Welke capriolen Lady Gaga en Miley Cyrus ook uithalen, Madonna is én blijft de onbetwiste ‘Queen of Pop’. Deze status heeft haar geen windeieren gelegd; Madonna staat bekend als de bestverkopende vrouwelijke artiest en was in 2013 ook nog eens de best betaalde artiest. Tijd dus voor een top 10 lijstje van de grootste Madonna hits!

10. Beautiful stranger

Ook de schoonheid van ‘Beautiful stranger’ is niet meteen opgemerkt. Oorspronkelijk was het nummer niet verkrijgbaar op een album van Madonna. Later is het aan een verzamelalbum toegevoegd. Fans van Austin Powers herkennen er meteen de soundtrack van de film ‘The spy who shagged me’ in. Met de bijbehorende video sleepte Madonna nog een MTV Video Music Award in de wacht.

9. Justify My Love

Madonna heeft vele controversiële nummers uitgebracht, “Justify My Love” is misschien wel de meest controversiële. De lyrics zitten vol met seksuele teksten, en de videoclip is al net erotisch. Madonna fluistert in het nummer over de muziek van Lenny Kravitz.

8. Hung up

Hoewel Madonna het eerder heeft geweigerd, werd ‘Hung up’ eerst als download aangeboden en later op single gezet. ‘Hung up’ stond maar liefst zeven weken op de eerste plek in de Top 40. Zo’n hit werd ook wel tijd; het was inmiddels ruim 18 jaar gelden dat Madonna de hitlijsten aanvoerde. In de bijbehorende clip danst Madonna gekleed in een roze aerobicspakje op haar muziek.

7. Papa don’t preach

Madonna heeft de Katholieken nog al eens onrustig gemaakt, zo ook met ‘Papa don’t preach’. De tekst gaat over een tienermeisje, dat worstelt met haar zwangerschap. Hoewel Madonna het niet heeft bevestigd, zou het hier gaan om een statement wat betreft het gebruik van voorbehoedsmiddelen. ‘Papa don’t preach’ was een nummer 1-hit in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.

6. Frozen

Met ‘Frozen’ sloeg Madonna een andere muzikale weg in. Eerder waren de Oosterse strijkers, sterke baslijn en het nieuwe stemgebruik haar niet bekend. Met ‘Frozen’ als basis is nog een aantal remixen gemaakt, die samen deel uitmaken van het album ‘Ray of light’ (1998). Het wereldwijde succes maakte ‘Frozen’ tot één van Madonna’s grootste hits.

5. Holiday

Hoewel het nummer eigenlijk niet voor haar was bedoeld – maar voor Mary Wilson van The Supremes – brak Madonna met ‘Holiday’ in Nederland en Vlaanderen door. Zo stond het liedje negen weken in de Nederlandse Top 40 en bereikte hierin de elfde positie. ‘Holiday’ staat op Madonna’s debuutalbum ‘Madonna’, welke later nog is uitgebracht onder de titel ‘The First album’.

4. Into the groove

Madonna’s ‘Into the groove’ is de soundtrack van de film ‘Desperately seeking Susan’ uit 1985. Het nummer staat op het album ‘Like a virgin’. De songtekst is simple en moedigt aan om met de zangeres te dansen. Uiteraard heeft Madonna er wel een sexy twist aan gegeven. Met ‘Into the groove’ behaalde ze grote successen, waaronder haar eerste nummer één notering in het Verenigd Koninkrijk.

3. Like a virgin

Net als de hits ‘Dress you up’ en ‘Material girl’ maakt ‘Like a virgin’ deel uit van het gelijknamige album. Hiermee luidde Madonna een provocerende periode in; de titel en hoes houden zowel de critici als ook de fans bezig. De single ‘Like a prayer’ leverde Madonna in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 780.000 pond op!

2. Like a prayer

Samen met Patrick Leonard heeft Madonna grote hits gemaakt. Zo ook ‘Like a prayer’. Ongetwijfeld verschijnt er nu ook een beeld van de bijbehorende clip op je netvlies! Hierin komen erotiek en het katholicisme samen. Om deze reden wordt de clip beschouwd als een van de meest controversiële in de muziekgeschiedenis; de brandende zorgden voor de nodige commotie binnen het Vaticaan.

1. Vogue

Het nummer ‘Vogue’ vind je terug als eerste single op het album ‘I’m breathless’ uit 1990. Gelukkig greep er iemand in toen werd voorgesteld om ‘Vogue’ als B-kant voor ‘Keep it Together’ in te zetten. Hoewel het in onze Top 40 op positie twee bleef steken, scoorde Madonna er in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk namelijk een nummer 1-hit mee!

Nog veel meer muziek top 10 lijstjes van je favoriete artiesten lees je hier.

thumbnail: Grey82 / Shutterstock.com