1.350.000 inwoners)

Adelaide

De zuidelijke stad Adelaide is een grote hotspot, want maar liefst 75% van de inwoners van zuid-Australië wonen in deze stad. Deze stad heeft dan ook alles te bieden. Adelaide heeft namelijk een strekking van maar liefst 20 kilometer, waardoor de stad aan de kust ligt, maar ook aan de voet van een aantal bergen. De stad heeft een erg modern centrum, maar er zijn ook een aantal historische gebouwen te bewonderen, zoals de Adelaide Town Hall.

4. Perth (2.000.000 inwoners)

Perth

De stad Perth is de hoofdstad van de regio west-Australië. De stad werd in 1829 opgericht door kapitein James Stirling, die later ook de macht had over deze regio in Australië. Perth is door de jaren heen vooral gegroeid door de goudkoorts die er in de stad heerste. Gelukszoekers van over het hele land vertrokken naar Perth in de hoop om grote hoeveelheden goud te vinden. Dankzij het koloniale verleden van de stad zijn er een aantal indrukwekkende gebouwen te bewonderen, maar Perth is ook de ideale stad voor iedereen die ervan houdt om uit te gaan en om te shoppen.

3. Brisbane (2.500.000 inwoners)

Brisbane

De regio Queensland kent een aantal grote Australische steden, maar Brisbane is daar de grootste van. Het is dan ook meteen de hoofdstad van deze regio. Deze stad heeft als bijnaam “de culturele stad van Australië”, dus kunstliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. Brisbane heeft namelijk een van de grootste kunstgalerijen van het land en ook het theaterdistrict is indrukwekkend. Het centrum is bovendien modern, met hier en daar wat imposante wolkenkrabbers die vooral in het zakendistrict van de stad staan.

2. Melbourne (4.850.000 inwoners)

Melbourne

De op één na grootste stad van Australië is Melbourne. Deze stad vind je in het zuiden van het land en heeft een belangrijke functie. Een aantal van de oudste instituties van het land zijn hier namelijk te vinden. Daarnaast is het ook een van de belangrijkste financiële hoofdsteden die je in het oosten van Azië en Oceanië vindt. Net zoals veel andere Australische steden heeft Melbourne een modern randje, maar er zijn ook prachtige victoriaanse bouwwerken in de stad te vinden. Tel daar de mooie stadsparken bij op en je kunt hier genieten van het beste van twee werelden.

1. Sydney (5.200.000 inwoners)

Sydney

Sydney wordt maar al te vaak aangezien voor de hoofdstad van Australië. Dat is ook niet gek, want deze stad heeft een aantal wereldberoemde bezienswaardigheden. Zo mag het operahuis niet vergeten worden en heeft de stad ook nog een beroemde brug. Het stadse leven is hier bruisend, maar je kunt ook even tot rust komen op Bondi Beach. Ook huisvest Sydney het oudste wetenschappelijke instituut van Australië: de Royal Botanic Garden. Deze tuinen zijn open voor publiek en ideaal voor een wandeling.

Meer Grote Steden Lijstjes