Helemaal waterdicht zal de top 10 lijst van langste rivieren niet zijn, vanwege het feit dat er bij diverse rivieren meerdere interpretaties mogelijk zijn van hun daadwerkelijke lengte. Zelfs over de aller langste rivier ter wereld is discussie, hierover later meer.
In dit lijstje komt overigens geen enkele Europese rivier voor. Rusland en China nemen samen al meer dan de helft van de top 10 in beslag, maar ook Noord- en Zuid-Amerika zijn vertegenwoordigd, evenals het Afrikaanse continent.
Discussie: is de Amzone of de Nijl de langste rivier ter wereld?
Er bestaat al geruime tijd een debat onder geografen en hydrologen over welke rivier daadwerkelijk de langste ter wereld is: de Nijl of de Amazone. Traditioneel werd de Nijl met een lengte van ongeveer 6.650 kilometer als de langste beschouwd. Echter, recente onderzoeken en expedities hebben nieuwe inzichten gebracht die suggereren dat de Amazone, met mogelijke lengtes variërend van 6.400 tot 7.100 kilometer, de Nijl zou kunnen overtreffen.
De controverse ontstaat door verschillen in meetmethoden, zoals het bepalen van de exacte bron van de rivier en het traceren van haar meest afgelegen zijrivieren. Daarnaast maken de afgelegen ligging en het onherbergzame karakter van de brongebieden nauwkeurige metingen uitdagend. Deze factoren, gecombineerd met nationale trots en wetenschappelijke interpretaties, dragen bij aan de voortdurende discussie over welke rivier werkelijk de langste is.
1. Nijl – 6.650 Kilometer
De nummer één en daarmee de langste rivier ter wereld is de Nijl, die stroomt door Egypte, (Zuid-)Soedan, Oeganda en Ethiopië. Voor die landen is de Nijl van groot belang. Zo heeft de Nijl een aandeel in energievoorziening (in Oeganda) en vruchtbaarheid (in Egypte).
2. Amazone – 6.400 Kilometer
Op nummer twee staat veruit de meest waterrijke rivier ter wereld, de Amazone in Zuid-Amerika. Deze wordt volgens sommige definities ook wel als de langste rivier ter wereld beschouwd. Peru, Brazilië, Bolivia, Colombia en Ecuador zijn de landen, waar de Amazone, die één vijfde van het natuurlijke zoet water ter wereld bevat en gedurende de regentijd wel veertig kilometer breed kan worden, doorheen stroomt.
3. Jangtsekiang – 6.300 Kilometer
Nummer drie is de Blauwe Rivier (Jangtsekiang) in China, de langste rivier van Azië. Zowel de bovengenoemde Gele Rivier als de Blauwe Rivier kunnen worden aangeduid als scheidslijn tussen Noord-China en Zuid-China.
De Blauwe Rivier vormt een belangrijke vervoersverbinding tussen het Chinese binnenland en de kust. Overstromingen van deze rivier hebben in de afgelopen 100 jaar honderdduizenden slachtoffers geëist.
4. Mississippi – 6.275 Kilometer
Op nummer vier staat de Mississippi, de langste rivier van Noord-Amerika, berucht vanwege de ingewikkelde spelling van de naam. De Mississippi stroomt door of langs een groot aantal Amerikaanse staten en bekende steden als New Orleans en Memphis liggen aan deze rivier.
5. Jenisej – 5.539 Kilometer
Nummer vijf is de rivier Jenisej, de meest waterrijke rivier van Rusland. Dankzij vele vertakkingen bestrijkt deze rivier een flink deel van Siberië. De grootste aan deze rivier gelegen stad is Krasnojarsk.
6. Gele Rivier (Huanghe) – 5.464 Kilometer
Op nummer zes staat de Gele Rivier (Huanghe), de op een na langste rivier van China. Door zijn onstuimigheid kent deze rivier zowel positieve bijnamen als ‘de bakermat van de Chinese beschaving’ of ‘een zegen uit de hemel’, maar ook negatieve als ‘China’s leed’ en ‘duivel’.
7. Ob + Irtysj – 5.410 Kilometer
Nummer zeven is de Russische rivier Ob. Van de rivieren, die alleen over Russisch grondgebied stromen, is deze de langste. Novosibirsk is de grootste stad aan de Ob, die overigens enkele eeuwen geleden nog door menigeen werd aangeduid als de (natuurlijke) grens tussen Europa en Azië. Tegenwoordig legt men die grens over het algemeen wat verder naar het westen.
8. Paraná – Río de la Plata – 4.880 Kilometer
Op nummer acht staat de rivier Paraná, de op een na grootste rivier van Zuid-Amerika, die door Brazilië, Paraguay en Argentinië stroomt. De Paraná vormt zowel tussen Brazilië en Paraguay als tussen Argentinië en Paraguay de grens.
9. Kongo – Chambeshi – 4.700 Kilometer
Nummer negen in de lijst van lange rivieren is Kongo, centraal in Afrika gelegen en aldaar een zeer belangrijke scheepvaartverbinding. Desondanks is zeescheepvaart op deze rivier onmogelijk, vanwege de talrijke watervallen en stroomversnellingen.
De Kongo is tevens de meest waterrijke rivier van Afrika en de diepste rivier ter wereld! Zowel Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, als Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo, liggen aan de rivier Kongo, waaraan beide landen ook hun naam ontlenen.
10. Amoer, de op 9 na langste rivier ter wereld – 4.444 Kilometer
Op nummer tien staat de rivier Amoer, gelegen in het oosten van Azië, waarvan een deel de grens vormt tussen China en Rusland. Mede daardoor heeft deze rivier in de afgelopen eeuwen, ofwel positief ofwel negatief, een belangrijke rol gespeeld bij de onderlinge betrekkingen tussen deze twee grootmachten.
8 reacties
leuk
dit was erg help vol voor mijn werksuk
Dit is nep de nijl is korter dan de amazone
AMAZONE: 6.992 km
NIJL:6.853 km
Daar zijn we het niet over eens. Dus als je deze getallen op 1 website hebt gelezen weet je helemaal niet of het klopt. Op elke websites en in elk boek staat weer iets anders. Kijk maar na!
kut kind nu zit ik te twijfelen
Echt hè !
wow echt gaaf
amazone is het langst