Religieuze gebouwen zijn over de hele wereld te vinden. Tempels vallen daar ook onder. Deze indrukwekkende bouwwerken hebben altijd een spirituele lading en waren vroeger (en nu) ontzettend belangrijk voor de bewoners in de omgeving. Er zijn een aantal gigantische tempels gebouwd die vandaag de dag zeker het bezoeken waard zijn. Ben jij benieuwd waar deze tempels staan? Je leest het in de top 10 grootste tempels.

10. Baalbek

Baalbek
Baalbek2

In het noordoosten van Libanon vind je dit klassieke tempelcomplex. De Romeinen waren sinds het jaar 0 in deze streek te vinden en bouwden daarom meerdere tempels die helemaal bij hun cultuur pasten. Baalbek wordt daarom ook wel Heliopolis genoemd, wat duidelijk een Romeinse naam is. Het complex bestaat uit drie verschillende tempels: één voor Jupiter, Bacchus en Venus. De tempels worden omhoog gehouden door meerdere kolommen die tot wel 19 meter lang zijn. De best bewaarde tempel in het complex heeft ook een gigantische oppervlakte: 69 bij 36 meter groot.

9. Christus Verlosserkathedraal

Christus Verlosserkathedraal

Deze tempel in Moskou is een stuk minder oud dan de oude tempels in Baalbek, maar dat maakt dit bouwwerk niet minder indrukwekkend. De Christus Verlosserkathedraal heeft een rumoerige geschiedenis, want de tempel is namelijk vernietigd en weer opgebouwd. Oorspronkelijk werd de kathedraal in 1839 gebouwd. Iets minder dan 100 jaar daarna besloot Stalin om de tempel volledig op te blazen. Vervolgens duurde het tot 1990 voordat de orthodoxe kerk toestemming kreeg om de tempel weer opnieuw te bouwen. In 2000 was de Christus Verlosserkathedraal weer in ere hersteld.

8. Kathedraal van de Heilige Sava

kathedraal van de heilige sava
Vol de nuit/wikimediacommons

De grootste orthodoxe kerk ter wereld vind je in de Servische stad Belgrado. Dit is de Kathedraal van de Heilige Sava. Het gebouw wordt wel een kathedraal genoemd, maar is dat eigenlijk niet. Er zit namelijk geen bisschop in dit gebouw, waardoor het technisch gezien een tempel is. De bouw van deze tempel verloopt niet vlekkeloos. De bouw begon namelijk al in 1985 en pas in 2004 was het gebouw voor het grootste deel compleet. Vandaag de dag moeten de versieringen aan de binnenkant nog steeds worden afgemaakt.

7. Tikal tempel IV

Ranganatha2
Tikal tempel IV

In de grootste stad van de Maya’s hoort natuurlijk ook een indrukwekkend grote tempel thuis. In de stad zijn zes verschillende piramides te vinden die allemaal een mooie grootte hebben, maar tempel IV is de grootste van allemaal. Het gebouw is 72 meter hoog en werd in het jaar 720 gebouwd. Voor zover we weten is dit ook de grootste tempel die de Maya’s ooit hebben gebouwd, maar dat is niet helemaal zeker. Veel van de bouwwerken van dit oude volk zijn namelijk opgeslokt door de jungle.

6. Jetavanaramaya

Jetavanaramaya
Kondephy/wikipedia

De Jetavanaramaya is te vinden in een van de steden op Sri Lanka. Het gebouw is een stupa, wat een boeddhistisch bouwwerk is. Het gebouw is ontzettend oud, want het werd in de derde eeuw gebouwd. De opdracht werd gegeven door de koning die in die tijd heerste: koning Mahasena. De Jetavanaramaya is maar liefst 120 meter hoog en er werden meer dan 93 miljoen bakstenen gebruikt om de tempel compleet te maken. Toen het gebouw compleet was, was het het derde grootste bouwwerk in zijn tijd.

