Top 10 Leukste Kerstmarkten

Als je denkt dat een Kerstmarkt vooral leuk is voor mensen van een ‘zekere’ leeftijd, dan heb je het mis. Onder het genot van een lekker hapje en drankje kun je hier alle denkbare sfeermaterialen – veelal handgemaakt – inkopen. Onderstaande Kerstmarkten staan bekend als de meest populaire markten.

10. Keulen

Keulen is opgedeeld in diverse kerstmarkten. Uniek aan deze stad is dat er een speciale homo-kerstmarkt – genaamd ‘Christmas Avenue’ – wordt georganiseerd. Deze markt trekt homo’s en lesbiennes van over de hele wereld aan. De Neumarkt staat bekend als de oudste kerstmarkt van Keulen. Nog steeds zijn de kramen opgetrokken in de stijl van de jaren ’70. Een andere markt – die je zeker moet bezoeken – is de kerstmarkt bij de Dom van Keulen. Deze locatie wordt wel omschreven als schilderachtig! Van kaarsen en sieraden tot handgemaakte glassculpturen en houten kerstdecoraties; je treft hier vele originele kerstcadeaus aan.

9. Brugge

De kerstmarkt in Brugge wordt geroemd om de intieme sfeer. Met als centraal punt de Grote Markt zijn alle aangrenzende winkelstraten opgetrokken in sfeervolle kerststijl. Zo zijn de straten fraai verlicht en voorzien van kraampjes. Hier kun je terecht voor mooie cadeaus én heerlijke lekkernijen. Op de Grote Markt is een schaatsbaan aangelegd. Hier mag iedereen een rondje schaatsen. Verder vormt deze markt het decor van het ‘Sneeuw- en IJssculpturen Festival’. Naast fraaie sculpturen is er een reuze ijsglijbaan gebouwd. Natuurlijk ontbreekt ook een ijsbar niet!

8. Bremen

Bremen behoort tot de Hanzesteden. De handel – die hier ooit werd bedreven – heeft geresulteerd in een aantal fraai gedecoreerde bouwwerken. Een dergelijke stad ademt een bepaalde luxe uit. Alleen al dit gegeven maakt Bremen tot de perfecte locatie voor een kerstmarkt. Meer in het algemeen worden hier al je zintuigen geprikkeld! Alle straten rondom het Rathaus zijn feestelijk versierd. Overal in de lucht hangt de geur van kaneel, glühwein en verse gebrande amandelen. In de talrijke kramen bieden de kooplieden hun waren aan. Een bezoek aan de kerstmarkt in Bremen is de perfecte voorbereiding op het kerstfeest.

7. Valkenbrug

Gelukkig staat er ook een locatie in Nederland tussen alle – veelal in Duitsland gelegen – kerstmarkten! In Valkenburg kun je prima kerstsfeer opdoen. Deze stad kent meerdere kerstmarkten. Sinds 1997 worden de kilometers lange gangenstelsels van de Fluweelgrot voorzien van kraampjes, sfeervolle verlichting en muziek. Een vergelijkbaar spektakel speelt zich af in de Gemeentegrot van Valkenburg. Boven de grond – in het centrum van Valkenburg – vindt er op woensdag- en zaterdagavond een kerstparade plaats. Dan moet je denken aan een optocht van sprookjesachtig versierde praalwagens. Ook worden er dansacts opgevoerd.

6. Lille

lille kerstmarkt
foto: Velvet / Wikicommons

Wist je dat er in Lille 3.900 winkels gevestigd zijn? Alleen al dit gegeven maakt deze stad tot de perfecte locatie om kerstinkopen te doen. Natuurlijk is Lille feestelijk versierd; alle straten en winkels worden sfeervol aangekleed. De Rue Faidherbe en de Rue Nationale – beide straten leiden naar het centrum van Lille – springen er bovenuit. Op de Place de Rihour staan bijna 100 chalets opgesteld. Deze vormen een klein dorpje waar ambachtslieden uit de hele wereld hun waren aanprijzen.

