Wat is er zwaarder: een kilo lood of een kilo veren? Waarschijnlijk ken je deze grap wel. De meeste mensen die niet nadenken zeggen gelijk dat het een kilo lood is. Onzin natuurlijk want een kilo is een kilo. Of dat nu van lood is of van veren. Het verschil is alleen dat je heel veel veren nodig hebt voor een kilo en maar heel weinig lood. Hoe kan dat? Het antwoord zit hem in de dichtheid van het materiaal. Sommige materialen zijn in verhouding tot hun omvang heel zwaar en anderen juist weer heel licht. In dit overzicht de tien aller zwaarste materialen in verhouding tot hun omvang.

10. Kwik


Bionerd/wikicommons

Dichtheid: 13,53 gram per kubieke centimeter.

Kwik is een bijzonder materiaal. Het is namelijk het enige metaal dat onder kamertemperatuur vloeibaar is. De meeste stoffen hebben namelijk een vaste vorm in onze huiskamer en dat is maar goed ook. Kwik bevriest pas bij bijna veertig graden onder nul. En het gaat pas koken bij 357 graden. Dit maakte kwik onder meer zeer geschikt voor de thermometer in je tuin. Het kwik zit in een klein buisje en zet mooi uit naar mate het warmer wordt. Zo kun je heel makkelijk zien wat de temperatuur is. Dit is alleen maar mogelijk omdat kwik van nature vloeibaar is. En veertig graden onder nul… dat gebeurt hier gelukkig nooit. Overigens wordt kwik nu niet meer gebruikt voor thermometers aangezien het zeer giftig is.

9. Tantaal


Dichtheid: 16,69 gram per kubieke centimeter.

Tantaal is een metaal dat ondermeer wordt gewonnen uit het mineraal tantaliet . Het is een vuurvast materiaal dat veel wordt gebruikt in elektronica en condensators. Ook wordt het veel gebruikt voor medische doeleinden. Bijvoorbeeld in medische instrumenten. Tantaal heeft namelijk als bijzondere eigenschap dat het niet reageert met lichaamsvloeistoffen. Tot slot wordt tantaal ook veel gebruikt in legeringen om sterke metalen te creëren. Naast een hoge dichtheid is het namelijk ook nog eens een heel sterk materiaal.

8. Uranium


Dichtheid: 19,10 gram per kubieke centimeter.

Uranium is vooral bekend vanwege de nucleaire toepassingen van het materiaal. Dit heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste is uranium van zichzelf radioactief. Daarnaast heeft het een heel hoge dichtheid. Bij een nucleaire bom, maar ook in een kerncentrale worden de cellen gesplitst om energie op te wekken. Je kunt je voorstellen dat dit het fijnste gaat bij een materiaal dat van nature heel veel cellen heeft. Een materiaal met een hoge dichtheid, zoals uranium, heeft van nature heel veel op elkaar gepropte cellen. Splijten dus maar die handel en je krijgt vanzelf bakken met kernenergie.

7. Wolfraam


Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de)

Dichtheid: 19,25 gram per kubieke centimeter.

Wolfraam is een bijzonder materiaal met aantal bijzondere eigenschappen. Ten eerste heeft het bijna het hoogste smeltpunt van alle materialen op aarde (3422 °C, alleen koolstof heeft een hoger smeltpunt). Daardoor is wolfraam zeer geschikt als materiaal voor gloeidraden in lampen. Daarbij komt namelijk heel veel warmte vrij en je wilt liever niet dat je gloeidraad smelt en brand veroorzaakt. Een andere eigenschap is de grote sterkte van wolfraam. Daardoor wordt het onder meer ook gebruikt in het leger. Bijvoorbeeld om handgranaten van te maken. Een krachtig goedje dus.

6. Goud


Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de)

Dichtheid: 19,30 gram per kubieke centimeter.

