Met Star Wars en Jaws was in de jaren zeventig de spektakelfilm geïntroduceerd die nieuwe bezoekersrecords brak. In de jaren tachtig probeerde men die successen te evenaren. Ook werd de moderne actiefilm geboren en stond een nieuwe generatie tienersterren op. Wat zijn de tien beste films van de jaren tachtig?
10. Aliens
Het grimmige Alien uit 1979 presenteerde een originele mix van sciencefiction en horror. In 1986 kreeg de jonge James Cameron de kans om een vervolg te maken waarin Sigourney Weaver weer de hoofdrol speelt. Tegen haar zin reist ze met een groep mariniers naar een ruimtekolonie die wellicht is vernietigd door de moorddadige wezens uit de eerste film. De mariniers zijn zeer goed bewapend, goed genoeg om te overleven?
9. Raging Bull
Martin Scorcese filmde in stemmig zwart-wit een portret van de bokser Jake LaMotta. De nukkige LaMotta kan zijn agressiviteit moeilijk onder controle houden. In de boksring brengt hem dat succes maar in zijn privéleven zorgt het voor veel problemen. Robert DeNiro speelt LaMotta met zijn gebruikelijke intensiteit. Bovendien nam hij heel snel 27 kilo in gewicht toe om de latere LaMotta overtuigend te kunnen neerzetten.
8. E.T. the Extra-Terrestrial
De bioscoophit van 1982 was zonder twijfel dit bijzondere sciencefictionverhaal voor het hele gezin. In E.T. wordt een buitenaards wezen achtergelaten op Aarde. Hij weet zich te verstoppen in de woning van een chaotisch gezin waar de eenzame Elliott hem uiteindelijk ontdekt. Al snel worden Elliott en E.T. vrienden en proberen ze moeizaam te communiceren. Maar moet E.T. uiteindelijk niet terugkeren naar zijn eigen planeet? Dit leidt tot een aantal onvergetelijke scènes.
7. Raiders of the Lost Ark
Het jaar voor E.T. had Steven Spielberg ook al een megasucces gescoord met een aanstekelijke avonturenfilm. De archeoloog Indiana Jones wordt door de Amerikaanse regering gevraagd of hij de Ark des Verbonds wil gaan opgraven. Het is 1936 en de nazi’s zijn op zoek naar de Ark omdat deze elk leger onoverwinnelijk zal maken. Nieuwsgierig gaat Indiana op zoek in Egypte nadat hij eerst zijn oude vriendin Marion in Nepal heeft opgehaald. Samen komen ze in adembenemende avonturen terecht waarbij de humor niet wordt vergeten.
6. Ferris Bueller’s Day Off
De films van John Hughes behoren tot de iconen van de jaren tachtig. Zo ook Ferris Bueller’s Day Off uit 1986 met Matthew Broderick in de hoofdrol. Ferris is populair bij zijn ouders en op school. Er zijn echter twee uitzonderingen: zijn jaloerse zus en het chagrijnige schoolhoofd Edward Rooney. Op een dag besluit Ferris te spijbelen en met zijn vriendin en beste vriend Cameron een dagje uit te gaan in Chicago. Met de favoriete sportwagen van Camerons vader. Rooney vertrouwt de afwezigheid niet en gaat tot het uiterste om Ferris te ontmaskeren terwijl de vrienden een onvergetelijke dag beleven.
[criteo]5. Back to the Future
Michael J. Fox werd een ster dankzij zijn rol als Marty McFly, een tiener die met de tijdmachine van de excentrieke wetenschapper Doc Brown in 1955 beland. Voorzichtig gaat hij op zoek naar een mogelijkheid om terug te keren. Maar als hij per ongeluk zijn moeder ontmoet loopt alles al snel in het honderd. Zij wordt verliefd om Marty waardoor de toekomst al snel verandert. Marty moet er voor zorgen dat hij zijn moeder en vader weer verliefd op elkaar kan laten worden. Een lastige taak want George McFly is een onhandige sukkel. Ondertussen bedenkt Doc Brown een plan om Marty terug te laten keren naar de toekomst.
4. The Shining
De bewerking van het populaire boek The Shining van Stephen King betekende een nieuwe uitdaging voor regisseur Stanley Kubrick. Hij veranderde een aantal details en maakte er een innovatieve en intense horrorfilm van. Jack Nicholson speelde een van zijn beste rollen als Jack. Samen met zijn vrouw en zoontje moet hij de hele winter op een berghotel passen. Al snel komen ze er achter dat er vreemde dingen in het hotel aan de hand zijn. Jack lijkt langzaam gek te worden en krijgt moorddadige neigingen. De kans is klein dat ze alle drie de winter zullen overleven.
3. Star Wars Episode V – The Empire Strikes Back
Star Wars brak in 1977 alle records. Maar het verhaal hield ruimte over voor een vervolg. In 1980 keerde alle bekende figuren als Darth Vader, Luke Skywalker en C3PO terug in The Empire Strikes Back, naast nieuwe personages als jedimeester Yoda. De toon van de film was donkerder en de werelden nog mooier in beeld gebracht. Wanneer Luke Skywalker uiteindelijk de confrontatie aangaat met Darth Vader heeft deze een nare verrassing voor hem. Voor vele fans is dit het absolute hoogtepunt uit de Star Wars reeks.
2. Blade Runner
Blade Runner is zonder twijfel de meest invloedrijke film uit de jaren tachtig. Het heeft niet alleen talloze sciencefictionfilms geïnspireerd maar heeft architectuur, mode en muziek blijvend beïnvloed. Harrison Ford speelt in een futuristisch Los Angeles de premiejager Deckard. Op een dag krijgt hij de opdracht om een groep ontsnapte androïden op te sporen en uit te schakelen. Probleem is niet alleen dat de androïden sprekend op mensen lijken, ze zijn ook slimmer en krachtiger. Maar is Deckard wel helemaal wie we denken dat hij is? Blade Runner was in de bioscoop een flop maar groeide al snel uit tot een populaire cultklassieker en wordt vaak gezien als een van de beste sciencefictionfilms aller tijden.
1. The Breakfast Club
Deze originele high-schoolfilm van John Hughes is uitgegroeid tot het icoon van de jaren tachtig. Vijf leerlingen moeten op een zaterdagochtend op school nablijven. Omdat ze alle vijf verschillende types zijn is de sfeer eerst vijandig. Langzamerhand raken ze aan de praat over allerlei onderwerpen als school, familie en liefde. Ondertussen probeert de irritante leraar Vernon hen in de gaten te houden waar vooral de rebelse John Bender flink tegen in gaat. The Breakfast Club zit vol memorabele scènes die vaak worden nagedaan. Bovendien werd de titelsong ‘Don’t You Forget About Me’ van Simple Minds een van de grootste hits van de jaren tachtig.
[adsenseo]
1 reactie
Waarom zijn er geen films voor kids