De technologie staat niet stil. Kunstmatige eilanden zijn eerder een regel dan uitzondering aan het worden. Door landwinning op zee (of in een meer) verrijzen steeds meer nieuwe vierkante meters. Als ‘aanbouw’ op bestaande eilanden, geconstrueerd op natuurlijke riffen of verschillende bestaande eilanden verbinden tot één groot domein. Veel is mogelijk. Landwinning is niet nieuw. Wist je bijvoorbeeld dat Ellis Island, het kleine eilandje voor New York dat vroeger een grenspost was, oorspronkelijk een stevige rots was die is uitgebreid naar een eiland? Of dat in Mexico de Azteken-hoofdstad Tenochtitlan gebouwd werd op een eiland dat werd uitgebreid? Ook in onze lage landen zijn er voorbeelden. Neeltje Jans. Nederlandse bedrijven zijn trouwens vaak betrokken bij deze bouwprojecten, omdat ons land een lange ervaring heeft met inpolderen. Lees snel door de 10 bijzondere eilanden door mensen gemaakt.

10. Palm Jumeirah, Dubai

Palm Jumeirah
Richard Schneider /flickr

Palm Jumeirah 2
Alexander Heilner / wikicommons

De Palm Jumeirah is een artificieel archipel. Eigenlijk bestaat het uit drie eilanden die samen de Palm eilanden vormen: Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali en Palm Deira. Ze zijn gemaakt in de vorm van een palm en breiden de kust van Dubai uit met 520 kilometer extra kustlijn. Ideaal om prachtige gebouwen op te zetten die de tewerkstelling en toerisme in het land moeten aanzwengelen. Palm Jumeirah is de kleinste van de drie eilanden.

9. Port Island, Japan

Port Island, Japan

Ook in Japan bouwt men kunstmatige eilanden. Plaats kan men daar altijd gebruiken. Dit artificieel eiland ligt in Chuo-ku, Kobe. De haven heeft een heliport, hotels, conventie centers, een koffiemuseum, een IKEA en verschillende parken.

8. The World (World Islands), Dubai

wereld

Kijk je vanuit de lucht naar dit kunstmatig archipel, dan zie je er de wereldkaart in. Knap! The World ligt ook in Dubai, ongeveer vier kilometer van de kust. Het zand komt uit de kuststreek van Dubai. Het idee kwam van Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de sjeik van het land. De kleine eilandjes meten tussen de 14,000 tot 42,000 vierkante meter en liggen op een afstand van elkaar van ongeveer 100 meter. Veel is er overigens nog niet gebouwd op de ‘nieuwe wereld’.

7. Hong Kong International Airport, Hong Kong

Hong Kong International Airport
Wylkie Chan /wikicommons

De belangrijkste luchthaven van Hong Kong ligt op een kunstmatig eiland Chek Lap Kok. Ze is operationeel sinds 1998. Niet alleen personen worden er vervoerd, het is de drukste cargo luchthaven in de wereld. Door luchthavens aan te leggen op nieuwe eilanden, kunnen vliegtuigen bij het landen lang over het water blijven. Dat zorgt voor minder hinder in de dichtbebouwde gebieden of bergachtige gebieden.

6. Burj Al Arab, Dubai

Burj Al Arab
Joi Ito /flickr

De Burj Al Arab is een super-de-luxe hotel dat in Dubai ligt. Met zijn 321 meter is het het vierde hoogste hotel in de wereld. Het gebouw ligt op een artificieel eiland en is verbonden met het vasteland via een brug. Als je het Burj Al Arab van ver ziet liggen, dan lijkt het op een zeil van een schip. Mooi thema dus op deze locatie. Soms wordt er gezegd dat het een zeven sterren hotel is. Of dàt waar is, moet je zelf maar eens gaan uitproberen.

5. De Venetiaanse eilanden, Florida, VS

Venetiaanse eilanden, Florida

Venetiaanse eilanden, Florida 2
Averette/wikicommons

Een rij van kunstmatige eilanden werd bijgebouwd aan Miami en Miami Beach. Er zijn er zes die bewoond zijn en zes die voorzien zijn voor vrijetijdsactiviteiten zoals picknicks. De eilanden zijn verbonden met het vasteland via bruggen. Een leuk toertje om af te rijden met de fiets en rond te kijken naar the beautiful people of Miami in het altijd mooie weer daar.

4. The Pearl, Qatar

the pearl
Steven Byles /flikcr

Dit artificiële eiland ligt op 350 meter van de kustlijn van Doha. Het is het eerste stukje land dat kan gekocht worden door niet-Quatarezen. Rijke niet-Quatarezen wel te verstaan. Sinds 2012 wonen er een 5000-tal mensen. Het eiland voegt 32 kilometer nieuwe kustlijn toe en in totaal kunnen er vlotjes 45.000 nieuwe bewoners hun nieuwe thuis vinden. Heb je een jacht, ook dat kan je hier vlotjes kwijt.

3. Kansai International Airport, Japan

kansai

Ook dit is een internationale luchthaven, gemaakt op een kunstmatig eiland. De Italiaanse architect Renzo Pianobillion stond in voor het ontwerp.

2. Amwaj Eilanden, Bahrein

Amwaj Eilanden
Alhaddadm /wikicommons

Deze groep artificiële eilanden creëren ongeveer drie miljoen nieuwe vierkante meters land voor Bahrein . Ze werden vervaardigd in de relatief ondiepe wateren ten Noordoosten van Muharraq Eiland. Op de Amwaj eilanden vind je alles wat je nodig hebt: woningbouw, commerciële gebieden en hotels. De circulaire jachthaven met een diameter van 240 meter is een toppertje.

1. Flevoland, Nederland

felvoland

Eén van onze provincies, de jongste , want officieel opgestart in 1986 is het grootste kunstmatige eiland in de wereld: Flevoland is ontstaan door de drooglegging (of de inpoldering) van de voormalige Zuiderzee. Spannend is dat deze provincie gemiddeld vijf meter onder de zeespiegel ligt. In 1918 werd de zogenaamde Zuiderzeewet aangenomen en werd begonnen met het droogmaken van de Zuiderzee. Dat kon na de grote overstroming van 1916. In totaal hebben de werken bijna 75 jaar geduurd. Vandaag is het gebied relatief weinig bevolkt. De prachtige natuur maakt het ideaal voor wandelen en voor andere buitenactiviteiten te land en te water.

Vergelijkbare lijstjes