India is een groot land dat in het zuiden van Azië te vinden is. Het heeft niet alleen een grote oppervlakte, maar is met 1.38 miljard inwoners het op een na bevolkte land ter wereld. Het spreekt dus voor zich dat de steden van India ontzettend veel inwoners hebben. Hoeveel precies? Dat lees je in de top 10 grootste steden van India.

10. Jaipur – 4 miljoen inwoners

Jaipur

Jaipur ligt in het noorden van India en staat bij toeristen vooral bekend als de roze stad. Dat heeft alles te maken met de vele roze gebouwen in het centrum. De binnenstad maakt deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot de negentiende eeuw werd de hele stad omring door een stadsmuur, maar uiteindelijk werd het aantal inwoners te groot. Sindsdien zijn er ook buitenwijken gebouwd om meer ruimte te maken voor nieuwe inwoners van Jaipur.

9. Poona – 6,8 miljoen inwoners

Poona

Rishabh Tatiraju/wikipedia/CC BY-SA 3.0

In het westen van India vind je de stad Poona. De stad heeft een mooie ligging aan de rand van een bergketen en er komen twee rivieren samen bij het centrum. Het aantal inwoners is de laatste jaren explosief gegroeid. Dat heeft voor een groot deel te maken met de rijke industrie van de stad. Zo worden er veel auto’s geproduceerd en noemen sommigen het de IT-hoofdstad van India. Veel professionals reizen dus naar Poona af om hun carrière op te bouwen.

8. Surat – 7,5 miljoen inwoners

surat

Rahul Bhadane/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Surat ligt aan de Indiase kust en heeft ook een mooie ligging aan rivier de Tapti. Dit maakt het een ideale havenstad die door de jaren heen kon floreren. Vroeger was het voornamelijk een belangrijke bestemming voor bedevaarders. Zij stapten hier op de boot naar Mekka. Tegenwoordig is de haven niet meer de belangrijkste inkomstenbron van Surat. De stad staat bekend als de “diamanten stad van India”, beroemd door het polijsten en snijden van diamanten. Over een aantal jaar staat Surat mogelijk hoger in deze lijst van grootste steden van India, volgens een studie van de Economic Times wordt dit de snelst groeiende stad tussen 2019 en 2035

7. Madras – 9,8 miljoen inwoners

madras

Madras wordt ook wel Chennai genoemd. Deze Indiase stad ligt in het zuiden van het land en heeft een mooie locatie aan de Golf van Bengalen. De basis van Madras was oorspronkelijk het fort van St. George, een Britse nederzetting. Langzaam werd de stad uitgebreid, waarbij de economie floreerde. Inmiddels is het een grote industriestad en een belangrijke locatie voor bedrijven die hun klantenservice in het buitenland willen onderbrengen.

6. Ahmedabad – 11,5 miljoen inwoners

Ahmedabad

Tien jaar geleden werd Ahmedabad de snelst groeiende stad van India genoemd. Het is dus niet gek dat de stad een hoge plek op dit lijstje bemachtigd heeft. Met een mooie ligging aan rivier de Sabarmati was de stad een belangrijke basis voor de Britten. Door de jaren heen heeft Ahmedabad zich ontwikkeld als echte textielstad, waardoor het ook wel het Manchester van het oosten genoemd wordt.

5. Haiderabad – 13,8 miljoen inwoners

Haiderabad

In het zuiden van India vind je metropool Haiderabad. Het is een stad met een geschiedenis van meer dan 400 jaar, waardoor je er ontzettend veel oude architectuur vindt. Vooral tempels, moskeeën en bazaars maken deel uit van het historische centrum van de stad. Net als bij andere grote steden in India is vooral de IT-industrie erg belangrijk voor Haiderabad.

4. Bangalore – 14,3 miljoen inwoners

Bangalore

Bangalore ligt ook in het zuiden van India en is al sinds 1400 een stad. Ondanks de rijke geschiedenis is het nu vooral een stad die bekendstaat om zijn innovatie. Het wordt niet voor niets de Silicon Valley van India genoemd. Je vindt er daarom veel moderne architectuur, maar historische bouwwerken als tempels of de botanische tuin Lal Bagh horen hier ook thuis.

3. Calcutta – 14.9 miljoen inwoners

Calcutta

Lange tijd was Calcutta een van de grootste steden van India, maar door de jaren heen hebben een aantal steden Calcutta ingehaald. Met een inwonersaantal van 15 miljoen mensen is het nog steeds een enorm grote stad. Calcutta is lange tijd onder invloed geweest van de Britten en heeft een locatie in het oosten van het land. In het centrum vind je ven aantal indrukwekkende religieuze gebouwen, zoals tempels en kathedralen.

2. Delhi – 20,5 miljoen inwoners

Delhi

Delhi is de officiële hoofdstad van India en de op één na grootste stad van het land. Het is een belangrijk cultureel centrum met veel theaters en musea, maar ook universiteiten en grote fabrieken hebben een plek in de stad. Bouwwerken als de moderne Lotustempel en Mongoolse monumenten wisselen elkaar hier moeiteloos af.

1. Mumbai – 24,5 miljoen inwoners

mumbai

Het is dan wel niet de hoofdstad van India, maar met 24,5 miljoen inwoners is Mumbai duidelijk de grootste stad van het land. Het is de stad van Bollywood, maar ook een stad waar je eeuwenoude architectuur kunt ontdekken. Hier is ook duidelijk merkbaar hoe de Britten hun stempel drukten op de stad, met verschillende bouwwerken die de Britse geschiedenis en cultuur eren. Maar daarnaast ook heel veel moderne gebouwen en hoge wolkenkrabbers, dat is ook wel nodig om al die miljoenen mensen te huisvesten.

bron: indiaonlinepages.com

Meer Grote Steden Lijstjes