De Belgen – uitvinders van chocolade, compromissen en Jacques Brel – hebben een rijke traditie op het gebied van stedenbouw. Belgische steden laten zich haast stuk voor stuk lezen als een doorsnede van de westerse geschiedenis. Hieronder geven wij je een overzicht van tien van die Belgische parels. Vlaams, Waals, Brussels of Duits, daar houden we hier geen rekening mee; enkel de grootte van de populatie telt.
Maar om de leken toch kort even in te leiden in het Belgische kluwen, volgt hier een korte bijscholing ‘België 1.0’. België is een federale, democratische monarchie. Het land telt drie gewesten en drie gemeenschappen. Er is het Vlaams, Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Er is de Vlaamse, Waalse en Duitstalige gemeenschap (veelal gevestigd in de Oostkantons). Daarnaast bevat België ook vier taalgebieden: een Vlaams, een Frans, een Duits en een gemengd Vlaams en Frans taalgebied (d.i. Brussel Hoofdstad). Voilà!
10. Leuven
En verder zijn deze gewesten verdeelt in provincies, arrondissementen en kantons. Eén van die provincies is Vlaams-Brabant. De hoofdstad van Vlaams-Brabant is Leuven. Leuven ligt op zo’n 25 kilometer ten oosten van Brussel. Het bestaat uit de historische binnenstad Leuven en een groot aantal deelgemeenten zoals Heverlee en Kessel-Lo. Sinds een goede twintig jaar floreert de stad onder het SP.A bestuur van Louis Tobback. Leuven is de historische thuis van Stella Artois (Inbev) en van de oudste overlevende katholieke universiteit ter wereld: de K.U. Leuven. Dat is tegelijk ook de grootste universiteit van de lage landen. In 2013 telde de stad een populatie van 97.692 hoofden.
9. Namur
foto: Jean-Pol GRANDMONT / Wikicommons
Namur – het Vlaams equivalent is ‘Namen’ – is de hoofdstad van de gelijknamige Waalse provincie. Sinds 1986 is het tegelijk ook de hoofdstad van Wallonië. De stad ontstaat rond een oude Keltische handelsplaats, bij de monding van Samber en Maas. Ze heeft drie grote regio’s: Hesbaye ten noorden, de Condroz ten zuidoosten en Entre-Sambre-et-Meuse (Tussen Samber en Maas) ten zuidwesten. Namen is een belangrijk commercieel en industrieel centrum. Op de monding van Samber en Maas is het deel van de economische ruggengraat van Wallonië. Als deel van de Ardennen is het een toeristische trekpleister. In 2013 werd te Namen een populatie van 110.500 mensen geteld.
8. Anderlecht
foto: Parsifall / Wikicommons
Anderlecht is één van de negentien Brusselse gemeenten (waaronder ook Brussel Hoofdstad). Mochten we deze gemeenten als één stad beschouwen, dan zou onze nummer één er anders uitzien dan vandaag. Opgeteld had het Brussels Hoofdstedelijk gewest (‘Groot Brussel’) begin 2013 namelijk 1.154.635 inwoners, wat meer dan het dubbele is van onze huidige nummer één. Daarvan levert Anderlecht zo’n 113.462 inwoners. De gemeente heeft een rijke geschiedenis, die via de Zenne terugloopt tot in het Stenen en Bronzen Tijdperk. Leuk is daarbij vooral dat de stad al deze historische districten en de bijhorende architecturen tot vandaag heeft bewaard. Anderlecht is uiteraard ook de thuis van de Belgische voetbaltrots Royal Sporting Club Anderlecht.
7. Brugge
foto: Elke Wetzig / Wikicommons
Brugge, ‘die scone’, telt vandaag 117.577 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. Het grondgebied van Brugge omvat meer dan 13.840 hectaren, waaronder 1.075 hectaren kustlijn, in Zeebrugge. Brugge is een iconische stad. Het historische stadscentrum werd door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Naast een toeristische trekpleister is Brugge echter ook een haven met een niet te onderschatten economisch belang. ‘Het Venetië van het Noorden’ is niet voor niks jaar en dag één van de voornaamste handelscentra ter wereld geweest.
