Nederlanders zijn niet vies van drugs. Sterker nog, Nederlandse jongeren gebruiken gemiddeld meer zware drugs dan jongeren in andere Europese landen. Onze vrije manier van leven kan daar iets mee te maken hebben, net als ons gedoogbeleid rondom wiet. Wil je weten welke drugs het meest gebruikt worden in Nederland? Dat lees je in deze top 10.

10. Paddo’s

Paddo’s

Er zijn verschillende paddenstoelen die hallucinerende stoffen bevatten, waardoor ze als drugs gebruikt worden. De overkoepelende term voor al deze paddenstoelen is paddo’s. Deze drugs hebben vooral een dromerig effect, waarbij je de wereld net wat anders waarneemt en vreemde gedachtes kunt krijgen. Ongeveer 1,4% van de Nederlanders heeft ooit paddo’s gebruikt.

9. Ritalin

ritalin

Veel mensen kennen ritalin vooral als een medicijn dat wordt voorgeschreven voor mensen met ADHD. Het helpt ze om rustiger te worden, waardoor ze beter kunnen functioneren op school of op hun werk. Het middel is ook ontzettend populair onder mensen die geen ADHD hebben. Zo zijn er veel studenten die ritalin slikken, aangezien het voor een soort hyperfocus zorgt, waardoor ze urenlang kunnen studeren. De effecten zijn alleen wel verslavend.

8. Kalmerings- en slaapmiddelen

slaapmiddelen

Waar de meeste drugs op dit lijstje vooral illegaal worden gebruikt, worden kalmerings- en slaapmiddelen het grootste deel van de tijd voorgeschreven door artsen. Het zijn erg verslavende middelen, waardoor er zorgzaam mee wordt omgegaan. Toch gebruikt zo’n 10,2% van de Nederlanders een middel om mee te ontspannen of om makkelijker in slaap te vallen. Er wordt ook illegaal gehandeld in deze pillen vanwege hun verslavende werking.

7. GHB

GHB is een vloeibare stof die al met een kleine hoeveelheid een groot effect kan hebben. Gebruikers vergelijken de effecten met die van alcohol, waarbij ze een erg tevreden en rustig gevoel krijgen. Vooral in dorpen is het gebruik van GHB erg populair. Dat zorgt soms ook voor problemen, want deze drug zorgt voor de meeste opnames in het ziekenhuis. Gebruikers kunnen namelijk bewusteloos raken wanneer ze te veel gebruiken.

6. Designerdrugs

Designerdrugs zijn synthetische drugs die relatief nieuw zijn. Vooral jongeren gebruiken ze graag. De drugs werken onder andere doordat je lichaam meer dopamine aanmaakt, waardoor je een erg gelukkig gevoel krijgt. Doordat de drugs ook erg nieuw zijn, is er nog weinig over bekend. Daarom valt er nog weinig te zeggen over de effecten op de lange termijn.

5. Amfetamine

Amfetamine

Amfetamine is de officiële benaming voor speed. Deze drug is enorm verslavend en wordt gebruikt om jezelf een oppepper te geven. Zo houd je het niet alleen langer vol wanneer je een nacht in de club aan het dansen bent, maar kun je je ook langer focussen op je studie of werk. Dat maakt speed meteen zo verslavend. Je kunt goed functioneren, maar ondertussen beschadig je je lichaam wel.

4. Cocaïne

Cocaïne

Denk je aan harddrugs, dan is de kans groot dat je aan cocaïne denkt. Deze drug wordt ook wel coke genoemd en is een wit poeder. Gebruikers vinden cocaïne vooral fijn omdat het hun zelfvertrouwen een boost geeft, maar coke zorgt ook voor meer energie. Doordat je je blij, energiek en sociaal voelt, is het verslavend om cocaïne te gebruiken. Dat kan voor grote problemen zorgen, want coke is zo verslavend dat sommige gebruikers zelfs al hun geld en hun werk verliezen omdat ze helemaal opgaan in deze drug.

3. Lachgas

Lachgas

Waar lachgas vroeger vooral in ziekenhuizen werd gebruikt om mensen een verzachtend roesje te geven, is het nu overal op straat te zien. Het gebruik van deze drug is enorm toegenomen en vooral onder jongeren populair. Dat is niet voor niets, want lachgas is makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Het zit namelijk in de patronen van slagroomspuitbussen. Lachgas lijkt relatief onschuldig, maar wanneer je veel gebruikt, kun je verlamd raken.

2. Xtc

Xtc

De populairste harddrug van Nederland is xtc. Deze drug kom je vooral veel tegen in clubs en op festivals. Dat is niet voor niets, want xtc zorgt voor een gelukzalig gevoel doordat je lichaam meer dopamine aanmaakt. Het gebruik van deze drug is relatief veilig, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de pillen getest zijn. Zo weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen in de pillen zitten.

1. Wiet

wiet

Het zal niemand verbazen dat wiet als meeste wordt gebruikt in Nederland. Dit is de makkelijkst verkrijgbare drug en je wordt niet vervolgd wanneer je een paar gram op zak hebt. Dit in tegenstelling tot bijna alle andere drugs, die bijna allemaal illegaal zijn. Cannabis is gewoon verkrijgbaar in coffeeshops, die toegankelijk zijn voor iedereen ouder dan achttien jaar.