Sinds ‘Rapper’s Delight’ van The Sugarhill Gang in 1979 een wereldhit werd is hiphop uitgegroeid tot een populair muziekgenre. Rappers zijn niet meer weg te denken en treden vaak op in popnummers of dancetracks. Maar wat zijn de tien ware meesters van de rap?

10. Q-Tip

A Tribe Called Quest was een populaire rapgroep uit de jaren negentig. Met hun positieve teksten en jazzy muziek gaven ze hiphop een bijna hippieachtig imago. Q-Tip was de rapper met de meest uitgesproken stem van de groep. Met zijn stripfiguurachtige flow vol spitsvondige associaties werd hij het boegbeeld van A Tribe Called Quest. Hij is ook als rapper te horen op Deee-Lite’s wereldhit ‘Groove is in the Heart’.

9. KRS-One

Criminal Minded van Boogie Down Productions is een van de beste hiphop-albums aller tijden. De rapper met Jamaicaanse tongval verantwoordelijk voor de opvallende teksten was KRS-One. Later zou hij onder eigen naam verder gaan en zich ontwikkelen als een soort vaderfiguur van de hiphop. De teksten van KRS-One zijn intelligent en vaak politiek bewust. Tenzij je hem irriteert, want dat resulteert in een grootse diss, zoals het legendarische ‘The Bridge is Over’.

8. Tupac Shakur

Tupac Shakur was de grootste rebel die hiphop tot nu toe heeft gekend. Het straatleven dat hij in zijn raps beschrijft, leefde hij echt. Daardoor overleefde hij nauwelijks schietpartijen en was soms vaker in de rechtszaal dan in de studio te vinden. Tupac maakte furore dankzij zijn eigenaardige hakkelende rapstijl waarbij hij geen blad voor de mond nam. Het was een succesformule die hem tot de bestverkochte rapper ooit maakte. Tupac overleed op 25-jarige leeftijd toen hij in 1996 na een bezoek aan bokswedstrijd werd neergeschoten. In 2012 keerde hij als hologram even terug tijdens een optreden op het Coachella festival.

7. Ghostface Killah

Wu-Tang Clan is een rapcollectief uit New York dat in de jaren negentig een nieuwe hiphopstandaard zette. Na hun klassieke debuut Enter the Wu-Tang (36 Chambers) uit 1993 begonnen de leden aan succesvolle solocarrières. Allemaal hebben ze hun charme en karakteristieke stijl maar Ghostface Killah is uiteindelijk de meest populaire gebleken. Ghostface Killah heeft een zeer herkenbare rapstijl waarbij hij op snelle wijze woorden afvuurt. Zijn raps kennen dankzij de vreemde associaties vaak een absurd gevoel voor humor.

6. André 3000

Outkast is een rapduo uit Atlanta dat eind jaren negentig een heel eigen soort hiphop ontwikkelde met veel funkinvloeden. André 3000 was de meer flamboyante persoonlijkheid van de twee, wat in eerste instantie vooral zichtbaar was dankzij zijn vaak bizarre outfits. In 2003 bracht Outkast het dubbelalbum Speakerboxxx/The Love Below waar beide rappers een plaat voor hun rekening namen. De avontuurlijke muzieksmaak van André 3000 had een grote invloed op het fantasierijke The Love Below dat een van de origineelste hiphopplaten uit de geschiedenis is. Het liedje ‘Hey Ya!’ werd een wereldhit.

5. Jay Z

Jay Z is een van de succesvolste rapartiesten ooit. Op jonge leeftijd begon Shawn Carter een carrière als drugsdealer waarbij hij verzeild raakte in schietpartijen. Uiteindelijk koos hij als Jay Z voor het rechte pad en werd rapper waarbij zijn teksten natuurlijk werden beïnvloed door het straatleven. Albums als Reasonable Doubt, Vol 2…Hard Knock Life en The Blueprint behoren tot de beste in hiphop en maakten van Jay Z een ster. De laatste jaren profileert hij zich steeds meer als zakenman, al kan hij het niet laten om af en toe een comeback te organiseren.

4. Ice Cube

Ice Cube herken je meteen aan zijn permanent boze gezichtsuitdrukking. En natuurlijk een geweldige stijl van rappen. Ice Cube werd bekend als lid van N.W.A. dat in 1988 het legendarische album Straight Outta Compton uitbracht. Met het titelnummer en ‘Fuck the Police’ groeide N.W.A. uit tot rebelse iconen die de waarheid preekten over het straatleven. Na het uiteenvallen van de groep begon Ice Cube aan een zeer succesvolle solocarrière met klassieke albums als Lethal Injection en Predator. Daarnaast is Ice Cube sinds zijn debuutfilm Boyz n the Hood een veelgevraagd acteur.

3. Rakim

Het duo Eric B & Rakim groeide in de tweede helft van de jaren tachtig uit tot grootheden van de hiphop. Eric B was de producer en scratcher terwijl Rakim met zijn autoritaire manier van rappen de boodschap overbracht. ‘Paid in Full’ en ‘Follow the Leader’ groeiden uit tot echte radiohits. Na vier albums ging Rakim met wisselend succes solo. Door de jaren heen werd Rakim steeds meer gezien als een icoon en veel gebruikte gastrapper bijvoorbeeld in samenwerking met Mobb Deep, Alicia Keys en Kanye West.

2. Snoop Dogg

Zoals veel rappers kende Calvin Broades een problematische jeugd. Drugsgebruik leidde tot vroegtijdige gevangenisstraffen. Hij kwam echter in contact met Dr. Dre die na het uiteenvallen van N.W.A. bezig was met een solocarrière. Dre zag in de tiener een nieuwe ster. Als Snoop Doggy Dog is hij prominent aanwezig op het legendarische album The Chronic. Snoop klinkt met zijn relaxte stemgeluid en spitsvondige taalgrappen als geen andere rapper op dat moment. Zijn debuutalbum Doggystyle uit 1993 ontketende een ware rage en maakte Snoop tot de belangrijkste gangstarapper. Nadat gangstarap aan populariteit verliest, verlegt Snoop het accent enigszins al zal hij altijd een controversieel figuur blijven. Desondanks is hij een graag gehoorde gastrapper op popliedjes als Kate Perry’s ‘California Gurls’ en een geliefde persoonlijkheid die optreedt in films en televisieseries.

1. Chuck D


De belangrijkste hiphopformatie aller tijden is zonder twijfel Public Enemy. Hiphop was in de jaren tachtig voornamelijk een mix tussen feestmuziek en stoere straatverhalen. Public Enemy uit New York veranderde dit radicaal. Allereerst was de muziek ongehoord intens. Daarnaast bracht rapper Chuck D met zijn krachtige stem politieke teksten over zwart bewustzijn. Zijn kompaan Flavor Flav zorgde daarbij voor een komische noot. It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back (1988) en Fear of a Black Planet (1990) zijn meesterwerken die hiphop naar een hoger niveau tilden. Chuck D is ook bekend als de radio-dj Forth Right in de game Grand Theft Auto: San Andreas.