Bekijk ook de top 10 dingen om te doen in Brugge
6. Schaarbeek / Schaerbeek
foto: David Edgar / Wikicommons
Schaarbeek is goed voor 130.587 inwoners van de anderhalf miljoen Brusselaars. Walen behouden overigens de oude, versteende spelling ‘Schaerbeek’. Vermoedelijk komt de naam van de Oud-Nederlandse woorden ‘schaer’ (wat ‘inkeping’ betekent) en ‘beek’. Schaarbeek wordt ook wel de ‘ezelsgemeente’ genoemd. Dat komt omdat vroege Schaarbekenaars altijd met ezels op de Brusselse marktplaats verschenen. Deze ezels waren beladen met de zure kersen (de ‘krieken’), die tot vandaag verwerkt worden in de wereldvermaarde Brusselse geuzenbieren, zoals de Kriek van Belle Vue.
5. Brussel Hoofdstad / Ville de Bruxelles
foto: Jean-Pol GRANDMONT / Wikicommons
Zoals de naam aangeeft, is Brussel Hoofdstad de voornaamste van de negentien gemeenten van het Brussel Hoofdstedelijk gewest. Als dusdanig is het niet alleen de hoofdstad van dat gewest, maar ook van België zelf, van Vlaanderen én van de Europese Unie. Vermoedelijk komt de naam Brussel van de woorden ‘broek’ (moeras) en ‘sala’ (vestiging). Zo duidt de samenstelling ‘vestiging in het moeras’ aan. Dat moeras ligt bij de rivier Zenne. De vestiging begon rond het kasteel op de Coudenberg, eigendom van de graaf van Leuven (die later hertog van Brabant werd). Brussel Hoofdstad bevat naast het historische stadscentrum ook de aangrenzende gebieden rondom dat centrum zoals Laken (waar het koninklijk paleis gevestigd is) of Ter Kameren. De stad heeft vandaag een bevolking van 168.576 personen.
4. Liège
foto: A.Savin / Wikicommons
Met 195.931 inwoners is Liège – Vlamingen zeggen ‘Luik’, Duitsers ‘Lüttich’, Walen tot 1947 ‘Liége’ – drukker bevolkt dan Brussel Hoofdstad. Liège is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is uitzonderlijk goed gelegen in de Maasvallei, nabij de oostgrenzen van België met Nederland en Duitsland, daar waar de Maas de Ourthe ontmoet. Als dusdanig was Liège ook lange tijd het economisch centrum van Wallonië (met name via de staal- en steenkoolindustrie). Vandaag is dat centrum eerder naar Namen verschoven (zie hierboven). Toch blijft Liège tot vandaag een voorname economische en culturele motor. De vurige steden gloeien nog en kennen de laatste jaren zelfs een heropleving van de brand.
3. Charleroi
foto: Jmh2o / Wikicommons
Charleroi telt 203.753 inwoners of ‘Carolos’ (van ‘Carolorégiens’). De stad ligt in de provincie Henegouwen en beslaat daar de beide oevers van de Samber. Rond die rivier ontwikkelde zich een rijk industrieel gebied, waarin met name de ontginning van steenkool en de staalproductie centraal stonden. Hier ontleent Charleroi ook zijn bijnaam van ‘Pays Noir’ (‘Zwart Land’). Net als Luik was het Pays Noir zo ooit het draagvlak van de Waalse regio. In tegenstelling tot Luik vertoont Charleroi echter minder tekenen van heropstand. De meeste fabrieken sloten er hun deuren in de jaren 1950 en strooien tot vandaag hun verloederde en leegstaande resten uit over het zwarte land.
2. Gent
foto: Alvesgaspar / Wikicommons
Met een bevolking van 248.813 inwoners is Gent de grootste stad van de provincie Oost-Vlaanderen, waar het tegelijk ook de hoofdstad van is. De stad startte als een nederzetting bij de monding van de rivieren Schelde en Lys. Tijdens de middeleeuwen groeide het daar uit tot een van de rijkste, grootste en drukste steden van Noord-Europa. En druk blijft Gent tot vandaag. Twee belangrijke motoren daarvoor zijn (nog steeds) de Gentse haven en de Rijksuniversiteit (RUG).
1. Antwerpen
De 507.911 inwoners van Antwerpen – 512.000 volgens sommige cijfers – vormen met voorsprong de grootste stad van Vlaanderen en België. Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad bevindt zich op de rechteroever (de oostoever) van de Schelde, die daar via de monding van de Westerschelde ook op de Noordzee aansluit. Antwerpen staat dan ook voornamelijk bekend omwille van zijn haven, die tot de twintig grootste havens ter wereld behoort. Tot aan de Spaanse furie van 1576 was Antwerpen overigens de voornaamste economische en culturele motor van de lage landen. In deze periode vluchtte veel mensen echter weg richting Amsterdam, onder andere uit angst voor de religieuze repressie van het Spaanse bewind. De bijnaam ‘Sinjoren’ (van de Spaanse edeltitel ‘señor’) doet Antwerpenaren tot vandaag herinneren aan deze onfortuinlijke Spaanse regeerperiode, die lange tijd de (intellectuele) leegloop van de stad impliceerde.
