Er zijn allerlei manieren waarop landen zichzelf kunnen identificeren. Denk aan een vlag, maar ook aan een volkslied of typische klederdracht. Maar wist je ook dat ieder land een nationaal dier heeft? In de meeste gevallen zijn dit dieren die iets met de lokale natuur of cultuur te maken hebben. Sommige landen maken het wel erg bont. Wil je weten welke landen dat zijn? Je leest het in de top 10 landen met een bijzonder nationaal dier.

10. Noord-Korea – Chollima

chollima nationaal dier noord korea
Nicor/wikimediacommons

Niet ieder land heeft een nationaal dier dat daadwerkelijk bestaat. Dat geldt ook voor Noord-Korea. Een mythisch paard genaamd Chollima is het nationaal dier van dit land. Dit magische paard is in staat om te vliegen en is bovendien onsterfelijk. Dat past natuurlijk perfect bij de nationale trots die Noord-Korea voelt.

9. Singapore – Merlion

merlion
Gerold Kogler/wikimediacommons

We blijven nog even bij de mythische dieren, ook Singapore heeft gekozen voor een fictioneel dier als nationaal dier, namelijk de Merlion. Dit ‘dier’ heeft de kop van een leeuw en de romp van een vis. De naam is dan ook een mengeling van “mermaid” (zeemeermin) en “lion” (leeuw). De Merlion werd in 1964 speciaal ontworpen voor Singapore.

8. Mauritius – Dodo

dodo nationaal dier mauritius

Het prachtige Afrikaanse eiland Mauritius heeft ervoor gekozen om een uitgestorven dier als nationaal dier te nemen. De dodo was een vogel die niet kon vliegen en heeft bovendien geen al te goede reputatie. Er is niet voor niets het spreekwoord dat iemand zo dom als een dodo is (ze bleken overigens helemaal niet zo dom te zijn). De dodo kwam alleen voor op Mauritius en daarop zijn ze trotst, je vindt de Dodo zelfs terug in hun nationale wapen.

7. Bhutan – Druk

druk buthaan nationaal dier

Ook in Bhutan is een mythisch dier het symbool voor een land. De Druk is een fictieve donderdraak die een belangrijke rol speelt in de lokale cultuur van het land Bhutan. Niet gek dus dat dit dier is verkozen als nationaal dier. Ze noemen het land zelf ook wel “Druk Yul” wat zoveel betekent als “het land van de Druk”. En de nationale vliegmaatschappij van het land heet Drukair.

6. Griekenland – Feniks

feniks

We spelen een beetje vals, het nationale dier van Griekenland is eigenlijk een dolfijn, een vrij normale keuze. Griekenland heeft echter ook een nationale vogel en dat is niks minder dan de feniks. Dit fabeldier speelt natuurlijk een grote rol in de Griekse mythologie. De oude Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden.

5. Myanmar – Spiegelpauw

Spiegelpauw
Kispál Attila/wikimedia commons

De spiegelpauw is eigenlijk een fazant, maar hij heeft indrukwekkende veren die je aan een pauw doen denken. Het speciale aan deze dieren is dat ze niet bang zijn om anderen te imponeren met hun mooie veren. Vooral de mannetjes doen hun best om indruk te maken met de felle kleuren op hun lichaam, in de hoop dat ze een mooi vrouwtje in de wacht kunnen slepen. Wist je trouwens dat Nederland naast de leeuw, ons nationale dier, ook een nationale vogel heeft? In 2015 koos het Nederlandse publiek de grutto tot nationale vogel.

4. Panama – Harpij


Jitze Couperus/flickr

Wanneer je op zoek bent naar een van de meest gevaarlijke en sterke roofdieren in Zuid-Amerika, ben je bij de harpij aan het juiste adres. Deze grote vogel heeft zijn naam te danken aan een mythologisch dier met dezelfde naam. Dit mythische dier had het gezicht van een mens, maar het lichaam van een adelaar. Wanneer je een foto van de harpij ziet zal het je niets verbazen dat deze echte vogel is vernoemd naar een mythologisch wezen.

3. Monaco – Egel, konijn en bosmuis

monaco egel

Niet één, maar drie verschillende dieren zijn het nationale symbool voor Monaco. Dit land heeft gekozen voor drie schattige en kleine diertjes. Het is niet duidelijk waarom deze dieren het land representeren, maar lief is het zeker. Monaco is dan wel een klein landje, maar het staat bekend om zijn rijkdom en weelde.

2. Congo – Okapi

Okapi

De Okapi weet niet wat hij wil zijn, een zebra, of een giraffe, een bijzonder mengelmoes. Deze dieren hebben lange tijd een bijzondere reputatie gehad. De dieren zijn namelijk pas in 2008 voor het eerst gefotografeerd in het wild. Ze waren wel al lange tijd in dierentuinen te zien. Een ander leuk feitje over deze bijzondere dieren is dat ze de nauwste verwant zijn van de giraffe. Tegelijkertijd lijken hun poten dan weer op die van een zebra, wat ervoor zorgt dat deze dieren een leuke mengelmoes zijn.

1. Schotland – Eenhoorn

eenhoorn schotland

Al sinds de twaalfde eeuw is de eenhoorn hét symbool voor Schotland. Het klinkt misschien gek, maar dat is het eigenlijk niet. Eenhoorns spelen al sinds jaar en dag een belangrijke rol in de cultuur van Schotland. Mythische verhalen over de dieren doen zich al eeuwenlang de ronde en hebben er eigenlijk voor gezorgd dat het fictieve dier vandaag de dag nog steeds zo bekend is. Bovendien zijn eenhoorns puur, onschuldig en hebben ze helende krachten. Een mooi symbool voor een land.

Vergelijkbare lijstjes