Al op zeer jonge leeftijd brak de Volendamse Jan Smit door als zanger (toen nog als Jantje). Hij mocht in het jaar 1996 op tienjarige leeftijd een duet zingen met Carola Smit. Dit was een initiatief van de Volendamse band BZN. Het nummer ‘Mama’ werd een groot succes. Al snel volgde een solosingle, ‘Ik zing dit lied alleen voor jou’. Dit nummer kwam meteen binnen op nummer 1 in de hitlijsten. Als snel werd de kleine Jantje Smit ook buiten Nederland, in Duitsland, België, Oostenrijk, Frankrijk en Italië, populair met zijn liedjes, die hij zong in het genre Palingpop. Vele successen volgden en nog steeds is de inmiddels groot geworden Jan Smit een populaire Nederlandstalige zanger. Hier is de top 10 lijst van de liedjes van Jan Smit.

10. Sla je Armen om me heen

Op 18 oktober 2012 kwam het nummer ‘Sla je armen om me heen’ uit. Het nummer stond 6 weken lang in de Nederlandse Top 40, waarvan de 16e positie de hoogste plek was. In de Single Top 100 behaalde het nummer de 1e plek. ‘Sla je armen om me heen’ is de titelsong van ‘Het bombardement’, een Nederlandse speelfilm, die in december 2012 verscheen. Jan Smit speelt een hoofdrol in deze film. Voor deze film is het nummer opgenomen in een duet met Roos van Erkel, die eveneens een hoofdrol in de film speelt.

9. Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)

Officieel is ‘Mi rowsu’ een nummer van de Surinaamse zanger Damaru. Damaru schreef het nummer zelf. Het gaat over zijn dochter Dinoura, die Damaru ‘mi rowsu’ noemt. Dit betekent ‘mijn roos’. In Nederland werd het nummer in 2008 in een duet gezongen met Jan Smit. Deze samenwerking kwam tot stand nadat Jan Smit op 3 FM een weddenschap won van dj Giel Beelen. De tegenprestatie van Giel was, dat hij een duet zou regelen tussen Damaru en Smit. Dat is dus gelukt. De beide zangers namen afzonderlijk van elkaar hun deel van de single op en ontmoetten elkaar pas toen de single al in de hitlijsten was verschenen. Zowel in Suriname als in Nederland was het nummer favoriet, het behaalde de nummer 1 notering in de Nederlandse Top 40 en de Single Top 100. Het bleef vele weken in deze lijsten staan. Het vrolijke liedje wordt deels in het Surinaams en deels in het Nederlands gezongen.

8. Ik zing dit lied voor jou alleen

Het liedje ‘Ik zing dit lied alleen voor jou’ is de allereerste single die de 10 jarige Jantje Smit in 1996 uitbracht. Het nummer werd meteen een grandioos succes. Het lied kwam direct binnen op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten. Toen was dat nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis. ‘Ik zing dit lied alleen voor jou’ gaat over een oma, waar zielsveel van gehouden wordt.

7. Dan Volg je Haar Benen

In het jaar 2007 stond het nummer ‘Dan volg je haar benen’ vanuit het niets 4 weken lang op de nummer 1 positie van de Nederlandse Top 40. Ook in de Single Top 100 behaalde het deze positie. Het nummer maakte onderdeel uit van het album ‘Stilte in de storm’. Door stemproblemen, die Jan in 2008 had, kwam dit album pas veel later dan gepland, in het najaar van 2008, uit.

6. Echte Vrienden

In het jaar 2012 zong Jan Smit ‘Echte vrienden’ in een duet met Gerard Joling. Het werd een nummer 1 hit in de Single Top 100. In de Nederlandse Top 40 behaalde het de 10e positie. Ook behaalden de twee zangers platina met het nummer. Het nummer gaat over de echte vriendschap die de twee artiesten hebben.

5. Als je lacht

In 2008 behaalde Jan Smit met het nummer ‘Als je lacht’ de 1e plek in de Single Top 100 en de 3e plek in de Nederlandse Top 40. Van deze single zijn 5000 exemplaren in een klaphoes uitgebracht. Hierop staan 3 live tracks. Ook is deze speciale single voorzien van een handtekening van Jan Smit. ‘Als je lacht’ is een gevoelig liefdesliedje, waarin blij wordt bezongen hoe mooi het liefdesgevoel is. Het eindigt met de woorden ‘Want je bent voor mij de wereld waarin ik leef.’

4. Stilte in de Storm

Het nummer ‘Stilte in de Storm’ is afkomstig uit 2008. Het nummer behaalde de nummer 1 positie in de Single Top 100 en de nummer 2 positie in de Nederlandse Top 40. ‘Stilte in de Storm’ is de titelsong van de Nederlandstalige film ‘Brief voor de Koning’ Speciaal aan dit nummer is, dat dit de eerste single is, die uitkwam nadat Jan Smit in het jaar 2008 was geopereerd aan zijn stembanden. ‘Stilte in de Storm’ is een liedje over de liefde. ‘Vanavond ben ik bij jou. Je kust me en ik kus jou.’

3. Vrienden voor het Leven

‘Vrienden voor het leven’ gaat over de echte vriendschap tussen vrienden. In de clip zie je Jan Smit die tijdens zijn werk en in zijn vrije tijd altijd omringd wordt door zijn vrienden voor het leven. ‘Je hebt vrienden waarmee je kan lachen en waardoor je de tijd snel vergeet. Of een vriend die de pijn kan verzachten als je het even niet meer weet.’ Het nummer kwam uit in het jaar 2005. Het behaalde toen de 5e positie in de Single Top 100 en de 16e positie in de Nederlandse Top 40.

2. Laura

In 2005 kwam het liedje ‘Laura’ uit. Jan Smit schreef het nummer speciaal voor zijn goede vriendin Christien Bootsman, die aan kanker leed. In Januari 2005 is Christien overleden op 25 jarige leeftijd. Het nummer was op de eerste plaats niet bedoeld om uit te brengen, maar werd zeer populair nadat Jan Smit het zong in het tv programma ‘Pulse’. Hierdoor werd het toch uitgebracht op single. Er is eerst een akoestische versie uitgebracht en later nog twee andere versies. Het werd de grootste hit van het album Jansmit.com. ‘Laura’ behaalde de 1e positie in de Single Top 100 en de 7e positie in de Nederlandse Top 40.

1. Jan Smit – Als de Morgen is Gekomen

Het nummer ‘Als de morgen is gekomen’ werd uitgebracht in 2006 en werd al snel een succes. Dit nummer kwam uit in de tijd waarin Jan Smit begon aan zijn tweede serie van ‘Gewoon Jan Smit’, zijn real life serie. Na zijn allereerste single ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ was dit het eerste lied dat ook de eerste positie in de Nederlandse hitlijsten behaalde. Het stond maar liefst 5 weken lang op de nummer 1 in de Nederlandse Top 40 en behaalde ook deze positie in de Single Top 100. In deze tijd veranderde Jan zijn muziekstijl en artiestennaam, Jantje Smit werd Jan Smit. ‘Als de morgen is gekomen’ gaat over het wakker worden met een kater na een lange avond en nacht stappen. Hij bedenkt zich dat wat hij heeft meegemaakt met een mooie vrouw nu weer voorbij is.