Er zijn aardig wat manieren om de natuur (zon, wind, aarde) te gebruiken om energie voor je woning op te wekken. De ene methode is wat efficiënter en economischer dan de andere. In deze top 10 zijn ze gerangschikt van kortste naar langste terugverdientijd.

10. Zonneoven

zonne oven

Met een zonneoven of zonnefornuis kook je met energie van de zon. Ze bestaan meestal uit een houder voor een pan en een open koepel die zonlicht naar de pan reflecteert. Een zonneoven is leuk in de tuin en op de camping, maar levert nauwelijks een energiebesparing op.

9. Windboom

Een windboom is een op de natuur geïnspireerde variatie op de windturbine. Het bestaat uit een metalen constructie van stam en takken. Hierop zitten tientallen ‘blaadjes’ die allen mini turbines zijn. Een gemiddelde windboom produceert 4000 kWh energie per jaar en kost ongeveer € 30.000. Hoewel het bijna 30 jaar duurt voor je de investering terug hebt verdiend, doe je een mooie bijdrage om ons land in de top 10 van mileuvriendelijke landen te plaatsen.

8. Zonnedak

zonnedak

Een dak waarvan elke dakpan een klein zonnepaneel is, lijkt de ideale manier om zonne-energie te gebruiken. Vooral bij nieuwbouw zou een zonnedak voordelig moeten zijn. Echter, blijkt in de praktijk dat je de relatief hoge aanschafprijs van een zonnedak pas na 20 jaar terug hebt.

7. Micro-warmtekrachtkoppeling voor thuis

Micro-warmtekrachtkoppelin

Micro-warmtekrachtkoppeling systemen waren aanvankelijk voor grotere gebouwen bestemd, maar worden tegenwoordig ook in een super micro uitvoering voor woningen vervaardigd. In een micro-WKK zit in principe een kleine elektriciteitscentrale die op gas werkt. Zo levert het systeem warmte én stroom aan je woning. Terugverdientijd: circa 18 jaar.

6. Windturbine voor thuis

windturbine

Een kleine windturbine op het dak of naast je woning levert dag en nacht energie. In een stedelijke omgeving krijg je meestal alleen vergunning voor een windturbine met een verticale rotatie-as en goede geluiddempende eigenschappen. Een model met een vermogen van 3,5 Watt wekt jaarlijks ongeveer 3500 kWh energie op. De aanschafkosten (inclusief installatie) zijn rond € 15.000 en de terugverdientijd is gemiddeld 18 jaar.

5. Zonne-airconditioning

Bij een zonne-airconditioning is de airconditioning direct gekoppeld aan een zonnepaneel op je dak. Zo gebruik je op een warme dag de warmte van de zon om je woon- of slaapkamer te koelen. De aanschafprijs is sterk afhankelijk van het vermogen van de airconditioning. De extra kosten voor combinatie met een zonnepaneel verdien je in ongeveer 16 jaar terug.

4. Zonneboiler

Zonneboiler

Bij een zonneboiler wordt de energie van de zon gebruikt om je woning van warm water te voorzien. Het apparaat bestaat uit een zonnecollector op het dak, een verwarmingselement en een ton om het warme water in op te slaan. Een zonneboiler voor vier personen kost ongeveer €2000 (na aftrek van €1000 subsidie). Terugverdientijd: circa 16 jaar.

3. Luchtwarmtepomp

Een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt is bijna de helft goedkoper dan een aardwarmtepomp, omdat er geen graafwerk aan te pas komt. Een luchtwarmtepomp heeft echter een aanzienlijk lager rendement, waardoor de terugverdientijd ongeveer 14 jaar is.

2. Aardwarmtepomp

Aardwarmtepomp

Een warmtepomp zorgt voor verwarming van je woning en is een alternatief voor een cv-ketel op gas. Bij een aardwarmtepomp wordt via een stelsel van ondergrondse buizen warmte uit de bodem gehaald. Inclusief installatie zijn de kosten gemiddeld € 14.000. Met een aardwarmtepomp duurt het ongeveer 12 jaar voor je de investering terug hebt verdient via besparing op je gasrekening.

1. Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn al jarenlang de meest populaire, en meest rendabele, manier om zelf energie op te wekken. Een set van tien panelen op het dak kost inclusief omvormer, installatie en BTW ongeveer €4500. De gemiddeld 2600 kWh stroom die het systeem oplevert, bespaart je per jaar ongeveer €600. De terugverdientijd is dus circa 7,5 jaar.