Nederland staat bekend als een relatief vlak land, maar dit wil niet zeggen dat we helemaal geen bergen hebben. Ook in dit kleine landje vind je hier en daar een hoog punt dat ver boven zeeniveau ligt. Vooral in het Zuiden van het land zijn een aantal echte bergen te vinden. Ben je benieuwd naar de hoogste punten die hier te vinden zijn? Dat lees je in de top 10 hoogste bergen, of misschien moeten we zeggen heuvels, van Nederland. We geven in deze top 10 een lijst van de hoogste berg per provincie, de gehele top 10 ligt anders in Limburg, zie nummer één.

We eindigen met een aantal bergen die niet in het Europees Nederland liggen maar wel tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren en dat zijn serieuze bergen te noemen!

12. Hoogste punt Flevoland – De bult van Urk – 8.3 meter

De provincie Flevoland ligt gemiddeld ongeveer 5 meter onder de zeespiegel. Het is ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee. Bergen en zelfs heuvels vind je hier dus eigenlijk niet. Midden in Urk is het hoogste punt te vinden, de ‘bult van Urk’.

11. Hoogste punt Groningen – Hasseberg – 14.2 meter

Hasseberg
Fransvannes/wikimediacommons/CC BY-SA 3.0

Het hoogste punt van Groningen is te vinden op slechts 14.2 meter boven zeeniveau. De Hasseberg ligt in de buurt van Sellingen op de grens bij Duitsland.

10. Hoogste punt Zuid-Holland – Vlaggeduin – 37 meter

De eerste duin die we in deze lijst tegenkomen en zeker niet de laatste. De hoogste punten in bijna alle kust provincies zijn hoge duinen. Bij Zuid-holland is dat de Vlaggeduin te vinden in Katwijk.

9. Hoogste punt Friesland – Vuurboetsduin – 45 meter

Vuurboetsduin

Op de Waddeneilanden liggen een aantal mooie hoge punten die zeker het bezoeken waard zijn. Zoals de naam al aangeeft is de Vuurboetsduin een duin. Sterker nog: het is een van de hoogste duinen die je in Nederland kunt vinden. Dat is een hele prestatie, aangezien ons landje talloze duinen kent. De duin ligt op Vlieland en is meteen de locatie waar de bekende vuurtoren van het eiland staat.

8. Hoogste punt Zeeland – Groot Valkenisse – 49 meter

Dit hoge punt ligt juist weer in het zuiden van Nederland. Je vindt Groot Valkenisse namelijk in Zeeland. Dit is de naam van een buurtschap van de gemeente Veere. Het hoge punt ligt bijna direct aan zee, maar is officieel geen duin. Dat betekent wel dat je vanaf deze locatie een prachtig uitzicht over het water hebt.

7. Hoogste punt Noord-Holland – Catrijper Nok – 55 meter

De Catrijper Nok ligt in de gemeente Bergen. Het is een duin en daarmee ook de hoogste duin van heel Nederland. In heel Noord-Holland is er geen enkel punt te vinden dat hoger is dan deze duin. Het gebied rondom de Catrijper Nok is vooral geliefd bij wandelaars, die natuurlijk dit hoge punt willen beklimmen tijdens hun wandeling.

6. Hoogste punt Drenthe – VAM-berg – 56 meter

vam berg
Fruggo/CC BY 1.0/wikimediacommons

Niet alle hoge punten in Nederland zijn natuurfenomenen. Sommige bergen zijn namelijk door mensen gemaakt. De VAM-berg is hier een goed voorbeeld van. Dit is een vuilnisbelt met een indrukwekkende hoogte. Lange tijd werd hier vuilnis begraven en opgestapeld van verschillende steden en dorpen in de Randstad. Uiteindelijk werd de hele vuilnisbelt bedekt met een laag schone aarde, waardoor het lijkt alsof hier een natuurlijke berg ligt.

5. Hoogste punt Brabant – Gulbergen – 60 meter

Gulbergen
Theodenhugt/CC BY 3.0/wikimediacommons

De Gulbergen is officieel het hoogste punt van Noord-Brabant, maar ook voor deze berg geldt dat hij niet natuurlijk is. Dit gebied werd jarenlang gebruikt als vuilnisbelt en heeft daardoor een imposante hoogte bereikt. Inmiddels is het vuilnisbelt niet meer in gebruik en vind je er mountainbikeroutes, een golfbaan en zelfs een deel van een dierentuin.

Het Venakkerbos is met een hoogte van 44 meter het hoogste natuurlijke punt in Noord Brabant. Het punt ligt middenin een natuurgebied waar heides en bossen elkaar afwisselen. Je hoeft hier dus niet te rekenen op een prachtig uitzichtpunt van waaraf je kilometers in de verte kunt kijken.