Goud is één van de kostbaarste materialen ter wereld en (ooit) de bakermat van ons financiële stelsel. Tot slechts zo`n 100 jaar geleden was alle waarde nog gebaseerd op goud. Waar onze fascinatie voor het gele goedje vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk omdat het er zo mooi uitziet en maar in beperkte mate beschikbaar is. In het rijtje van de edelmetalen staat goud eenzaam bovenaan, gevolgd door zilver en brons. In verhouding tot de omvang is goud ook nog eens heel zwaar. Pas dus nog even op voordat je jouw vrouw blij maakt met een gouden halsketting. Voordat je het weet heeft ze een nekblessure.

5. Plutonium


Dichtheid: 19,82 gram per kubieke centimeter.

Samen met het eerder genoemde uranium is plutonium een van de ingrediënten die je nodig hebt voor kernfusie. Het is dan ook niet zo verrassend dat het juist in 1940 werd ontdekt. De Amerikanen werkten toen aan het zogenaamde `Manhattan project`, wat uiteindelijk leidde tot de uitvinding van de atoombom. Het vernietigende aspect van plutonium werd wereldberoemd na de ontploffing van de eerste atoombom boven Nagasaki in Japan. Deze bom bestond voor een groot gedeelte uit uranium, waarbij het plutonium werd gebruikt om de cellen te splijten en de stad totaal te vernietigen.

4. Rhenium


Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de)

Dichtheid: 21,2 gram per kubieke centimeter.

Rhenium is rond 1900 uitgevonden of, beter gezegd ontdekt, door een aantal Duitse wetenschappers. Zij noemden het materiaal naar hun grote trots: de Rijn. Het is inmiddels één van de meest kostbare materialen ter wereld. Het is ook het materiaal met het op drie nog hoogste smeltpunt van alle bekende elementen op aarde: 3186 graden om precies te zijn. Vanwege deze eigenschap wordt het veel gebruikt in straalmotoren, waar natuurlijk een enorme hitte vrijkomt.

3. Platinum


Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de)

Dichtheid: 21,45 gram per kubieke centimeter.

Eerst was er goud en zilver, moet toen kwam er platinum. Dit materiaal bleek zelfs nog een heel stuk zeldzamer te zijn dan de andere edelmetalen. Bijna al het platinum komt namelijk uit Zuid-Afrika. Inmiddels is het heel populair voor gebruik in allerlei sieraden. Daarnaast wordt het in mindere mate ook gebruikt voor het maken van glas, medicijnen en middelen tegen kanker. Ten opzichte van goud is platinum nog net even wat meer waard.

2. Iridium


Dichtheid: 22,56 gram per kubieke centimeter.

Iridium is verwant aan het platinum. Het komt namelijk uit zelfde groep. Iridium werd in 1803 ontdekt door Smithson Tenant. Hij kwam er achter dat in het platinummateriaal onzuiverheden zaten. Het bleek dat je deze van elkaar kon scheiden waardoor je onder meer zuiver platinum en zuiver iridium verkreeg. Daarbij is iridium dus net even iets dichter dan platinum. Een bijzondere eigenschap van iridium is dat het tot op zeer hoge temperatuur roestbestendig blijft.

1. Osmium


Alchemist-hp (www.pse-mendelejew.de)

Dichtheid: 22,59 gram per kubieke centimeter.

Het verhaal van Smithson Tenant hield echter niet op bij het ontdekken van Iridium. Hij peuterde nog even door aan het platinum en wist er zelfs nog een derde stof uit te halen: osmium. Het scheelt maar een fractie met iridium, maar osmium is nog een heel klein beetje zwaarder en dus is het de nummer één in deze lijst. We begonnen deze lijst met de vergelijking tussen veren en lood. Misschien dat je het de volgende keer een zo kunt proberen: wat is er zwaarder, een kilo lood of een kilo osmium? Het antwoord is nog steeds hetzelfde: allebei even zwaar. Maar dan kun je er in ieder bij zeggen dat de dichtheid van osmium maar liefst het dubbele is dan dat van lood. Een indrukwekkend gegeven.

Meer lijstjes over materialen, metalen en metalen