Houd jij van wandelen of wintersport? Dan gaat jouw hart vast sneller kloppen bij het zien van een berg. Eerder al maakten we een lijst van de hoogste bergen ter wereld. Deze zijn alle tien te vinden in het Himalaya gebergte, sterker nog, de honderd hoogste bergen zijn daar n het naburige Karakoram gebergte gelegen! Maar ook Europa kent bergen van serieuze hoogtes, misschien niet de hoogste reuzen van boven de 8.000 meter, maar de 5 kilometer wordt ook bij ons behaald.

Overigens geldt ook in Europa dat vrijwel alle hoge bergen in één gebied liggen, namelijk de Kaukasus in Rusland. Hier zijn de enige bergen van boven de 5.000 meter in Europa te vinden, waaronder de hoogste, de Elbroes met een hoogte van 5.642 meter.

Om het interessant te houden is de lijst daarom een lijst met de hoogste bergen per Europees land.

Ter info: de hoogste ‘berg’ (eigenlijk een heuvel) is de Vaalserberg met een hoogte van 322.7 meter boven NAP. De heuvel is te vinden in Zuid-Limburg in het dorp Vaals. De top van de berg is het Drielandenpunt, Nederland, België en Duitsland grenzen hier.
Zouden we overigens kijken naar de hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden, dan komen we uit in Saba. Op dit Nederlandse eiland in het Caribisch gebied ligt Mount Scenery, een slapende vulkaan met een hoogte van 887 meter.

10. Griekenland: Olympus – 2.917 meter

Olympus

De hoogste berg van Griekenland ligt vlakbij de kust, even ten zuidwesten van Thessaloniki. Al in de Griekse mythologie wordt de ‘Olympus’ beschreven. Zo noemde Homerus deze berg ook wel het ‘Huis van de goden’. Hier zouden zij in grote weelde verblijven. Oppergod Zeus regeerde er met ijzeren hand; ingeval van noodsituaties vuurde hij vanaf de ‘Olympus’ bliksemschichten naar beneden af. Overigens is de naam ‘Olympus’ ook aan andere bergen gegeven, al dan niet in een afgeleide vorm. Zo tref je in de Amerikaanse staat Washington de ‘Mount Olympus’ aan en op de planeet Mars de ‘Olympus Mons’.

9. Bulgarije: Moesala – 2.925 meter

Moesala

De ‘Moesala’ mag zich niet alleen de hoogste berg van Bulgarije noemen, maar ook van het gehele Balkanschiereiland. Deze 2925 meter hoge berg ligt in de buurt van Sofia en maakt deel uit van het Rilagebergte. Vlakbij de ‘Moesala’ vinden de rivieren de ‘Iskar’, de ‘Maritsa’ en de ‘Mesta’ hun oorsprong. Bijna het gehele Rilagebergte maakt deel uit van een nationaal park. De flora en fauna is hier overweldigend! Zo vind je hier vele minerale bronnen. De heetste van deze bronnen – met een temperatuur van 102 graden – bevindt zich in ‘Sapareva Banja’. Leuk om te weten is dat de naam ‘Moesala’ is afgeleid van ‘Mus Allah’, hetgeen ‘de berg van god’ betekent.

8. Andorra: Pic de Comapedrosa – 2.946 meter

Pic de Comapedrosa

In Andorra prijkt de ‘Pic de Comapedrosa’. De ligging van Andorra in de oostelijke Pyreneeën maakt dat dit vorstendom voornamelijk uit ruwe bergen bestaat. Drie smalle valleien scheiden de bergen van elkaar. Opmerkelijk is dat die valleien samen de letter ‘Y’ vormen. De ‘Pic de Comapedrosa’ maakt deel uit van het gemeentelijk natuurpark ‘Valls del Comapedrosa’. Dit beschermd gebied is ongeveer 15,42 km2 groot. Het indrukwekkende berglandschap wordt afgewisseld door meren, watervallen, bronnen en vijvers. Dit gebied beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Ook de karakteristieke berghutten vormen een fraaie aanvulling op het landschap.

7. Duitsland: Zugspitze – 2.963 meter

Zugspitze
foto: Luidger / Wikicommons

Op de zevende plaats staan onze oosterburen. In Zuid-Beieren, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk, ligt de 2963 meter hoge ‘Zugspitze’. Hier bevindt zich ook de ‘Nördliche Schneeferner’, de grootste gletsjer van Duitsland. Kosten noch moeite worden gespaard om dit skigebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor toeristen. Zo schuift men jaarlijks tonnen sneeuw uit de omgeving naar deze gletsjer toe. ’s Zomers wordt een deel van de ‘Nördliche Schneeferner’ met speciale folie afgedekt om de sneeuw- en ijsmassa te bewaren. Net onder de top van de ‘Zugspitze’ staat het ‘Münchner Haus’. Anno 2014 is hierin een museum, restaurant en kiosk gehuisvest. Met de ‘Tiroler Zugspitzbahn’ bereik je deze locatie het meest eenvoudig.

6. Spanje: Pico del Teide – 3.718 meter

 Pico del Teide

Op Tenerife vind je de vulkaan ‘Pico del Teide’. Het gaat hier om een relatief jonge vulkaan, die met enige regelmaat van zich laat zien. ‘Pico del Teide’ staat bekend om zijn erupties met gevaarlijke pyroclastische stromen. Zo’n stroom wordt ook wel een allesvernietigende wolk genoemd. Het bestaat uit een mengsel van lava, as, gesteente en verstikkende gassen. De vulkaan ‘Pico del Teide’ en het omliggende gebied behoren tot het ‘Parque Nacional del Teide’. In 2007 is dit 18900 hectares grote gebied aan de werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd. Verder prijkt deze Spaanse vulkaan op de lijst van de ‘16 Vulkanen van het decennium’. Het gaat hier om een studie van vulkanen, die dichtbij bevolkte gebieden liggen en vernietigende uitbarstingen kennen.