Meer Grote Steden Lijstjes
- 10 Grootste steden van Nederland
- 10 Grootste steden van Spanje
- 10 Grootste steden van Frankrijk
- 10 Grootste steden van Duitsland
- 10 Grootste steden van België
- 10 Grootste steden van Italië
- 10 Grootste steden van Turkije
- 10 Grootste steden van Verenigd Koninkrijk
- 10 Grootste steden van Marokko
- 10 Grootste steden van Europa
- 10 Grootste steden ter Wereld
- 10 Grootste steden van Amerika
- 10 Grootste steden van China
- 10 Grootste steden van Australië
- 10 Grootste steden van Afrika
32 reacties
Chocolade is uitgevonden in Guatemala
Croissant zijn ook in Turkije uitgevonden …
In Oostenrijk
Chocolade komt uit België
Right, pralines zijn uitgevonden in België
Chocolade komt uit belgie !!!!!!!!!
bullshit
he? antwerpen groter dan brussel?
De Rijksuniversiteit Gent (RUG) is al lang van naam veranderd! 🙂 Het is nu gewoon Universiteit Gent (UGent).
Schrijf dan “grootmakers van…” om de criticasters de mond te snoeren 😉 En ons bier mag er ook bij vermeld staan!
Deze lijst wekt de verkeerder indruk. Schaarbeek en Anderlecht zijn geen steden, maar gemeenten. Brussel zijn 18 gemeente en Brussel hoofdstad (wat eigenlijk gewoon het centrum is van de stad) met meer dan 1miljoen inwoners. Het is niet omdat deze stad toevallig in 19 gemeenten is opgesplitst dat het kleiner is als Antwerpen. Indien u voor Gent dezelfde logica zou toepassen dat zou het aantal inwoners halveren. Als je agglomeratie Luik neemt kom je op de 700.000 inwoners. Beter huiswerk maken dus
Deze lijst kan niet . Brussel is wel officieel de grootste stad van België
Jawel Brussel met haar 18 gemeenten vormt een gewest en geen stad
Brussel hoofdstad = de 18 gemeenten + Brussel stad , en dus de hoofdstad met +/- 1,1 miljoen inwoners.
Daarmee is dit ook even correct voorgesteld , en kan U misschien even de moeite doen om correcte info te verzamelen .
Wat een slechte lijst. De persoon die dit artikel heeft gemaakt kent duidelijk niets van België.
sowieso opvallend dat bij de grootte van Brussel met ruim twintig procent daalt tussen plaats 8 en plaats 6
ik doe mijn werkstuk over Belgie en ik heb er best wel veel aangehad.
ik kon hier genoeg informatie aan op doen. thx.
Er is een Waals Gewest en een Franse gemeenschap, geen Waalse gemaanschap.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Franse_Gemeenschap
slechte lijst
vind ik ook Schoonbeek staat er niet een op
Schoobeek?????????
Brussel mist
Wa een kak lijst brussel staaat geen eens op 10 :/
pizza hawaii komt uit canada
Schoonbeek???????
Leuven groter dan Mechelen? Beter eerst wat research doen…
Leuven is wel groter
Leuven is groter dan Mechelen hoor
Chocolade komt niet uit België! De eerste drinkbare chocolade komt van de Azteken uit het huidige Mexico en de eerste eetbare chocolade komt uit 1847 uit Groot Brittannië van de Britse Joseph Fry. En het was de Nederlandse Casparus van Houten sr die uitvond hoe je het vet van de cacaomassa kon scheiden. De pralines werd pas in 1912 in België uitgevonden maar de chocolade was er al veel eerder.
Brussel is opgehakt in een aantal steden. Waneer u Brussel als één stad zou zien dan was het de grootste van België
Zolang de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet worden gefusioneerd blijft deze volgorde correct. Veel praktische problemen en grote geldverspilling zouden kunnen vermeden worden hierdoor. Dus zolang geen fusie blijft Brussel staan in deze lijst. Antwerpen en Gent zijn reeds lange tijd gefusioneerd en dus wel degelijk 1 gemeente.
Petat dommeriken
brussel heeft maar 150000 inwoners en antwerpen 500000