Top 10 Leukste Dansfilms

Houd jij van dansfilms? In onderstaand top 10 lijstje zijn de dansfilms uit de jaren ’80 goed vertegenwoordigd. Je hebt nu vast de bijbehorende titelmuziek in je hoofd!

10. Black Swan (2010)

black-swam

Zoals je uit de titel wel kunt opmaken, draait dit verhaal om Pjotr Iljitsj Tsjaikovski’s ‘Zwanenmeer’. Toch valt ‘Black Swan’ in de categorie psychologische thriller. De focus ligt niet zozeer op het dansen, maar op de productie van de balletuitvoering. Zo worden er psychosen en hallucinaties verbeeld! Hoofdrolspeelster Nina – gespeeld door Natalie Portman – is zo gedreven om een goede performance neer te zetten, dat ze op een gegeven moment niet meer weet wat echt is en wat niet. Zo raakt ze in een heftige strijd verwikkeld met de andere dansers. Natalie Portman hield aan deze rol een Oscar voor beste vrouwelijke actrice over.

9. All That Jazz (1979)

All That Jazz

‘All That Jazz’ wordt gerekend tot de dansklassiekers! In de afgelopen jaren is de film een aantal keren opnieuw uitgebracht. Het betreft een semiautobiografische film waarin we zien hoe Bob Fosse – de regisseur – een drukke periode beleeft. Medio jaren ’70 was hij druk met het monteren van een film én het regisseren van de musical ‘Chicago’. In laatstgenoemde productie is het nummer ‘All That Jazz’ te horen. De gelijknamige film sleepte maar liefst twee BAFTA’s én vier Oscars in de wacht! Ook nam Bob Fosse de Gouden Palm in ontvangst.

8. A Chorus Line (1985)

A Chorus Line

De dansfilm ‘A Chorus Line’ is de verfilming van de gelijknamige musical. Deze Broadwaymusical staat bekend als één van de langst lopende Broadwayproducties. Het verhaal draait om het doen van audities voor een grote productie. Op de dag zelf melden zich vele dansers om een rol te bemachtigen; de een na de ander valt af. Het zijn bijzonder zware audities. Gedurende de dag wordt de strijd steeds heftiger! Uiteindelijk staan de beste dansers met elkaar op het podium. Hoewel het accent ligt op het dansen, spelen ook de onderlinge relaties een rol van betekenis.

7. West Side Story (1961)

west-side-story-1961

Net als ‘All That Jazz’ is ook ‘West Side Story’ voor conservering opgenomen in het ‘National Film Registry’. Aan dit archief – beheerd door de Amerikaanse ‘Library of Congress’ – zijn films toegevoegd, die een grote esthetische, culturele én historische waarde vertegenwoordigen. ‘West Side Story’ is gebaseerd op een musical, waarvan de makers zich hebben laten inspireren door Shakespeare’s ‘The Tragedy of Romeo and Juliet’. Dat dans en romantiek een prima combinatie vormen, bleek wel toen de makers van ‘West Side Story’ 10 Oscar’s in ontvangst mochten nemen.

6. Flashdance (1983)

Flashdance

Als je denkt aan ‘Flashdance’, dan spelen zich vast de hits ‘Flashdance… what a feeling’ en ‘Maniac’ af in je hoofd! Het thema van de film is het verwezenlijken van je dromen. Hoofdrolspelers Alexandra en Nick laten zien dat je daarvoor veel moet doen. Én laten! Als je dat kunt opbrengen, dan kun je het ver schoppen. Alexandra – die samen met Nick werkt in een staalfabriek – gaat tot het uiterste om een beurs op een prestigieuze dansschool te bemachtigen. Dansen kan ze wel, maar lukt het Alexandra om haar faalangst te overwinnen?

5. Footloose (1984)

Footloose

In ‘Footloose’ volgen we het leven van de tiener Ren. Samen met zijn moeder verhuist hij van Chicago naar Bomont. Dat is best een grote verandering; zo mag er in het kleine plaatsje niet gedanst worden. Ook muziek draaien is uit den boze. De zoon van dominee Moore is omgekomen na een avond feesten. Ren daarentegen is dol op muziek. Én op dansen! Kan hij de dominee overtuigen om een dansavond te organiseren?

4. Step Up (2006)

Step Up

In ‘Step Up’ volgen we het leven van Tyler Gage, gespeeld door Channing Tatum. Hij groeit op in een achterbuurt, waar hij – samen met zijn maatjes – de tijd doodt met auto’s stelen. Én met dansen. Na een uit de hand gelopen incident wordt Tyler veroordeeld tot een taakstraf; hij moet de conciërge van de ‘Maryland School of the Arts’ helpen. Hier komt hij in contact met danseres Nora, die hard traint voor haar eindproject. Helaas laat haar danspartner het afweten. Tyler neemt zijn rol in. Hoewel Nora en Tyler er een geheel andere stijl op nahouden, groeien ze steeds meer naar elkaar toe. Dat gaat verder dan alleen de dansvloer!

3. Singin’ in the Rain (1952)

Singin' in the Rain (1952)
‘Singin’ in the Rain’ toont een historisch moment in de filmgeschiedenis, namelijk de overgang van de stomme film naar die met geluid. De hoofdrollen worden gespeeld door Gene Kelly – ook een van de makers – en Debbie Reynolds. De muziek uit ‘Singin’ in the Rain’ is geschreven door het duo Nacio Herb Brown en Arthur Feed. Een aantal van de liedjes werd eerder ten gehore gebracht in MGM filmmusicals. Oorspronkelijk was de film bedoeld om de muziek onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Later heeft men gekozen voor een andere invalshoek.

2. Saturday Night Fever (1977)

Saturday Night Fever

‘Saturday Night Fever’ neemt je mee naar de discotheken van weleer. Hoofdrolspeler Tony Manero – gespeeld door John Travolta – is werkzaam in een verfwinkel in Brooklyn. Hij leeft van weekend naar weekend; dan steelt hij – gekleed in een wit pak – de show op de dansvloer van de discotheek. Hier ontpopt hij zich als een ware danskoning! Tijdens een van de avonden ontmoet hij de charmante Stephanie. Het tweetal besluit om mee te doen aan een danswedstrijd. Tijdens het oefenen wordt duidelijk dat ze meer delen dan een liefde voor dansen; Tony en Stephanie dromen van een nieuw bestaan in Manhattan.

1. Dirty Dancing (1987)

Dirty Dancing

In de zomer van 1963 gaat Francis met haar ouders en zus naar een vakantiepark. Als snel ontdekt Francis – liefkozend Baby genoemd – dat het entertainmentpersoneel er een geheel eigen dansstijl op nahoudt. Hoewel Francis weet dat ze zich hiermee niet moet bezighouden, raakt ze geheel in de ban van ‘Dirty Dancing’. Hierin heeft dansleraar Johnny ook een aandeel! Hij leert haar de mambo. Hoewel Francis niet eerder heeft gedanst, heeft ze de moves vrij snel onder de knie. Dat komt goed uit, want ze moet invallen voor Penny. Samen met Johnny zet ze alles op alles om de danswedstrijd tot een goed einde te brengen.