Op Wikipedia vind je informatie over alles wat je maar interessant vindt. Deze website heeft de traditionele encyclopedie inmiddels vervangen. Wil je meer weten over deze bijzondere website? Lees dan verder, want hier vind je de top 10 Wikipedia feitjes.
10. De statistieken
Wikipedia is groot, maar weet je ook hoe groot precies? In totaal zijn er 5.5 miljoen artikelen die samen inmiddels meer dan 800 miljoen keer zijn aangepast. Elk jaar worden er 800 artikelen bij geplaatst. Er zijn 33 miljoen gebruikers verantwoordelijk voor al deze aanpassingen. Deze cijfers veranderen constant, want Wikipedia is inmiddels een van de grootste websites die je maar kunt vinden. Voor de liefhebbers van statistieken kun je hier alle cijfertjes vinden.
9. Wikipedia spelletjes
Wikipedia is een bron van informatie, maar het is inmiddels ook een leuk spelletjesplatform. Er zijn door de jaren heen namelijk verschillende Wikipedia spelletjes bedacht. De bekendste is The Wiki Game. Voor dit spel wordt er een begin- en een eindpagina gegenereerd. Het doel is om met zo min mogelijk clicks van de ene pagina naar de andere te gaan. Ondertussen leer je ook nog een aantal leuke feitjes! Speel het spel hier.
8. Controversiële pagina’s
Het unieke aan Wikipedia is dat iedereen aanpassingen kan maken op de website. Soms om nieuwe informatie toe te voegen, maar soms ook om bestaande informatie te veranderen. Vooral controversiële pagina’s zijn gevoelig voor dit soort veranderingen. Deze pagina’s gaan over onderwerpen of personen waar niet iedereen het over eens is. Een voorbeeld is het artikel over oud-president George W. Bush. Dit is zelfs de meest aangepaste pagina van de hele website!
7. Wikipedia is niet de eerste online encyclopedie
Wikipedia is inmiddels de meest bekende en populaire encyclopedie die je op het internet kunt vinden. Toch was deze website niet vernieuwend toen hij geïntroduceerd werd. Twee jaar voordat Wikipedia om de hoek kwam kijken, was er de website H2G2: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy: Earth Edition, opgericht door de schrijver van het gelijknamige boek Douglas Adams. Ook deze online encyclopedie kon aangepast worden door leden, maar er was er een klein verschil met Wikipedia. De artikelen op H2G2 bevatten namelijk ontzettend veel humor.
6. Seedfeeder: De bekendste illustrator van Wikipedia
Op Wikipedia kan je allerlei prachtige illustraties vinden. Een van de bekendste illustratoren van Wikipedia heeft de naam Seedfeeder. De specialiteit van deze illustrator? Afbeeldingen van seksstandjes: van Missionarishouding tot aan Teabagging hij heeft ze allemaal getekend. De tekenaar heeft wel eens gezegd dat hij zich laat inspireren door de simpele tekenstijl die je bij de veiligheidsinstructies van vliegtuigen vindt. Bovenstaand het enige plaatje dat geschikt was voor onze site, de rest is duidelijk nsfw!
5. Wikipedia als waarzegger
Filmmakers willen natuurlijk het liefste dat hun film een grote kaskraker wordt. Een aantal onderzoekers van Oxford zeggen dat zij het succes van een film kunnen voorspellen door gebruik te maken van Wikipedia. Er is namelijk ontzettend veel data verkrijgbaar over de interesse die mensen in een film tonen. De onderzoekers hebben een formule bedacht waarmee ze kaskrakers kunnen voorspellen met behulp van de aanpassingen die zijn gemaakt op de Wikipediapagina over een film.
4. De vreemdste titels
Vraag je jezelf wel eens af wat de vreemdste artikelen op Wikipedia zijn? De website geeft het antwoord zelf, want er is een speciale pagina getiteld “Deleted articles with freaky titles” (DAFTs). Deze artikelen zijn helaas niet goed genoeg om op Wikipedia te blijven staan, maar hun titels waren zo bijzonder dat ze deze lijst gehaald hebben. Wat te denken van “The role of clowns in modern society”, List of Dads Who Make Other Dads Eat Bugs” of “Look a rare endangered species of african caterpillar found only in australia and new zealand”
3. Films met fuck
Je kunt bijna alles vinden op Wikipedia, zoals bijvoorbeeld een uitgebreide lijst met films waarin het woord fuck het meeste voorkomt. Deze lijst is perfect geordend op het aantal keer dat fuck gezegd wordt, maar je kunt ook zien wat de gemiddelde hoeveelheid fucks per minuut is.
2. Het laatste artikel van Wikipedia
Heb je zin om mee te doen aan een wedstrijdje? Dan kan je raden wat het laatste artikel van Wikipedia wordt. Er zijn allerlei verschillende redenen waarom Wikipedia opgeheven zou kunnen worden, bijvoorbeeld doordat er te weinig geld is of door een grote internetcrisis. Veel gebruikers vinden het dus leuk om te gokken wat het allerlaatste artikel gaat worden.
1. De overheid en Wikipedia
Informatie is een krachtig wapen. Er zijn daarom al meerdere pogingen gedaan door verschillende overheden om aanpassingen te maken op de website. Zo is het bekend geworden dat de Russische overheid aanpassingen op Wikipedia wilde maken om de meningen over de MH17 ramp te beïnvloeden. Ook werd in 2014 iedereen van het Congres van de Verenigde Staten voor 10 dagen verboden edits te maken op Wikipedia. Gelukkig heeft Wikipedia een sterke community die het platform zo objectief mogelijk probeert te houden, maar vergeet niet dat je nooit alles wat je leest op Wikipedia als feit kunt aannemen!
1 reactie
kut mensen