Er zijn vast wel een aantal grote steden in Marokko die je kent, maar weet je ook wat de tien grootste steden van dit land zijn? Ze hebben allemaal hun unieke kwaliteiten en veel van deze steden zijn ook nog eens de ideale bestemming voor een leuke vakantie. Je leest er alles over in deze top 10 grootste steden van Marokko.

10. Agadir (420.000 inwoners)

Agadir strand
Agadir marokko

Agadir is een populaire badplaats in Marokko dankzij de fijne ligging aan de Atlantische Oceaan. Tegelijkertijd heeft deze plaats ook mooie natuurgebieden te bieden, want Agadir ligt aan de voet van het Atlasgebergte. De stad is trouwens niet alleen belangrijk voor toeristen die naar Marokko komen. Ook de Marokkanen vinden de stad belangrijk, aangezien Agadir een relatief moderne stad is met een bruisend economisch centrum. In het hart van de stad vind je bovendien verschillende knusse markten en heb je de mogelijkheid om meerdere historische gebouwen te bewonderen.

9. Kenitra (430.000 inwoners)

Kenitra
Kenitra

In het noorden van Marokko vind je de stad Kenitra. Deze stad heeft een handige ligging aan de Sbu rivier, waardoor deze makkelijk te bereiken is door boten. Kenitra heeft een rijke geschiedenis en verschillende volken hebben in deze stad gewoond. Zo vonden de Romeinen hun plaats in Kenitra, maar ook de Berbers, Carthagen en Fransen hebben door de jaren heen in dit gebied gewoond. De Franse bezetting heeft nog de meeste voetsporen achtergelaten. Vandaag de dag is Kenitra vooral een stad die verantwoordelijk is voor veel van de landbouw in Marokko.

8. Oujda (490.000 inwoners)

Oujda
Oujda

Slechts een paar kilometer ten westen van de grens met Algarije, ligt de Marokkaanse stad Oujda. De stad heeft ook een noordelijke ligging, want de Middellandse Zee is niet ver weg wanneer je in Oujda bent. Het oude centrum van de stad is prachtig om te zien. Hier zijn verschillende bouwwerken die je kunt bewonderen, zoals twee historische poorten en een oude medina. Iets buiten de stad vind je ruïnes die uit de tijd van de Romeinen stammen. Geschiedenisliefhebbers hebben hier dus genoeg om te bewonderen.

7. Rabat (570.000 inwoners)

Rabat hoofdstad van marokko
Rabat

De hoofdstad van Marokko staat niet op nummer één van dit lijstje, maar slechts op nummer zeven. Rabat heeft dan niet de meeste inwoners van het land, maar deze stad heeft wel een grote historische waarde. Het centrum is gevuld met prachtige bezienswaardigheden, zoals de Hassantoren en het mausoleum van Mohammed de vijfde. Rabat ligt daarnaast ook nog eens aan de Atlantische Oceaan en aan het begin van een grote rivier. Er is dus genoeg op het water te beleven wanneer je een bezoek brengt aan deze stad.

6. Meknes (630.000 inwoners)

Meknes marokko
Meknes

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan een van de belangrijke historische steden van Marokko, dan mag Meknes niet aan je lijstje ontbreken. Deze stad maakt namelijk deel uit van de koningssteden van Marokko: vier steden die ontzettend belangrijk waren in de geschiedenis van het land. Wat uniek is aan deze stad, is dat veel van de oude bouwwerken een perfecte combinatie zijn tussen de Marokkaanse en Europese stijl. Je vindt hier en daar dus wat accenten terug die je kunt herkennen van gebouwen uit Frankrijk en Spanje. Ook oude ruïnes zijn in Meknes te bewonderen.

5. Salé (890.000 inwoners)

Salé marokko
Salé

Direct naast de hoofdstad Rabat ligt de nog grotere stad Salé. De twee steden worden van elkaar geschieden door de Bou Regreg rivier. Veel mensen die in Salé wonen, werken eigenlijk in Rabat. Dat is een van de grote redenen waarom deze stad uiteindelijk groter is geworden dan de daadwerkelijke hoofdstad van Marokko. Een van de grote trekpleisters in de stad is het oude fort dat hier nog te bewonderen is. Verder kan je vanuit Salé natuurlijk veel van de highlights van Rabat bezoeken.

4. Marrakesh (925.000 inwoners)

Marrakesh
Marrakesh

In het westen van het land vind je de populaire stad Marrakesh. Dit is een van de meeste bezochte Marokkaanse steden, wat natuurlijk niet voor niets is. Marrakesh heeft meerdere mooie bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het oude Bahiapaleis of de Majorelletuin. Hier duik je echt in de authentieke Marokkaanse wereld. Dat doe je ook op de grote markt van de stad. Djemaa el Fna is de plek waar je moet zijn om lokale delicatessen te proeven.

3. Tanger (950.000 inwoners)

Tanger
Tanger

Een van de meest noordelijke steden in Marokko is Tanger. Deze stad ligt op de plek waar de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee in elkaar overgaan, wat ook wel de Straat van Gibraltar wordt genoemd. Doordat de stad vlakbij het vasteland van Europa ligt, was dit altijd een belangrijke plek voor politici, diplomaten en zakenlieden. Dat is de reden waarom Tanger vandaag de dag nog steeds bij de grootste steden van Marokko hoort. Tegenwoordig is het ook een relatief moderne stad.

2. Fez (1.110.000 inwoners)

Fez
Fez

Het centrum van Fez heeft een speciale status doordat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Daarom weten talloze toeristen ieder jaar weer de weg te vinden naar deze prachtige stad. De knusse straten in de binnenstad zijn gevuld met marktkraampjes waar je alles kunt kopen wat je maar zoekt. Daarnaast zijn er een aantal mooie monumenten, zoals de oude Madrassa Bou Inania school en de Bab Bou Jeloud poort. Ook het koninklijk paleis is een van de hoogtepunten in de stad. De omgeving van de stad is bovendien zeker de moeite waard om te ontdekken.

1. Casablanca (3.360.000 inwoners)

Casablanca
Casablanca

De naam Casablanca betekent “wit huis”, dus het is niet gek dat een groot deel van deze stad is gevuld met prachtige witte huizen. De grootste stad van Marokko ligt bovendien aan de Atlantische Oceaan en is daardoor een populaire badplaats. Het centrum van de stad is relatief modern, vooral vergeleken met andere steden zoals Fez en Marrakesh. Je vindt hier dus veel hoge wolkenkrabbers van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de rest van Casablanca. Natuurlijk vind je hier ook historische gebouwen zoals een kathedraal en een moskee.

Meer Grote Steden Lijstjes