Sinds 1965 is de in Utrecht geboren Herman van Veen actief als veelzijdig zanger, acteur en muzikant. Hij treedt al jaren op in vijf talen en heeft naast een groot aantal theaterprogramma’s, populaire televisieseries en films gemaakt. Van Veens breekbare stem is zeer markant, net als zijn heldere, wat theatrale uitspraak. Wat zijn de tien mooiste liedjes van Herman van Veen?

10. Toveren

‘Toveren’ was een bescheiden hit in 1987. Het opgewekte liedje gaat over een echte kinderwens, namelijk wat zou je allemaal doen wanneer je kunt toveren? De tekst wisselt subtiel kleine met grote wensen af, bijvoorbeeld ervoor zorgen dat iedereen van elkaar houdt. Het gebruik van kinderzang geeft ‘Toveren’ een karakteristiek gevoel.

9. In de jaren zestig

Een van de specialiteiten van Herman Van Veen is ongetwijfeld het melancholische liefdeslied. De titel ‘In de jaren zestig’ lijkt een groot statement te suggereren maar het is een eenvoudig, door piano begeleidt, lied over herinneringen aan een zomerse jeugdliefde en zwemmen in de zee.

8. De rivier

Voordat Alfred J. Kwak een Japanse tekenfilmfiguur werd, speelde hij een hoofdrol in een gelijknamige theatervoorstelling voor kinderen. Samen met het Residentieorkest maakte van Veen een aantal memorabele liedjes. Op zijn avonturen komt de eend Alfred J. Kwak verschillende figuren tegen die met hem meereizen naar het paleis van koning Leeuw. Een van die figuren is de rivier die op prachtige wijze over zijn eenzaamheid zingt.

7. Harlekijnlied

Een andere specialiteit van de zanger is de onzintekst die alleen maar uit zelfverzonnen klanken bestaat. Het is een zangtechniek die hij zijn hele carrière zal gebruiken. Op zijn eerste album Herman van Veen I (1968) bestaat het ‘Harlekijnlied’ compleet uit klanken als “stikkiedikkiedropdrop”. De muziek is een bewerking van de compositie ‘Selve Amiche’ van de Italiaanse barokcomponist Antonia Caldara.

6. Spetter Pieter Pater

‘Spetter Pieter Pater’ is het lijflied van Alfred Jodocus Kwak, de vriendelijke eend waar Herman van Veen in de jaren zeventig een theatervoorstelling over maakte. De figuur van Alfred J. Kwak zou later in een gelijknamige tekenfilmserie worden gebruikt, al kent deze inhoudelijk weinig overeenkomsten met de theaterversie. Wel zou Van Veen de stemmen van een aantal personages inspreken. ‘Spetter Pieter Pater’ is in een vernieuwde versie de oorspronkelijke begintune van de serie en groeide uit tot een van de bekendste nummers van de zanger.

5. Anne

In de jaren tachtig zou Herman van Veen, naast een knaller, een aantal bescheiden hits scoren waaronder het opgewekte ‘Anne’ uit 1986. Zoals wel vaker zingt hij vanuit het gezichtspunt van een vader die hier voor het eerst zijn pasgeboren dochter bestudeerd. Anne is ook daadwerkelijk de naam van een van zijn dochters. Zij was drie jaar eerder geboren. Anne van Veen zou zelf ook kleinkunstzangeres worden

4. Fiets

Van Veen heeft prachtige liedjes geschreven over het vaderschap en ‘Fiets’ uit 1973 is ondanks zijn eenvoud een van de mooiste. ‘Fiets’ bestaat alleen maar uit van Veens stem en spaarzame muzikale accenten. Dit alles roept het beeld op van een klein kind dat op een lome zomerdag ongedwongen rondfietst: “En het zonlicht speelt in de draaiende wielen/Schitterend strooi je het licht, fiets.”

3. Hilversum III

Een jaar voordat de radiozender Hilversum III van naam zou veranderen en het huidige Radio 3 werd, scoorde Herman van Veen in 1984 een grote hit met het nostalgische ‘Hilversum III’. In het lied zingt hij over een tijd dat zelfs deze radiozender nog niet bestond en iedereen zijn eigen liedjes zong. ‘Hilversum III’ viel erg op in het toenmalige poplandschap en haalde uiteindelijk een vijfde plaats in de top-40. Daarmee werd het net niet zijn grootste hit.

2. Suzanne

Van Veen zingt vaak bewerkingen van liedjes die hij voorziet van een Nederlandse tekst. Zijn grootste hit is een cover van Leonard Cohens gelijknamige nummer uit 1966 dat al snel faam maakte als authentiek liefdesnummer. Drie jaar later en aan het begin van zijn carrière maakte van Veen furore met een prachtige vertaling. Zijn breekbare stem is gemaakt voor zinnen als “als Suzanne je lachend aankijkt
en je wilt wel met haar meegaan.” ‘Suzanne’ zou de vierde plek in de top-40 behalen.

1. Opzij

Omdat Herman van Veen graag en makkelijk in het Duits zong, werd hij al snel populair bij onze Oosterburen. In 1977 kreeg van Veen de kans om in Duitsland een jeugdserie te maken waarin hij met een aantal vrienden vreemde avonturen beleeft en ondertussen nieuwe liedjes ten gehore brengt. Twee jaar later werd De Wonderbaarlijke Avonturen van Herman van Veen ook op de Nederlandse televisie uitgezonden. Het bleek een groot succes en in 1980 zou een vervolgserie volgen: Herman en de Zes. Net als de verhalen waren de liedjes erg origineel maar een sprong er meteen uit: het gejaagde ‘Opzij’. Dankzij zijn aanstekelijke tekst werd ‘Opzij’ een grote hit, maar het zou ook meteen uitgroeien tot een Nederlandse klassieker die altijd weer door nieuwe generaties wordt ontdekt en gezongen. Het is nog steeds het lied waar je meteen aan denkt wanneer je de naam Herman van Veen hoort.