De hoogste berg ter wereld ligt in Azië, maar ook in Zuid-Amerika zijn er een aantal ontzettend hoge bergtoppen te spotten. Wanneer je deze beklimt, voel je je on top of the world en geniet je van een spectaculair uitzicht. Ze zijn natuurlijk ook prachtig om vanaf een afstand te bewonderen. Wil je weten om welke bergen het gaat? Dit is de top 10 hoogste bergen van Zuid-Amerika.

10. Nevado Sajama – 6.542 meter hoog

Nevado Sajama

De Nevado Sajama staat in Bolivia en is meteen de hoogste berg van het land. De berg is op de kaart gezet door Andreas Fransson. Hij was een skiër die als doel had om de top van deze berg af te skiën. Helaas kwam hij er in de praktijk achter dat dat moeilijker is dan het lijkt. Slechts een relatief klein deel van de berg is geschikt voor skiërs, waarna je het overgrote deel te voet af moet leggen. Zijn missie werd dus geen succes.

9. Incahuasi – 6.658 meter hoog

Incahuasi

Deze berg maakt deel uit van het Andesgebergte en ligt in Argentinië. Het is eigenlijk een vulkaan die vooral beroemd is geworden door de archeologische vondsten die hier zijn gedaan. Het is mogelijk om de Incahuasi te beklimmen, waarbij de meeste beklimmers ongeveer 12 dagen nodig hebben om de top te bereiken. Ze kiezen er in de meeste gevallen voor om de noordzijde van de berg te beklimmen, waarbij ze voorzichtig omhoog stijgen om aan de hoge hoogtes te wennen.

8. Mercedario – 6.700 meter hoog

Mercedario

Je vindt de Mercedario ook in Argentinië, waar deze net iets hoger is dan de voorganger op het lijstje. De berg werd relatief vroeg beklommen, namelijk in 1934. Adam Karpinski was de leider van de groep die deze enorme berg trotseerde. Hierna volgden verschillende gefaalde pogingen om de zuidkant van de berg te beklimmen, wat een grotere uitdaging was. Dit lukte pas voor het eerst toen een Japanse groep bergbeklimmers een poging deed in 1968.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. Llullaillaco – 6.739 meter hoog

Llullaillaco

De Llullaillaco ligt in Chili en is een schoolvoorbeeld van een vulkaan. De typische kegelvorm lijkt uit het niets op te doemen in het vlakke landschap rondom de berg. Het is een slapende vulkaan, waarbij de laatste activiteit in de negentiende eeuw werd waargenomen. Bergbeklimmers hoeven zich dus geen zorgen te maken dat ze plotseling in een uitbarsting terechtkomen. Het is de hoogste archeologische vindplaats ter wereld, waar drie gemummificeerde kinderen zijn gevonden. Er wordt gedacht dat deze kinderen offers waren.

6. Tres Cruces – 6.749 meter hoog

Tres Cruces

Tres Cruces is eigenlijk een cluster van kleine vulkanen, waarbij de top van het cluster de Tres Cruces Sur genoemd wordt. Je vindt deze bergtop op de grens tussen Argentinië en Chili. Bergbeklimmers die de top van deze berg willen bereiken, kunnen uit twee verschillende routes kiezen. De vulkanen zijn al lange tijd slapend, waarbij de laatste activiteit waarschijnlijk 28.000 jaar geleden plaatvond. Het is niet uitgesloten dat de vulkanen van Tres Cruces in de toekomst nog gaan uitbarsten.

5. Cerro Bonete – 6.759 meter hoog.

Cerro Bonete

Miljoenen jaren aan vulkanische activiteit hebben voor de Cerro Bonete gezorgd. Deze bergtop is door de eeuwen heen hoger en hoger geworden dankzij vulkaanuitbarstingen in de omgeving. Het mooie aan Cerro Bonete is dat deze berg een enorme krater in het midden heeft. De krater heeft een diameter van maar liefst 6 kilometer en beschikt over een 2 kilometer lang meer. Heb je dus de top van de Cerro Bonete bereikt, dan geniet je van een mooi uitzicht over de krater.

4. Huascaran – 6.768 meter hoog

Huascaran

De hoogste berg van Peru is de Nevado Huascaran. Je vindt de berg in Huascaran National Park, waar meerdere bergen bij elkaar komen. De berg met dezelfde naam als het park is de hoogste die meer dan 400 meter boven zijn buren uittorent. Het is de moeilijkste berg om te beklimmen van deze hele lijst. Dat heeft alles te maken met het steile terrein en de vele ijsvlaktes die je onderweg tegenkomt. Avonturiers die een poging wagen, zijn meestal vier dagen onderweg vanaf het basiskamp. Een ander populair avontuur is Huascarán Circuit, een fietstocht om de berg heen. Deze fietsroute behoort tot de meest spectaculaire van de wereld. Vergeet natuurlijk niet je fietsverzekering als je besluit deze toch te ondernemen.

3. Monte Pissis – 6.795 meter hoog

Monte Pissis

Monte Pissis is de op één na hoogste vulkaan ter wereld en ligt in Argentinië. Het is een lastige berg om te beklimmen dankzij de grote gletsjer aan de zuidkant van de berg. Bergbeklimmers moeten dus stijgijzers gebruiken om het gladde landschap te trotseren. Lange tijd werd gedacht dat de Monte Pissis de op één na hoogste berg van Zuid-Amerika was, maar dat was voor de tijd dat er uitgebreide metingen gedaan konden worden.

2. Ojos Del Salado – 6.891 meter hoog

Ojos Del Salado

De Ojos Del Salado is meteen de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Je vindt de berg in woestijngebied Atacamba, in het Argentijnse deel van de woestijn. De berg werd voor het eerst beklommen in 1937 en is inmiddels een geliefde bestemming voor bergbeklimmers. Er worden regelmatig expedities naar de top georganiseerd, waarbij klimmers voor een groot deel met de auto reizen. Ze hoeven alleen maar het laatste gedeelte te beklimmen om te zeggen dat ze de top van de Ojos Del Salado hebben bereikt.

1. Aconcagua – 6.962 meter hoog

Aconcagua
Aconcagua 2

Met een hoogte net iets onder 7 kilometer is de Aconcagua, ook te vinden in Argentinië, de hoogste berg van Zuid-Amerika. De berg staat in een gelijknamig nationaal park en wordt aan de zuidkant met verschillende gletsjers bedekt. De grootste heeft een lengte van maar liefst 15 kilometer. Matthias Zurbriggen was de eerste persoon die de berg beklom. Dat zou niet zijn enige overwinning zijn, want deze bergbeklimmer heeft een hoop eerste klimmen op zijn naam staan.