Eilanden spreken tot de verbeelding. Bij het woord ‘vakantie’ denken we vaak aan een zonovergoten eiland met paradijselijke witte stranden inclusief palmbomen, kokosnoten en diepblauw zeewater. Het is niet toevallig dat je op vele eilanden exclusieve vakantieresorts vindt. Een verblijf op een eiland geeft je het gevoel om even aan de rest van de wereld te kunnen ontsnappen. Er zijn veel, heel veel eilanden op de wereld. Sommige zijn enorm groot, denk maar aan Groenland. Maar er bestaan ook tienduizenden pietluttige eilandjes, meestal onbewoond maar met een ongeëvenaarde natuur. De meeste worden omringd door een zee of een oceaan, maar er zijn eveneens talrijke eilanden die in een meer liggen. Sommige landen bestaan uit een verzameling van eilanden, denk bijvoorbeeld aan de Filipijnen of Japan. Welk land bezit eigenlijk de meeste eilanden? Lees er hieronder meer over.

10. De Bahama’s – 3.200 eilanden

bahama's

De Bahama’s vormen een onafhankelijk land in het Caraïbisch gebied. Het land bestaat uit een eilandengroep met niet minder dan 3.200 eilanden. Vele van die eilanden zijn niet meer dan kleine zandplaten of koraalplaten in de zee. Slechts 30 tot 40 van de eilanden worden bewoond.

Het grootste eiland van de Bahama’s is Andros. De hoofdstad van de Bahama’s is Nassau, een stad met ruim 200.000 inwoners op het eiland New Providence. Het is niet verwonderlijk dat het toerisme de belangrijkste inkomstenbron is van de Bahama’s. Een cruise naar de Bahama’s staat op het verlanglijstje van menig vakantieganger. De Bahama’s staan ook bekend als belastingparadijs en de bankensector doet er goede zaken.

9. Het Verenigd Koninkrijk – 6289 eilanden

eilanden van engeland

Het Verenigd Koninkrijk omvat niet alleen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, maar ook tal van eilanden in de Noordzee. Volgens een recente telling zijn het er maar liefst 6.289, waarvan de meeste behoren tot Schotland.

Voorbeelden van Britse eilandengroepen zijn de Binnen- en Buiten-Hebriden, de Orkneyeilanden en de Shetlandeilanden. De Kanaaleilanden en het eiland Man zijn Brits Kroonbezit en vallen direct onder de autonomie van de Britse Kroon. Hoewel de eilanden van het Verenigd Koninkrijk niet bepaald bekendstaan om hun zonovergoten klimaat, zijn ze toeristische topbestemmingen. Het eiland Skye, het grootste eiland van Schotland, is bijvoorbeeld beroemd om zijn indrukwekkende landschappen en zijn vulkanische rotsen met merkwaardige vormen.

8. Japan – 6.852 eilanden

japan eilanden

Het keizerrijk Japan bestaat uit een verzameling van 6.852 grotere en kleinere eilanden. De totale archipel is meer dan 3.000 kilometer lang. Slechts 430 van de Japanse eilanden worden bewoond. De vier grootste eilanden van Japan, ook wel de hoofdeilanden genoemd, zijn Hokkaido, Honshu, Kyushu en Shikoku. De hoofdstad Tokio ligt op het hoofdeiland Honshu.

In toeristische folders worden onder meer de Yaeyama-eilanden aangeprezen, verafgelegen Japanse eilanden ten noordoosten van Taiwan met paradijselijke stranden en een diepblauwe zee. Van een heel andere categorie is het verlaten eiland Gunkanjima, op 15 kilometer van de stad Nagasaki. Op dit eiland richtte men in de 19de eeuw steenkoolmijnen op. De bevolking bestond vrijwel uitsluitend uit mijnwerkers en hun gezinnen. Toen de steenkoolmijnen sloten in januari 1974, vertrokken de bewoners naar andere oorden. Sinds mei 1974 is het eiland volledig onbewoond en Gunkanjima werd een soort ‘spookeiland’. De Unesco plaatste Gunkanjima in 2015 op de Werelderfgoedlijst.

7. De Filipijnen – 7.641 eilanden

Filipijnen

De archipel van de Filipijnen bestaat uit 7.641 eilanden volgens het meest recente cartografisch onderzoek. Slechts zo’n duizend eilanden worden bewoond en 3.144 hebben effectief een naam.

Ze worden ingedeeld in drie hoofdgroepen: de archipel van Luzon in het noorden, de Visayas-archipel in het centrale gedeelte en de Mindanao-archipel in het zuiden. Luzon en Mindanao zijn de twee hoofdeilanden, die samen ongeveer twee derde van de totale landoppervlakte uitmaken.

De hoofdstad Manilla ligt op het eiland Luzon. Er zijn tal van toeristische topbestemmingen op de Filipijnen. Vooral foto’s van het eiland Palawan, met beboste rotsformaties die uit een blauwgroene zee oprijzen, prijken op de covers van toeristische magazines.

6. Australië – 8.222 eilanden

eilanden australie

Australië telt officieel 8.222 eilanden. De meeste ervan bevinden zich in het westen van Australië. Australië zelf bestaat uit een enorm groot eiland in het zuiden van de Stille Oceaan.

