Chocolade staat bij veel mensen met stip op nummer 1 op de lijst met favoriet snoepgoed. Maar wist je dat chocola niet alleen maar lekker is? Ontdek de bizarre en interessante feiten over dit heerlijke product.

10. Door chocola is de magnetron uitgevonden

Percy Spence was een onderzoeker die werkte voor het Amerikaanse leger. Op een dag stond hij in de buurt van een grote machine die microgolven uitzond en merkte dat de chocoladereep in zijn broekzak daar spontaan van smolt. Het kwartje viel: die microgolven konden simpel en snel eten verwarmen. Op basis van dit principe bouwde Spence de eerste magnetron.

9. Van suikervrije chocola moet je naar de wc

Snoepen zonder aan te komen? Dan grijpen mensen vaak naar suikervrije producten. Je kunt kiezen voor suikervrije chocola, maar eet daarvan niet te veel. Het heeft namelijk een sterk laxerend effect, waardoor de kans groot is dat je de rest van de dag op het toilet doorbrengt. O ja, veel gezonder is suikervrije chocolade ook niet, er zit namelijk meer vet in om de smaak te behouden!

8. Chocolademakers houden van noten

Pinda’s en amandelen: chocolademakers houden ervan. Jaarlijks wordt 20% van de pinda gewassen en maar liefst 40% van de geoogste amandelen gebruikt voor chocola. Je kunt je voorstellen dat pinda- en amandelboeren ook houden van chocolademakers!

7. Chocola is letterlijk liefde

In chocola zit fenylethylamine. Hoewel dat niet direct aantrekkelijk klinkt, is het dat wel. Door deze stof maken je hersenen namelijk endorfine aan. En door endorfine voel je je blij, gelukkig of zelfs verliefd. Geen partner, maar wil je je toch verliefd voelen? Neem een stuk chocola, want dat is dus liefde! Fenylethylamine zit trouwens ook in kaas en rode wijn.

6. Amerikanen eten de meeste chocola

Dat er zo veel Amerikanen last hebben van overgewicht, komt vast (deels) door de enorme chocoladeconsumptie. Amerikanen eten maar liefst de helft van de jaarlijkse chocolaproductie op. Ze zijn vooral gek op repen als Mars en Snickers. Overigens kunnen de Europeanen er ook wat van: zij eten 40% op van die jaarlijkse productie. De Zwitsers zijn verantwoordelijk voor het grootste deel daarvan. Een Zwitser eet gemiddeld maar liefst 8.8 kilo chocola per jaar, dit is het meeste per persoon per jaar.

5. Chocola voorkomt tandbederf

Chocola slecht voor je tanden? Integendeel! In cacaobonen zitten chemische deeltjes die de slechte bacteriën in je mond te lijf gaan. De kans is groot dat er binnenkort tandpasta’s op de markt komen op basis van die chemische deeltjes. Wanneer je chocola eet, is dit overigens niet altijd even goed voor je tanden: hoe meer suiker het bevat, hoe meer het positieve effect teniet wordt gedaan.

4. Met chocolade kon je betalen

De Azteken geloofden dat chocola voedsel van de goden was. Warme chocolademelk was voor hen een heilige drank en cacaobonen waren voor hen een magisch middel. Cacaobonen werden om die reden zelfs gebruikt als betaalmiddel. Een bijzondere vorm van geld dus.

3. Van chocola word je gelukkig

Chocola bevat naast fenylethylamine ook de chemische stof tryptofaan. Deze stof zorgt voor een chemische reactie in je hersenen, waardoor je je gelukkig of zelfs euforisch voelt. Geen wonder dat sommige mensen zo gek zijn op chocola! Een nadeel van deze bijwerking is er ook: chocola is licht verslavend.

2. Chocola veroorzaakt geen puistjes

Vermijd je chocolade, omdat je bang ben voor puistjes? Nergens voor nodig, want dat je hierdoor puistjes krijgt is een fabeltje. Puistjes ontstaan door hormonen, niet door voeding. Gezond eten is natuurlijk goed, maar af en toe een reep eten is dus niet erg. Wanneer je kiest voor een heel pure variant, krijg je ook nog eens flink wat gezonde antioxidanten binnen.

1. Chocola kun je lang bewaren

Chocolade is een soort snoepgoed dat je minstens een half jaar kunt bewaren. Let daarbij wel op de vulling: chocola met zachte vulling blijft meestal maar een week of drie goed. Voor de normale chocoladerepen geldt: sla maar lekker een flinke voorraad in!