5. Oberhausen

De allerkleinste kerstliefhebbers zullen de Kaboutermarkt in Oberhausen geweldig vinden! Naast een sprekende sprookjesboom en een heuse snoepmaker vind je hier ook attracties zoals een carrousel en een treintje. Eenmaal op de Bergkerstmarkt heb je het gevoel dat in de Alpen bent. Compleet met die typische muziek! In de besneeuwde Alpenhutten staan heerlijke lekkernijen uitgestald. Verder kun je hier skiën en rodelen. Tenslotte is er Santa’s Village; in dit huttendorp tref je meer dan 50 kerstkramen aan. Hier kun je volop inslaan. Alle genoemde kerstmarkten vind je in het geheel overdekte winkelcentrum CentrO in Oberhausen.

4. Berlijn

berlijn
foto: Pudelek (Marcin Szala) / Wikicommons

Berlijn huisvest vele kerstmarkten. De grootste speelt zich af rondom Schloss Charlottenburg. Hier biedt men een groots aanbod aan versieringen, cadeaus, hapjes en dranken aan. Andere fraaie kerstmarkten vind je op de Gendarmenmarkt en op de Potsdamer Platz. Het kan niet anders of deze stad – vanuit de ruimte bekeken – geeft letterlijk licht. Van het dak van het Sony Center en de boulevard Unter den Linden tot de lichtroute van de Wittenbergplatz naar de Halensee; Berlijn fonkelt! Verder staat deze stad bekend om het grootste oud- en nieuwfeest van Duitsland; dit speelt zich af rondom de Brandenburger Tor.

3. Londen

In Londen worden de etalages, winkelstraten, pleinen en gebouwen in november versierd met fraaie decoratie en schitterende verlichting. Op diverse locaties worden dan ook kerstmarkten georganiseerd. Het ‘Hyde Park Winter Wonderland’ springt er bovenuit! Een deel van dit stadspark is omgebouwd tot een sprookjesdorp. Naast vele winkeltjes – fraaie kerstkramen – vind je hier ook een reuzenrad, ijsbaan en vele andere attracties. Je kunt hier zelfs een bezoek brengen aan een heus circus. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid om lekker te eten en te drinken. Kun je er geen genoeg van krijgen? Dan zou je nog een bezoek kunnen brengen aan Covent Garden en Southbank Centre.

2. Brussel

brussel
foto: Luc Viatour / www.Lucnix.be

Ook een bezoek aan de kerstmarkt in Brussel is meer dan de moeite waard. Het betreft een aaneenschakeling van activiteiten op respectievelijk de Grote Markt, de Vismarkt en het Sint Katelijnenplein. Hoewel België vele culinaire verrassingen kent, bieden de kramen ook onderdak aan marktkraamhouders uit andere Europese landen. Liefhebbers van lekker eten en drinken komen prima aan hun trekken. Vanuit het 48 meter hoge reuzenrad heb je een geweldig uitzicht over de stad. Wil je liever schaatsen? Geen probleem. Verder staat Brussel bekend om de Electrabel Nachten; dan worden er spectaculaire licht- en muziekshows georganiseerd.

1. Düsseldorf

dusseldorf
foto: Rainer Driesen / Wikicommons

Met stip op één staat de Kerstmarkt in Düsseldorf. Lekker dichtbij ook voor ons! De Kerstmarkt in Düsseldorf speelt zich af op meerdere pleinen. Zo waan je je op de Marktplatz in de renaissance; alle kramen zijn opgetrokken in de stijl van het Düsseldorfer raadhuis. Hier kun je ook een fraaie, handgemaakte kribbe uit Bethlehem bewonderen. Op de Heinrich-Heine-Platz overheerst de Jugendstil. Overal om je heen schitteren gouden engeltjes! De Sternchenmarkt is omgetoverd tot een authentiek kerstlandschap; de kristallen verlichting zorgt voor een kleurrijke omgeving. Dan is er nog de Schadowplatz. Hier word je geprikkeld door de geuren van het kerstgroen, glühwein en gebrande amandelen.