Het op een na grootste Australische eiland is het zuidelijk gelegen Tasmanië. Melville Island, ten noorden van de stad Darwin, is het op twee na grootste eiland. Een toeristische topper is vooral Kangooroo Island, ten zuidwesten van de stad Adelaide. Kangooroo Island is met name voor natuurliefhebbers de ‘place to be’. Het eiland kent indrukwekkende landschappen met meren, wouden en een rotsachtige kustlijn. Kangooroo Island heeft zijn naam niet gestolen: overal op het eiland huppelen er kangoeroes rond.

5. Indonesië – 13.466 eilanden

indonesie eilanden

Er is wat discussie over het precieze aantal eilanden dat Indonesië telt: de cijfers lopen uiteen van 13.466 tot 18.307. Het hangt er natuurlijk van af of je ook de hele kleine zand- en koraalplaten meetelt als volwaardig eiland. Het is ook niet exact bekend hoeveel van die eilanden bewoond zijn: de schattingen variëren van 2.342 tot 6.000. Hoe dan ook, de republiek Indonesië is de grootste eilandenstaat ter wereld.

De grootste eilanden zijn Sumatra en Java. De Indonesische eilanden werden in het verleden druk bezocht door westerse zeevaarders en kooplieden die vooral handeldreven in specerijen. De Verenigde Oost-Indische Compagnie bezat handelsposten op de eilanden en Indonesië was zelfs vanaf 1800 tot 1947 een Nederlandse kolonie.

Indonesië is als toeristische bestemming een absolute topper. Het eiland Bali scoort hoog op de lijst van favoriete vakantieoorden. Wie naar een rustiger Indonesisch eiland wil, kiest beter voor Soemba, ten oosten van Java. Soemba werd nog niet door het massatoerisme ontdekt en is een schoolvoorbeeld van een ongerept droomeiland met zonovergoten stranden.

Bekijk hier de top 10 grootste eilanden van Indonesië.

4. Canada – 30.000 eilanden

eilanden canada

Ook het aantal Canadese eilanden is niet exact bekend. Het zouden er op zijn minst 30.000 zijn. Vele daarvan liggen ten noorden van de poolcirkel. Georgian Bay, in het zuiden van het land, vormt het grootste zoetwater-eilandenrijk ter wereld. Georgian Bay staat ook wel bekend als de ‘archipel van de 30.000 eilanden’.

De Saint Lawrence-rivier, die in noordoostelijke richting door de Canadese provincie Quebec naar de Atlantische Oceaan stroomt, telt alleen al 1864 eilanden. Wie van ruige en indrukwekkende landschappen houdt, voelt zich ongetwijfeld thuis op een van de talrijke Canadese eilandjes. Een voorbeeld is Cape Breton Island, ten noorden van Nova Scotia.

3. Noorwegen – 50.000 eilanden

noorwegen eilanden

De staat Noorwegen telt op zijn minst 50000 eilanden. De Noorse eilanden strekken zich uit van Spitsbergen in het hoge noorden tot Bouvet Island in het zuidpoolgebied. Bouvet Island heeft de reputatie het meest afgelegen eiland ter wereld te zijn. Het eiland is onbewoond; je enige gezelschap zijn vogels en zeehonden. Een ideale bestemming om je eens volledig af te zonderen van de rest van de wereld, duizenden kilometers van het dichtstbijzijnde dorp. Je moet wel rekening houden met het barre klimaat. Dat geldt overigens ook voor vele andere Noorse eilanden, zoals Spitsbergen in het noordpoolgebied.

Wie naar een Noors eiland wil en het liever wat warmer heeft, trekt het best naar de Lofoten. De Lofoten liggen ten noorden van de poolcirkel, maar gelukkig stuurt de Golfstroom warm zeewater naar de eilanden. Hierdoor kan de temperatuur er in de zomer oplopen tot een aangename twintig graden. De magnifieke natuur van de Lofoten krijg je er gratis bij.

2. Finland – 179.584 eilanden

finland eilanden

Finland telt 179.584 eilanden volgens officiële bronnen (wij hebben het niet nageteld). Vooral nabij de Zuid-Finse kust liggen er tal van kleinere en grotere eilanden. Niet alle Finse eilanden liggen echter in zee. Finland bezit maar liefst 188.000 meren, en in die meren vind je niet minder dan 98.050 eilanden.

De Åland-eilanden vormen een interessante toeristische bestemming. Deze archipel ligt tussen Finland en Zweden in. De natuur op de Åland-eilanden is zonder meer fantastisch. In de zomer kan men er volop aan watersport doen, terwijl in de winter langlaufen en schaatsen op het programma staan.

1. Zweden – 267.570 eilanden

zweden eilanden

Het zijn de Noord-Europese landen die de meeste eilanden ter wereld bezitten. Zweden spant de kroon met in totaal niet minder dan 267.570 eilanden!

Geen eilanden met witte stranden, wuivende palmbomen en kleurrijke koraalriffen, maar wel schitterende natuurparels. Ze zijn lang niet allemaal bewoond: op slechts 984 ervan wonen mensen.

Gotland in de Oostzee is het grootste Zweedse eiland, gevolgd door Öland, Södertörn en Orust. Het eiland Marstrand, ten noordwesten van de stad Göteborg, is een aanrader. Dit autoloze eiland is een uitverkoren bestemming voor wie eindeloos wil wandelen en uitwaaien te midden van een magnifiek landschap.

Vergelijkbare lijstjes