Op de wereld komen meer dan 8 miljoen verschillende diersoorten voor. Uiteraard zitten er dan een paar hele vreemde vogels tussen, of beter gezegd, vreemde vissen! Een lijstje van 10 vissen met een bijzonder uiterlijk.

10. Papegaaivis

Papegaaivis
foto: Nhobgood / Wikicommons

Het moge duidelijk zijn waar de Papegaaivis zijn naam aan dankt, de bek van deze vis lijkt precies op een papegaaiensnavel. Ook de bonte kleuren doen denken aan papegaaien. Deze vissen kunnen ongeveer 1 meter lang worden, leven in scholen in het koraalrif en komen overal ter wereld in de tropische zeeën voor.

9. Kogelvis

kogelvis

Dit is niet het eerste lijstje waarin de kogelvis voorkomt, eerder noemden we deze vis al bij het gevaarlijkste eten. De kogelvis is namelijk erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. Echter, als je de vis goed klaar maakt hoeft dit geen probleem te zijn, en de vis is in Japan erg populair. Japanse koks die deze vis legaal willen klaarmaken moeten ieder jaar een examen afleggen. Maar zelfs dan komen er jaarlijks nog tientallen mensen om het leven door het eten van de kogelvis.

8. Koffervis

Koffervis

Ook bij de Koffervis is het weer duidelijk waarom ze zo heten, het zijn net kleine koffertjes. Ze zijn erg hoekig en hebben geen buikvinnen. Ze worden ongeveer een halve meter lang en komen voor in de Atlantische, Indische en Grote Oceaan.

7. Semicossyphus reticulatus

schaapshoofd

De Semicossyphus reticulatus wordt in het Engels ook wel aangeduid als “Asian sheepshead wrasse”, vrij vertaald als Aziatische Schaapskop Lipvis.

6. Sterrenkijker

sterrenkijker
foto: Selassei69 / wikicommons

De Sterrenkijker heeft ogen boven op zijn lijf. Hierdoor is hij in staat zich in de bodemgrond te begraven en te wachten op zijn prooi. Wanneer hij iets eetbaars ziet opent hij zijn mond en zuigt zijn prooi naar binnen.

5. Maanvis

Maanvis
foto: Fred Hsu / Wikicommons

In het Nederlands heet deze vis de maanvis, in het Engels wordt juist gesproken over de Sunfish. Ook wordt er gesproken over de “Mola”, Latijn voor “molensteen”, waar de vis door zijn ronde lichaam, grijze kleur, en ruwe textuur op lijkt. Alle namen van deze zeer grote vis (meer dan 1.000 kilogram) slaan op zijn platte ronde vorm.

4. Lepelsteur

Lepelsteur

De Lepelsteur dankt zijn naam aan zijn lange platte neus die wel wat wegheeft van een lepel. Het is vooral bijzonder om te zien hoe deze vis van ongeveer 2 meter lang plankton vangt. Hij opent zijn bek wijdt open en filtert het voedsel als het ware uit het water. Zie ook het filmpje hieronder:

3. Zeeduivel

zeeduivel
foto: Meocrisis / Wikicommons

De Zeeduivel heb je vast wel eens op de menukaart zien staan, de vis is erg populair vanwege de smaak en structuur van het vlees. Overigens gaat het niet goed met deze vis en is het dus beter om deze niet te bestellen!

2. Johnsons Hengelvis

Johnsons hengelvis

De Johnsons hengelvis is een diepzeevis die voorkomt op ongeveer 2.000 meter diepte. Overigens hadden we een volledige top 10 kunnen opstellen van vreemde diepzeevissen want er zijn er genoeg, wie weet in de toekomst. Wat natuurlijk opvalt aan deze vis zijn de lange scherpe tanden en de hengel op de kop.

1. Blobvis

blobvis

Arme blobvis, dit beestje staat algemeen bekend als het lelijkste dier op aarde. Ook deze vis komt voor in de diepe wateren (600 – 1200 meter). Zijn lichaam bestaat voor een groot deel uit gelatine met een dichtheid iets lager dan water hierdoor blijft de vis drijven, maar dit geeft hem dus ook het bijzondere uiterlijk!

Lees ook onze zeer uitgebreide Blobvis weetjes top 10 en je komt nog veel meer te weten over deze vreemde vis (die misschien helemaal niet zo lelijk is).