4. Hoogste punt Utrecht – Amerongse Berg – 69 meter

Amerongse Berg
Apdency/CC BY 3.0/wikimediacommons

De Amerongse Berg maakt deel uit van de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied staat bekend om zijn glooiende landschap, met deze berg als zijn hoogtepunt. De berg is relatief steil, wat het een mooie uitdaging maakt voor wandelaars en fietsers. Door sommigen wordt een deel van de Amerongse Berg als een van de zwaarste beklimmingen van de hele Utrechtse Heuvelrug gezien.

3. Hoogste punt Overijssel – Tankenberg – 85 meter

Tankenberg
Martie Ressing/publiek domein

Je vindt deze berg in de provincie Overijssel, niet ver verwijderd van de Duitse grens. De Tankenberg ligt in het plaatsje Losser, waar het een geliefde attractie is. Op de berg staat al meer dan een eeuw een oud koepeltje. In de verre geschiedenis van Nederland lijkt het alsof de berg ook een belangrijke religieuze rol speelde voor verschillende volken. De Paasberg met een hoogte van 79,8 meter is hier ook in de buurt te vinden.

2. Hoogste punt Gelderland – Signaal Imbosch – 110 meter

Imbosch signaal
p.welters/CC BY 3.0/wikimediacommons

In het hart van de Veluwe vind je deze natuurlijke berg. Signaal Imbosch ligt bij de gemeente Rheden en is het hoogste punt van de provincie Gelderland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk radiostation voor de Duitsers. Vandaag de dag zie je nog enkele resten uit die tijd op de heuvel liggen. Het is mogelijk om Signaal Imbosch te beklimmen, al is de route niet zo geschikt voor fietsers. Op de top sta je tussen de bomen, waardoor je helaas niet van een mooi uitzicht kunt genieten.

1. Hoogste punt Limburg – Vaalserberg – 322 meter

Vaalserberg
Vaalserberg hoogste punt

De Vaalserberg is bij uitstek de hoogste berg van heel Nederland. Je vindt deze berg in Limburg, vlakbij het dorp Vaals. De berg is een populaire attractie doordat het drielandenpunt niet ver van de top verwijderd ligt. Je kunt van een extra spectaculair uitzicht genieten door een van de uitkijktorens bij de berg te beklimmen. Wanneer je over deze berg wandelt, loop je over resten uit de geschiedenis. Zo was dit een grafheuvel in de Bronstijd en lag er een ijzersmelterij in de Romeinse tijd.

3 Hoogste bergen Caribisch Nederland

De Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba in de Caribische Zee worden Caribisch Nederland genoemd, ook wel bekend als de BES-eilanden. De bergen op deze eilanden zijn beduidend hoger dan die in Europees Nederland. Een top 3:

3. Brandaris op Bonaire – 240 meter

Brandaris bonaire

Met een hoogte van 240 meter is de Brandaris de hoogste berg op Bonaire. De berg ligt in het Washington Slagbaai National Park dat bijna de gehele noordwestelijke deel van het eiland beslaat.

2. The Quill op Sint Eustatius – 601 meter

The Quill

De naam “The Quill” is een verengelsing van het Nederlandse “De Kuil” (naar de krater). Toepasselijk want deze hoogste berg van Sint Eustatius is een stratovulkaan.

1. Mount Scenery op Saba – 887 meter

Mount Scenery saba

Ook Mount Scenery op Saba is een vulkaan. De laatste eruptie vond plaats in 1640 en de vulkaan is nog steeds potentieel gevaarlijk. Met 887 is Mount Scenery de hoogste berg van Nederland. Naar de top van de berg loopt een pad met 1064 treden.

Hoogste bergen andere landen binnen het Koninkrijk

De landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen samen met Nederland het Koninkrijk der Nederlanden. De onderstaande drie bergen liggen dus niet in Nederland (in tegenstelling tot de bovenste drie), maar wel in het Koninkrijk der Nederlanden.

Hoogste Berg Aruba – Jamanota – 188 meter

Jamanota aruba

Jamanota is met 188 niet heel hoog, maar toch zichtbaar vanaf het hele eiland. Op de berg lopen wilde geiten en ezels rond.

Hoogste berg Curaçao – Sint-Christoffelberg – 371 meter

Sint-Christoffelberg

Met 371 is de Sint-Christoffelberg, vernoemd naar de heilige Christoffel, de hoogste berg van Curaçao. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de Caribische Zee en enkele in de buurt gelegen eilanden.

Hoogste berg Sint Maarten – Mount Flagstaff – 361 meter

st maarten

Sint Maarten is een heuvelachtig eiland. De hoogste top is Mount Flagstaff met een hoogte van 361 meter.

Meer hoge bergen