Top 10 Landen waar mensen het oudste worden

Er zijn vele verschillende lijstjes gemaakt over de levensverwachting van mensen per land. Onder andere de WHO, UN en CIA hebben lijstjes. Over het algemeen komen de lijstjes redelijk overeen, wij hebben gekozen voor die van de WHO. We beginnen met het lijstje van het gemiddelde, dus mannen en vrouwen samen, en onderaan nog lijstjes voor de mannen en vrouwen apart. Nu vraag je je natuurlijk af, waar staat Nederland? Gemiddeld staan we op de 14e plaats met een levensverwachting van 81.9 jaar. De vrouwen staan met een levensverwachting van 83.6 jaar op de 20e plaats, de mannen doen het ‘beter’ met een levensverwachting van 80.0 jaar staan ze op de 10e plaats. Hieruit blijkt al gelijk dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen.

Helemaal onderaan de lijst staan Afrikaanse landen, in Sierra Leone sterven mensen op de jongste leeftijd, gemiddeld 50.1 jaar, gevolgd door Angola 52.4 jaar, Centraal-Afrikaanse Republiek 52.5 jaar, Chad 53.1 jaar en Ivoorkust met 53.3 jaar. Veelal door bloederige oorlogen, armoede en hongersnood.

Landen waar mensen het oudste worden (mannen & vrouwen)

10. Frankrijk – 82.4 jaar

Hoe komt het dat in sommige landen mensen ouder worden dan in andere? Natuurlijk heeft dit te maken met de welvaart. Wie in armoede opgroeit wordt over het algemeen niet oud. Maar wat is het verschil tussen bijvoorbeeld Fransen en Duitsers? Het zou te maken kunnen hebben met dat Fransen fysiek actief zijn , ze wandelen veel in de bergen. Ook is er een beroemde paradox dat Fransen veel kaas eten en toch weinig hartkwalen hebben. Het zou te maken kunnen hebben met het metabolisme van Franse kaas.

9. Zweden – 82.4 jaar

Het zijn niet allen landen met een warm klimaat waar mensen zeer oud worden. Ook in het noordelijk gelegen Zweden worden de mensen oud. Nu staat Zweden dan ook hoog in lijstjes van de beste werk-leven balans. Ook is er weinig luchtvervuiling in Zweden.

8. Israël – 82.5 jaar

Je kunt niet ontkennen dat Israëli te maken hebben met veel stressvolle situaties. Toch worden de mensen gemiddeld zeer oud. De Israëlische populatie heeft een mechanisme ontwikkeld om goed met stress om te gaan volgens onderzoek. Dit heeft vooral te maken met het zeer optimistische karakter.

7. Italië – 82.7 jaar

Net als de Fransen houden Italianen ook van wandelen. Ook het gezonde mediterrane dieet helpt mee. Tevens is het verschil tussen rijk en arm minder groot dan in andere landen.

6. IJsland – 82.7 jaar

Hoe kun je niet oud worden in het prachtige IJsland? Mensen eten er veel vis en vlees, melkproducten, groenten worden vooral op het schone eiland zelf verbouwd. Enige probleem zijn misschien de donkere winters.

5. Spanje – 82.8 jaar

Spanjaarden houden van het gezonde mediterrane dieet. Ook zijn de mensen in het land zeer gezinsgericht en houden gedurende hun leven sterke gezins- en sociale contacten. Dit draagt bij aan zowel een gelukkiger als langer leven.

4. Australië – 82.8 jaar

Aussies zijn dan wel dikker en angstiger geworden de laatste jaren, toch is de levensverwachting nog hoog. Misschien heeft het te maken met een verbeterd gezondheidszorgsysteem en in het algemeen een hoge levensstandaard. Ook is er veel aandacht voor voorlichting, bijvoorbeeld over de gevaren van de zon.

3. Singapore – 83.1 jaar

Singapore wordt vaak gebruikt als voorbeeld hoe een welvarende natie te bouwen. De economie van de stadstaat is sterk, waardoor het gezondheidszorgsysteem zeer efficiënt is. Inspanningen voor vroegtijdige preventie en detectie van chronische ziekten, evenals nauwlettend toezicht door artsen, hebben hun vruchten afgeworpen. De mensen in Singapore volgen over het algemeen ook een gezond dieet van vis, rijst en noedels.

2. Zwitserland – 83.4 jaar

De Zwitsers behoren tot de gelukkigste mensen op aarde en ze genieten ook van een van de meest bloeiende economieën ter wereld. De mensen zijn rijk, de overheid is stabiel, wat weinig of geen conflicten betekent, en de gezondheidszorg wordt beschouwd als een van de beste ter wereld. Zwitserland heeft niet veel natuurlijke hulpbronnen en daarom heeft het ervoor gekozen om te investeren in de ontwikkeling van de talenten van mensen. Tussen gezondheid, geld, geluk en, natuurlijk, chocolade, het is er moeilijk om chronisch ziek te zijn.

1. Japan – 83.7 jaar

Japan staat bekend om zijn vergrijzende bevolking. Er zijn meer dan 58.000 Japanners die ouder zijn dan 100. Het gezond dieet van veel vis, rijst, tofu, soja, groenten en dit allemaal in kleine porties wordt gezien als de belangrijkste bron van het lange leven van Japanners.

Landen waar vrouwen het oudste worden

 • 10. IJsland – 84.1 jaar
 • 9. Israël – 84.3 jaar
 • 8. Italië – 84.8 jaar
 • 7. Australië – 84.8 jaar
 • 6. Zwitserland – 85.3 jaar
 • 5. Frankrijk – 85.4 jaar
 • 4. Zuid-Korea – 85.5 jaar
 • 3. Spanje – 85.5 jaar
 • 2. Singapore – 86.1 jaar
 • 1. Japan – 86.8 jaar/li>

Landen waar mannen het oudste worden

 • 10. Nederland- 80.0 jaar
 • 9. Spanje – 80.1 jaar
 • 8. Canada – 80.2 jaar
 • 7. Italië – 80.5 jaar
 • 6. Japan – 80.5 jaar
 • 5. Israël – 80.6 jaar
 • 4. Zweden – 80.7 jaar
 • 3. Australië – 80.9 jaar
 • 2. IJsland – 81.2 jaar
 • 1. Zwitserland – 81.3 jaar
  1. pipo april 13, 2019
  2. Barry augustus 5, 2020
  3. Anoniem september 14, 2020

  Jouw Reactie?