5. Sri Ranganathaswamy

Ranganatha
Ranganatha2

In de Indiase plaats Srirangam vind je deze tempel. Hij is gebouwd om de god Ranganatha te eren. De tempel is zo belangrijk dat er vandaag de dag nog steeds miljoenen bezoekers en pelgrims naar het gebouw komen. Het gebouw werd in de zestiende eeuw gebouwd en is een van de grootste hindoeïstische bouwwerken ter wereld. Er zijn meer dan 21 torens die dit complex zo groot maken, waarbij het grootste gebouw een hoogte heeft van maar liefst 73 meter.

4. Akshardham

Akshardham

Dit hindoeïstische gebouw een stuk moderner en is ook in India te vinden. Je vindt dit moderne gebouw in Delhi, waar het een van de grote trekpleisters van de stad is. De bouw werd in 2005 afgerond, dus dit is een van de nieuwste tempels die je op dit lijstje zult vinden. Ondanks dat het een modern gebouw is, is de tempel volledig gemaakt van steen. Er is geen staal of beton gebruikt om Akshardham te realiseren. Zo werd er alleen maar roze zandsteen en marmer gebruikt. Vooral de details maken deze tempel zo indrukwekkend. Het dak is versierd met kleine bloemen, dieren en natuurlijk afbeeldingen van goden.

3. Borobudur

Borobudur
Borobudur2

Op het centrum van het eiland Java vind je dit boeddhistische heiligdom. De bouw duurde maar liefst 75 jaar en werd uitgevoerd in de achtste en negende eeuw. Er waren meer dan twee miljoen blokken steen nodig om dit indrukwekkende gebouw compleet te maken. Het gebouw bestaat uit drie delen: de basis, het lichaam en de top. Dit staat symbool voor het menselijk lichaam, aangezien de onderdelen van de tempel ook allemaal op elkaar gestapeld zijn. Het bouwwerk krijgt hierdoor een soort piramidevorm.

2. Karnak

Karnak
Karnak2
Karnak3

Egypte staat natuurlijk bekend om zijn piramides, maar het land kent ook een aantal prachtige tempels. Karnak is een van de mooiste bezienswaardigheden in het land, ondanks dat dit tempelcomplex ernstig is vervallen door de jaren heen. Er zijn meerdere tempels in het complex te vinden die allemaal door grote Egyptische bouwkundigen zijn gemaakt. De grootste tempel is meer dan 5000 vierkante meter groot met een hoogte van maar liefst 24 meter.

1. Angkor Wat

Angkor Wat
Angkor Wat 2

Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld staat in het land Cambodja. Angkor Wat is een groot tempelcomplex waar je met gemak een hele dag in door zou kunnen brengen. Dit hindoeïstische tempelcomplex maakt onderdeel uit van de ooit verloren stad Angkor. Deze Cambodjaanse stad vindt haar oorsprong in de Khmerrijk periode (negende tot en met vijftiende eeuw). De naam Angkor betekent ‘Heilige stad’. Vandaar dat er tegenwoordig veel ruïnes van heiligdommen in Angkor te vinden zijn. De Angkor Wat tempel is in het begin van de twaalfde eeuw gebouwd tijdens het bewind van Suryavarman II. De tempel is gewijd aan de oppergod Vishnu. De ondergang van Angkor was te wijten aan langdurige militaire conflicten, extreme droogte en uitputting van de landbouwgrond. De grootste tempel van het complex staat op een verhoogd terras boven de rest van de stad. Het is gemaakt van drie rechthoekige galerijen die oprijzen naar een centrale toren, elk niveau hoger dan de vorige. De buitenste galerij van de Angkor Wat-tempel meet 187 x 215 meter. Hierna zijn de volgende twee galerijen met elkaar verbonden. Op het tweede niveau meet het 100 x 115 meter. De binnenste galerij is een vierkant vierkant van 60 x 60 meter. De toren boven het centrale heiligdom staat 65 meter boven de grond.