Helemaal waterdicht zal de top 10 lijst van langste rivieren niet zijn, vanwege het feit dat er bij diverse rivieren meerdere interpretaties mogelijk zijn van hun daadwerkelijke lengte. In dit lijstje komt overigens geen enkele Europese rivier voor. Rusland en China nemen samen al meer dan de helft van de top 10 in beslag, maar ook Noord- en Zuid-Amerika zijn vertegenwoordigd, evenals het Afrikaanse continent.

10. Amoer – 4.444 Kilometer

amur rivier
WikiCommons

Op nummer tien staat de rivier Amoer, gelegen in het oosten van Azië, waarvan een deel de grens vormt tussen China en Rusland. Mede daardoor heeft deze rivier in de afgelopen eeuwen, ofwel positief ofwel negatief, een belangrijke rol gespeeld bij de onderlinge betrekkingen tussen deze twee grootmachten.

9. Kongo – Chambeshi – 4.700 Kilometer

congo
wikiCommons

Nummer negen is de rivier Kongo, centraal in Afrika gelegen en aldaar een zeer belangrijke scheepvaartverbinding. Desondanks is zeescheepvaart op deze rivier onmogelijk, vanwege de talrijke watervallen en stroomversnellingen. De Kongo is tevens de meest waterrijke rivier van Afrika en de diepste rivier ter wereld! Zowel Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, als Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo, liggen aan de rivier Kongo, waaraan beide landen ook hun naam ontlenen.

8. Paraná – Río de la Plata – 4.880 Kilometer

Paraná

Op nummer acht staat de rivier Paraná, de op een na grootste rivier van Zuid-Amerika, die door Brazilië, Paraguay en Argentinië stroomt. De Paraná vormt zowel tussen Brazilië en Paraguay als tussen Argentinië en Paraguay de grens.

7. Ob + Irtysj – 5.410 Kilometer

ob
WikiCommons

Nummer zeven is de Russische rivier Ob. Van de rivieren, die alleen over Russisch grondgebied stromen, is deze de langste. Novosibirsk is de grootste stad aan de Ob, die overigens enkele eeuwen geleden nog door menigeen werd aangeduid als de (natuurlijke) grens tussen Europa en Azië. Tegenwoordig legt men die grens over het algemeen wat verder naar het westen.

6. Gele Rivier (Huanghe) – 5.464 Kilometer

gele rivier
WikiCommons

Op nummer zes staat de Gele Rivier (Huanghe), de op een na langste rivier van China. Door zijn onstuimigheid kent deze rivier zowel positieve bijnamen als ‘de bakermat van de Chinese beschaving’ of ‘een zegen uit de hemel’, maar ook negatieve als ‘China’s leed’ en ‘duivel’.

5. Jenisej – 5.539 Kilometer

yenisei

Nummer vijf is de rivier Jenisej, de meest waterrijke rivier van Rusland. Dankzij vele vertakkingen bestrijkt deze rivier een flink deel van Siberië. De grootste aan deze rivier gelegen stad is Krasnojarsk.

4. Mississippi – 6.275 Kilometer

mississippi

Op nummer vier staat de Mississippi, de langste rivier van Noord-Amerika, berucht vanwege de ingewikkelde spelling van de naam. De Mississippi stroomt door of langs een groot aantal Amerikaanse staten en bekende steden als New Orleans en Memphis liggen aan deze rivier.

3. Jangtsekiang – 6.300 Kilometer

Yangtze rivier

Nummer drie is de Blauwe Rivier (Jangtsekiang) in China, de langste rivier van Azië. Zowel de bovengenoemde Gele Rivier als de Blauwe Rivier kunnen worden aangeduid als scheidslijn tussen Noord-China en Zuid-China. De Blauwe Rivier vormt een belangrijke vervoersverbinding tussen het Chinese binnenland en de kust. Overstromingen van deze rivier hebben in de afgelopen 100 jaar honderdduizenden slachtoffers geëist.

2. Amazone – 6.400 Kilometer

amazone rivier

Op nummer twee staat veruit de meest waterrijke rivier ter wereld, de Amazone in Zuid-Amerika. Deze wordt volgens sommige definities ook wel als de langste rivier ter wereld beschouwd. Peru, Brazilië, Bolivia, Colombia en Ecuador zijn de landen, waar de Amazone, die één vijfde van het natuurlijke zoet water ter wereld bevat en gedurende de regentijd wel veertig kilometer breed kan worden, doorheen stroomt.

1. Nijl – 6.650 Kilometer

nijl

De nummer één en daarmee de langste rivier ter wereld is de Nijl, die stroomt door Egypte, (Zuid-)Soedan, Oeganda en Ethiopië. Voor die landen is de Nijl van groot belang. Zo heeft de Nijl een aandeel in energievoorziening (in Oeganda) en vruchtbaarheid (in Egypte).

bron: Wikipedia