Ieder land heeft zo zijn eigen landschap: van hoge bergen tot uitgestrekte stranden. Bovendien hebben sommige landen een hogere ligging dan andere. Wil je weten welke landen gemiddeld de laagste ligging ter wereld hebben? Lees dan verder, want je ontdekt het in deze top 10 laagste landen ter wereld.
Bekijk ook de top 10 hoogstgelegen landen in de wereld.
10. Trinidad en Tobago – 83 meter boven zeeniveau
In het zuidoosten van de Caraïbische Zee ligt het land Trinidad en Tobago. Het land bestaat uit een combinatie van twee eilanden die net voor de kust bij Venezuela liggen. Het is niet vreemd dat een eiland over het algemeen vrij laag is, aangezien de zee altijd in de buurt is. Trinidad is het meest vlakke eiland van het land, met weinig hoogteverschillen. Tobago is een vulkanisch eiland en heeft daardoor ook wat hogere pieken. Het hoogste punt is meer dan 900 meter hoog. Waar Trinidad snel last heeft van overstromingen, is dat bij Tobago niet snel aan de orde.
9. Guinee-Bissau – 70 meter boven zeeniveau
Tussen Guinee en Senegal ligt het Afrikaanse land Guinee-Bissau. Het land grenst aan de Atlantische Oceaan en heeft een uitgestrekte kustlijn. De stranden van Guinee-Bissau zijn zo vlak, dat een inkomende golf soms wel honderd kilometer ver kan reiken. Deze vlakke stranden worden weer gecompenseerd door het Fouta Djallon Plateau. Dit gebied wordt gekenmerkt door hoge bergen en groene heuvels. Hierdoor weet Guinee-Bissau toch op een gemiddelde hoogte van 70 meter te komen.
8. Senegal – 69 meter boven zeeniveau
Als buurland van Guinee-Bissau is het niet gek dat ook Senegal op dit lijstje te vinden is. Het land ligt op het meest westelijke puntje van Afrika en ligt op een van de laagste plekken van Afrika. Het land is vrij vlak, met slechts hier en daar een heuvel om het gemiddelde omhoog te halen. Kaap Verde, het meest westelijke stukje van Senegal, is meteen het gebied met de meeste hoogteverschillen. Alleen hier vind je hoogtes boven de 90 meter.
7. Estland – 61 meter boven zeeniveau
Estland is te vinden in het noorden van Europa. Wat dit land zo bijzonder maakt, is dat het maar liefst 1500 verschillende eilandjes heeft. Al deze eilanden zorgen er natuurlijk voor dat het gemiddelde hoogteniveau flink daalt, aangezien de zee altijd in de buurt is. Deze eilanden zijn ontstaan door smeltwater dat van gletsjers komt. Hierdoor is het land door de jaren heen steeds wat meer richting zeeniveau gedaald.
6. Gambia – 34 meter boven zeeniveau
Wanneer je naar de kaart van Afrika kijkt, zie je een lang en smal land dat langs Senegal ligt. Dit is Gambia, een land dat nergens breder wordt dan vijftig kilometer. De opmerkelijke vorm van het land is vooral te danken aan de Franse en Britse bezetters die in Afrika te vinden waren. Het land vormt zich bovendien naar de rivier die midden door Gambia loopt. Deze rivier is meteen de reden dat Gambia zo laag ligt. Vrijwel al het land ligt bijna direct aan het water, dus er is weinig ruimte voor bergen of heuvels.
5. Denemarken – 34 meter boven zeeniveau
In principe is Denemarken een schiereiland van Europa, waardoor het land langs verschillende kanten aan zee ligt. Bovendien heeft Denemarken meerdere kleine eilandjes. Hierdoor is de hoogte van Denemarken ook vrij laag. Er zijn wel een aantal heuvelachtige gebieden in het land te vinden. Deze weten het gemiddelde alleen niet ver omhoog te krijgen, aangezien ze niet veel hoger zijn dan 170 meter. De Lammefjord is het laagste punt dat je in Denemarken tegenkomt. Deze fjord ligt op zeven meter onder zeeniveau.
4. Nederland – 30 meter boven zeeniveau
De bijnaam voor Nederland is niet voor niets “De Lage Landen”. Het is algemeen bekend dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. Dat betekent dat veel provincies het gevaar lopen om te overstromen wanneer de zee te veel stijgt en de dijken breken. Gelukkig zijn we in Nederland goed in het tegenhouden van al het water, dankzij geavanceerde technieken die onze veiligheid moeten verzekeren. Dat is niks nieuws, want ook in de middeleeuwen wisten de inwoners van Nederland het water al goed buiten de deur te houden.
3. Qatar – 28 meter boven zeeniveau
Qatar heeft een bijzondere locatie in Azië. Het land maakt deel uit van het Midden-Oosten en ligt op een schiereiland. Vervolgens is Qatar weer een schiereiland van dat schiereiland. Het is dus niet gek dat de zee een belangrijke rol speelt in dit land. Het water is altijd in de buurt en de maximale hoogte in Qatar is beperkt. Het overgrote deel van het land bestaat uit lage velden die vooral veel olie bevatten. Daarnaast zijn er een aantal heuvelachtige gebieden die niet meer dan 200 meter hoog zijn.
2. Kiribati – 2 meter boven zeeniveau
Voor alle laag liggende landen is er een groot gevaar opkomst. De aarde warmt op, landijs smelt, en hierdoor stijgt de zeespiegel. De komende eeuw is de verwachting dat dit met 26 tot 82 centimeter gebeurt. Een ramp voor de laag gelegen landen! Er wordt dan ook verwacht dat Kribati het eerste land is dat door de klimaatveranderingen zal verdwijnen. In 2100 staat het eiland onderwater en al eerder is het onbewoonbaar. De president heeft dan ook de inwoners opgeroepen om alle inwoners te bestempelen als vluchtelingen, iets dat Nieuw-Zeeland tot op heden heeft geweigerd
1. Malediven – 1,8 meter boven zeeniveau
Ook de prachtige Malediven zullen in de nabije toekomst verdwijnen. Het land bestaat uit meer dan 1.500 verschillende eilandjes die allemaal boven een oud vulkaangebied zijn ontstaan. Ondanks dat vulkaangebieden bekendstaan als bergachtige regio’s, is daar in de Malediven geen sprake van. Het hoogste punt van het land ligt op slechts 2,5 meter boven het zeeniveau. De eilanden liggen gelukkig gunstig, de verschillende koraalriffen beschermen nu nog de meeste eilanden, zodat ze niet overstromen wanneer het water te hoog komt te staan. Er zijn de afgelopen jaren al wel 90 eilanden verloren gegaan.
Het tragische is dat de Malediven volledig afhankelijk zijn van het gene dat ze in de toekomst de das om zal doen, toeristen die invliegen met CO2 uitstotende vliegtuigen. ‘It’s easier to imagine the end of the world than the end of capitalism’, aldus de Sloveense filosoof Slavoj Žižek.
3 reacties
dat was ik niet gewoon van Nederland
Nederland
leuke top