5. Oostenrijk: Groβglockner – 3.798 meter

Groβglockner

De Oostenrijkse topper ‘Groβglockner’ ligt op de grens tussen Carinthië en Tirol. Niet alleen gaat het hier om de hoogste berg van Oostenrijk, ook mag de ‘Groβglockner’ zich de hoogste van de Alpen ten oosten van de Brennerpas noemen. Samen met de ‘Kleinglockner’ maakt deze berg deel uit van de zogenaamde ‘Glockner groep’. Beide bergen staan bekend om hun karakteristieke piramideachtige vorm. Skifanaten kennen vast het gebied aan de oostzijde van de ‘Groβglockner’. Hier bevindt zich namelijk Oostenrijks grootste gletsjer. Andere hoge bergen in Oostenrijk, die het bloed van wintersportliefhebbers sneller doen stromen, zijn de ‘Wildspitze’, de ‘Weiβkugel’ en de ‘Groβvenediger’.

4. Zwitserland: Dufourspitze – 4.634 meter

Dufourspitze
foto: TobiasBender / Wikicommons

Ook de ‘Dufourspitze’ ligt op een grens en wel die tussen Zwitserland en Italië. Deze berg behoort tot het ‘Monte Rosa Massief’ in de ‘Walliser Alpen’. Hoewel men het massief als een Zwitsers-Italiaans gebergte beschouwt, ligt de top van de ‘Dufourspitze’ op Zwitsers grondgebied. Tot halverwege 1800 hebben de landen een andere naam voor de top aangehouden. Terwijl de Italianen de top liefkozend ‘Höchste Spitze’ noemden, sprak men in Zwitserland van de ‘Gornerhorn’. Uiteindelijk is de top vernoemd naar Guillaume-Henri Dufour, de cartograaf die de eerste exacte landkaart van Zwitserland heeft gemaakt. Even daarvoor, in 1855 om precies te zijn, is de top voor de eerste maal bedwongen door een groep bergbeklimmers.

3. Italië: Mont Blanc de Courmayeur – 4.765 meter

Mont Blanc de Courmayeur
foto: Idefix / Wikicommons

Het hoogste punt van Italië wordt gevormd door de ‘Mont Blanc de Courmayeur’. Net als de ‘Mont Blanc’, welke zijn Italiaanse evenknie qua hoogte aftroeft, maakt ook de ‘Mont Blanc de Courmayeur’ deel uit van het ‘Mont Blanc massief’. Op ongeveer 1224 meter hoogte ligt het fraaie bergstadje ‘Courmayeur’. Deze plaats staat bekend als een sfeervolle, wat chique wintersportbestemming. Het gebied is spectaculair; maar liefst 14 bergtoppen zijn hoger dan 4000 meter! Inmiddels weten al drie generaties toeristen, waaronder een aantal leden van internationale koningshuizen, de weg naar ‘Courmayeur’ te vinden.

2. Frankrijk: Mont Blanc – 4.810 meter

Mont Blanc Frankrijk
foto: Tinelot Wittermans / Wikicommons

De ‘Mont Blanc’ staat bekend als de onbetwiste reus van de ‘Alpen’. De top ligt op de grens tussen Italië en Frankrijk. Nog altijd is de opvatting, in welk land de top precies ligt, omstreden. Hoewel cartografen uit Frankrijk en Zwitserland de top aan Frankrijk toekennen, heeft de voorzitter van een speciaal hiertoe in het leven geroepen werkgroep in 2006 verklaard dat de top tot Italië behoort. Vooralsnog is dit niet officieel gemaakt. Op 8 augustus 1786 hebben twee inwoners van Chamonix de top van de ‘Mont Blanc’ voor het eerst bereikt. Hiermee sleepten zij een prestigieuze prijs in de wacht. Dan nog een laatste feit; de top van de ‘Mont Blanc’ komt steeds hoger te liggen. Als gevolg van de klimaatverandering was de top in 2007 met meer dan twee meter gestegen ten opzichte van metingen uit 2003.

1. Rusland: Elbroes – 5.642 meter

elbroes
foto: Александр Сорель / Wikicommons

Tijdens de klassieke oudheid stond de Russische gigant bekend als ‘Strobilus’. Als we de Griekse mythes moeten geloven, dan was Prometheus aan dit gebergte vastgemaakt. Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat de ‘Elbrous’ al geruime tijd tot de verbeelding spreekt. Deze berg, onderdeel van de ‘Grote Kaukasus’, mag zich de hoogste van Europa noemen! De ‘Grote Kaukasus’ is een bergketen, die zich uitstrekt over een lengte van ongeveer 1200 kilometer. Aan de vorm kun je zien dat de ‘Elbrous’ tot de zogenaamde stratovulkanen behoort. Zo gaat het om een kegelvormig, uiterst steil en hoog gebergte opgebouwd uit lagen van gestolde lava en tefra. De afgelopen 2000 jaren zijn de bewoners rondom de ‘Elbrous’ niet meer opgeschrikt door een uitbarsting. De immens hoge vulkaan bevindt zich in de slaapstand.

Khan Tangiri Shyngy? In Kazahstan ligt een berg met een hoogte van 7.010 meter, een stuk hoger dan bovenstaande. Waarom staat deze niet in de lijst? Dit gebergte ligt in het niet Europese deel van Kazachstan. Hetzelfde geldt voor Mount Ararat (5.137 meter) in Turkije, en Mount Aragats (4.090 meter) in Armenië.

Meer hoge bergen