Top 10 Langste tunnels van Nederland

Met duizenden kilometers aan snelwegen en spoorlijnen in een klein land, is het onvermijdelijk dat er in Nederland tunnels gebouwd moeten worden. Onze tunnels zijn dan wel niet zo indrukwekkend als die in Zwitserland of Oostenrijk, maar toch hebben we een aantal exemplaren met een flinke lengte. Je leest er alles over in de top 10 langste tunnels van Nederland.

10. Victory Boogie Woogietunnel – 1.860 meter

De Victory Boogie Woogietunnel gelgeen aan de Rotterdamsebaan (S107), is nog in aanbouw, maar het belooft een flinke tunnel te worden. Hij dankt zijn naam aan een beroemd schilderij van Piet Mondriaan en loopt richting het centrum van Den Haag. De start van de bouw vond plaats in 2015 en het is de bedoeling dat de tunnel in de loop van 2020 geopend wordt.

9. Willem van Oranjetunnel – 2.300 meter

Willem van Oranjetunnel

Steven Lek/wikimediacommons/CC BY-SA 3.0

Dit keer gaat het niet om een wegverkeerstunnel, maar om een spoortunnel. De Willem van Oranjetunnel opende in 2015 en is in Delft te vinden. De tunnel is belangrijk voor het treinverkeer, want de trein die Rotterdam en Den Haag met elkaar verbindt rijdt door de Willem van Oranjetunnel. In totaal is er ruimte voor vier sporen, maar op dit moment zijn er slechts twee in gebruik.

8. Roertunnel – 2.450 meter

Roertunnel

Automobilisten die vaak rondom Roermond rijden, zijn vast wel bekend met de Roertunnel. Dit is de langste landtunnel in Nederland die voor wegverkeer is gebouwd, met een lengte van bijna 2,5 kilometer. De tunnel is in 2008 in gebruik genomen en loopt voor een deel onder rivier de Roer.

7. Koning Willem-Alexandertunnel – 2.600 meter

Koning Willem-Alexandertunnel

Ook de Koning Willem-Alexandertunnel is een lange tunnel in Limburg. Je vindt hem in de buurt van Maastricht. Wat deze tunnel zo opvallend maakt, is dat hij uit twee lagen bestaat. In de onderste tunnels rijdt het doorgaand verkeer, terwijl de bovenste tunnels voor lokaal verkeer bedoeld zijn. De bovenkant van de tunnel is juist weer voor voetgangers en fietsers bedoeld.

6. Willemsspoortunnel – 2.608 meter

Willemsspoortunnel

Je hebt het misschien niet door, maar onder het centrum van Rotterdam loopt een indrukwekkend lange tunnel. Hier vind je namelijk de Willemsspoortunnel, die gebruikt wordt als spoortunnel. De spoorlijn van Breda naar Rotterdam loopt via deze tunnel, die in 1996 helemaal klaar voor gebruik was.

5. Gaasperdammertunnel – 3.027 meter

Gaasperdammertunnel

Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Ook de Gaasperdammertunnel wordt naar alle waarschijnlijkheid in 2020 geopend. De tunnel is in Amsterdam-Zuidoost te vinden en zal de langste landtunnel van Nederland zijn zodra deze compleet is. Het is bovendien een van de breedste tunnels die je in Nederland zult vinden, met maar liefst vijf buizen en elf rijstroken.

4. Sophiaspoortunnel – 4.240 meter

Sophiaspoortunnel

Bennie91/wikimediacommons/CC BY-SA 4.0

De Sophiaspoortunnel is geen tunnel voor wegverkeer, maar voor treinen. De tunnel is belangrijk, want hij maakt deel uit van de Betuweroute. Dit is de spoorroute die goederentreinen van de Rotterdamse haven naar Duitsland leidt. Al sinds 2003 is de tunnel in gebruik, na een bouwperiode van vijf jaar.

3. Schipholspoortunnel – 5.140 meter

Schipholspoortunnel

hans engbers / Shutterstock.com

Tussen Amsterdam en Hoofddorp ligt de Schipholspoortunnel. Ook deze tunnel is voor treinen gebouwd, waarbij het station van Schiphol Airport halverwege de tunnel ligt. Eigenlijk bestaat de tunnel uit twee delen, waarbij het eerste deel al in 1981 geopend werd. Het tweede deel liet even op zich wachten en werd pas in 2001 in gebruik genomen.

2. Westerscheldetunnel – 6.600 meter

Westerscheldetunnel

Westerscheldetunnel/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Wie ooit in het zuiden van Zeeland is geweest, weet hoe belangrijk de Westerscheldetunnel is. Deze tunnel verbindt namelijk Zuid-Beveland met Zeeuws-Vlaanderen. Het is de langste Nederlandse tunnel voor wegverkeer, die voor een groot deel onder water loopt. In 2003 werd de tunnel op feestelijke wijze geopend.

1. Groene Harttunnel – 7.160 meter

Groene Harttunnel

De langste tunnel die je in Nederland zult vinden is de Groene Harttunnel, met een indrukwekkende lengte van meer dan 7 kilometer. De tunnel loopt van Leiderdorp naar Hazerswoude en is gebouwd voor de hogesnelheidslijn. Deze trein rijdt van Schiphol naar Antwerpen en is binnen anderhalve minuut van de ene naar de andere kant van de tunnel gereden.