Als we op vakantie gaan begint onze reis in veel gevallen op de luchthaven. Zeker in de vakantieperiodes, en met name de zomervakantie kan het er erg druk zijn. We kennen allemaal de berichten op het journaal dat Schiphol weer eens een enorm drukke dag achter de rug heeft of tegenmoet gaat. Echter er zijn luchthavens op onze aarde die het iedere dag super druk hebben. Vaak zijn de luchthavens een belangrijke overstapplaats naar andere bestemmingen maar soms is het achterland van de luchthaven ook zo groot dat het een grote startbestemmingen voor diverse reizen is.

Schiphol zal je trouwens niet terug vinden in deze lijst met grootste luchthavens ter wereld. Ons vliegveld bevindt zich, met ruim 68 miljoen passagiers per jaar, op plek nummer 14, waardoor het dus net niet in de lijst terecht is gekomen.

Niet alleen op maar ook rondom deze luchthavens kan het enorm druk zijn, dus ook rondom de parkeerplaatsen. Wil je een beter beeld krijgen van de mogelijkheden van het parkeren en bijvoorbeeld parkeren Schiphol? Je kan het parkeeraanbod eenvoudig vergelijken en direct een parkeerplaats reserveren via Vliegen en Parkeren.

10. Paris Charles de Gaulle

Paris Charles de Gaulle Airport

Dichtbij de Franse hoofdstad Parijs, op 25 kilometer afstand, bevindt zich Airport Paris Charles de Gaulle. Het grootste vliegveld van Frankrijk verwerkte in 2018 in totaal ruim 72 miljoen passagiers. Na Londen Heathrow is het hiermee het grootste vliegveld van Europa. De thuishaven van onder andere Air France beschikt over drie terminals, welke met elkaar verbonden zijn door een shuttle rail. Vanuit het vliegveld de stad Parijs bereiken doe je met de bus of trein.

9. Hong Kong

Hong Kong International Airport is een andere grote speler op de luchthavenmarkt. Met meer dan 74 miljoen passagiers in 2017 is het op Beijing airport na de grootste airport van China. Hong Kong airport werd pas 20 jaar geleden, op 6 juli 1998 geopend, maar is enorm snel gegroeid tot een van de grootste luchthavens ter wereld.

8. Shanghai Pudong

Shanghai Pudong International Airport is een van de grootste Chinese luchthavens. Ruim 74 miljoen passagiers werden er in 2018 vervoerd vanuit deze Chinese airport, welke zich op 30 kilometer van het centrum van Shanghai bevindt. Het vliegveld liet in de passagiersaantallen een groei zien van 6,1% ten opzichte van 2016. Een sterke groei, waardoor de airport, als de groei doorzet een snelle stijger kan gaan zijn in de lijst van grootste luchthavens ter wereld. Diverse Chinese vliegmaatschappijen hebben het vliegvled als thuishaven. De verbinding met Shanghai centrum verloopt per trein, metro en bus.

7. Heathrow Londen

London Heathrow Airport
Stephen Bures / Shutterstock.com

Het bekendste en grootste vliegveld van Europa bevindt zich in Londen. Ten opzichte van 2017 groeide het vliegveld in 2018 met 3 procent naar in totaal 80 miljoen passagiers. Met zijn vijf terminals bevindt Londen Heathrow airport zich op 23 kilometer afstand van het Londense Centrum. De meest populaire vlucht vanuit Heathrow gaat naar New York JFK airport. Wil je Heathrow airport bereiken per openbaar vervoer dan doe je dat met de bus of trein.

6. O’Hare International airport


formulanone/flickr

O’Hare International airport bevindt zich 23 kilometer ten noordwesten van het zakendistrict van Chicago. In 2018 verwerkte het vliegveld ruim 83 miljoen passagiers. Vanuit de vijf terminals die het vliegveld rijk is worden passagiers de hele wereld over gevlogen. O’Hare airport is dan ook een belangrijke overstapplaats. O’Hare airport is niet gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, in plaats hiervan neem je een taxi of huur je een auto.

5. Dubai International Airport

Dubai International Airport
Pavel L Photo and Video/ Shutterstock.com

Dubai International Airport werd geopend in 1960. De groei van dit vliegveld kunnen we echter als zeer opmerkelijk bestempelen. In 15 jaar tijd groeide het aantal passagiers van 18 miljoen in 2003 naar 89 miljoen in 2018. Door zijn centrale ligging en vernieuwingen die het vliegveld de laatste jaren heeft doorgemaakt heeft de groei zo snel kunnen plaatsvinden. Het vliegveld bereiken met het openbaar vervoer doe je per bus of metro. Als de groei zo doorzet, zal het vliegveld binnen enkele jaren de grootste luchthaven ter wereld zijn.

4. Tokyo Haneda Airport

Tokyo International Airport

Dit Japanse vliegveld maakt de laatste jaren een enorme groei door. Er zijn drie terminals van waaruit in 2018 ruim 87 miljoen passagiers werden vervoerd. Ter vergelijking in 2017 lag dit aantal 2 procent lager. Het vliegveld bevindt zich op 14 kilometer afstand van Tokyo centraal station. Per openbaar vervoer is dit te bereiken per trein en per monorail. Zeker de monorail is een unieke ervaring welke je alleen maar in Japan zo zult ervaren. Stipt op tijd vertrekken de treinen hier, geen minuut later, maar ook absoluut geen seconde eerder dan de aangegeven vertrektijd.

3. Los Angeles International Airport (LAX)

Los Angeles International Airport
spirit of america / Shutterstock.com

Los Angeles international Airport verwerkte in 2018 ruim 87 miljoen passagiers. De luchthaven werd geopend in 1930 en sindsdien flink gegroeid. Er zijn inmiddels negen terminals te vinden. Om deze terminals met elkaar te verbinden worden shuttles ingezet om passagiers te vervoeren. Het stadscentrum bevindt zich op 30 kilometer afstand en is per openbaar vervoer te bereiken per metro, trein en bus.

2. Beijing International Airport

bejing
TonyV3112 / Shutterstock.com

Beijing International Airport is het grootste vliegveld van Azië. Gelegen op 32 kilometer afstand van het stadscentrum van Beijing. Het vliegveld werd geopend in 1958. Inmiddels zijn er drie terminals in gebruik op de luchthaven, waardoor ze in 2018 in de mogelijkheid waren om meer dan 100 miljoen passagiers te vervoeren. Er was een grote groei, 5,4 procent, te zien ten opzichte van 2017. Het stadscentrum van de Chinese stad is te bereiken per metro, bus en trein.

1. Hartsfield-Jackson Atlanta Airport

Hartsfield-Jackson Atlanta Airport
Thomas Barrat / Shutterstock.com

De grootste luchthaven ter wereld vinden we in Atlanta, Amerika. Op 11 kilometer afstand van het zakendistrict van de stad is het vliegveld gelegen welke in 2018, over twee terminals, ruim 107 miljoen passagiers vervoerde. Het drukke vliegveld is voornamelijk populair als overstapplek maar indien men Atlanta zelf wil bereiken kan dit met het openbaar vervoer gemakkelijk per trein en metro die de stad binnen no-time met het vliegveld verbinden.

Meer lijstjes over vliegen