Horror documentaires. Het is waarschijnlijk geen genre dat bij veel mensen bekend is. De combinatie tussen horror en documentaire lijkt namelijk ook niet heel logisch. Bij horror denk je aan woest grijnzende clowns die met bloeddoorlopen schmink en een dito mes het bos onveilig maken. Bij documentaires aan Michael More die de gevolgen van klimaatverandering uitlegt. Toch is het goed mogelijk om de twee bij elkaar te brengen. Hierbij een overzicht van tien documentaires die je zeker niet net voor het slapen gaan moet kijken.
10. Killer Legends, 2014
Ieder land, iedere regio en zelfs iedere dorp en stad hebben ze: legendes. Verhalen uit een soms duister verleden die overgeleverd zijn van mond tot mond rond een knisperend kampvuur. Vaak is de herkomst moeilijk te achterhalen, maar soms blijkt dit wel mogelijk. In Killer Legends wordt niet zomaar de herkomst van een paar populaire legendes onderzocht. Nee, in Killer Legends gaat het om de meest duistere en angstaanjagende verhalen die in de VS de ronde doen. Wat is er van waar en waar komen deze verhalen vandaan? Maak je maar vast klaar voor veel waargebeurde moord en doodslag.
9. Kids for cash, 2013
De schietpartij op Colombine schokte de wereld. Een meedogenloze schutter die het had voorzien op schoolkinderen. Een verhaal dat veel minder bekend is, is het verhaal van een charismatische rechter die vastbesloten is de kinderen in zijn kleine stadje op het rechte pad te houden. En wat doe je dan als rechter? Dan leg je zeer hoge straffen op. In verschillende zaken werden jongeren tot wel hele hoge straffen veroordeeld voor wel heel kleine misdrijven. Niemand die er wat van durft te zeggen, totdat een van de ouders het zat wordt en onderzoek gaat doen. Het resultaat is één van de smerigste zaken uit de Amerikaanse geschiedenis waarbij de levens van ongeveer 3.000 kinderen werden verwoest.
8. The Stanford Prison Experiment, 2015
Dit waargebeurde experiment uit 1971 was opgezet om een gevangenissituatie na te bootsen. Wat gebeurd er eigenlijk met mensen als ze worden opgedeeld in bewakers en gevangenen? Hoe gaan ze zich gedragen? Veranderen hun normen en waarden? Het resultaat was zo schokkend dat er zelfs nu nog, meer dan veertig jaar later, over wordt gesproken. De documentaire laat door middel van acteurs zien hoe het experiment zich afspeelde… en volledig uit de hand liep.
7. Confessions of a serial killer: Jeffrey Dahmer, 1994
https://www.youtube.com/watch?v=BSA8deJy-fQ
Jeffrey Dahmer is niet zomaar een seriemoordenaar. Hij was een volledig doorgedraaide psychopaat die van de jaren `70 tot begin jaren `90 zeventien mannen verkrachtte, vermoordde en ze vervolgens op at. Weerzinwekkend natuurlijk, maar journalistiek gezien ook een interessant verhaal. Hoe komt iemand er toe om zoiets tegennatuurlijks te doen? Tijdens de documentaire blijkt dat Jeffrey niet bepaald normaal is, vooral tijdens de zeer emotieloze beschrijvingen van zijn gruwelijke misdaden.
6. Cropsey, 2009
Op Staten Island, nabij New York ging jarenlang een bizar verhaal rond. Een doorgeslagen psychopaat, Cropsey genaamd, zou iedere avond tevoorschijn komen en in het geniep jonge meisjes ontvoeren. Het zou een verhaal van de Grimms kunnen zijn, a la roodkapje of Hans en Grietje. Maar als twee journalisten besluiten om het verhaal dieper te onderzoeken, komen ze tot de schokkende ontdekking dat er op Staten Island inderdaad wel heel veel jonge meisjes spoorloos zijn verdwenen. Kan het verhaal van de verschrikkelijke Cropsey misschien echt waar zijn?
5. Titicut Follies, 1967
Als je tegenwoordig een gesticht inloopt, doen de verzorgers als het goed is hun best om de patiënten zo goed mogelijk te verzorgen. In de jaren `60 was dit echter nog gewoon een gekkenhuis waar mensen met een afwijking simpelweg werden verwijderd uit de maatschappij. In de buitenwereld gingen de meest gruwelijke verhalen de ronde hoe het daar aan toe ging. Voor documentairemaker Frederick Wiseman was dit aanleiding om er een documentaire over te maken. Een uniek stuk geschiedenis waar we liever niet meer aan herinnert worden.
4. Capturing the Friedmans, 2004
The Friedemans waren in de jaren `80 een doorsnee Amerikaanse familie uit de middenklasse. Misschien was het daarom wel extra bijzonder dat vader Arnold Friedman op een gegeven betrapt wordt op het bezit van kinderporno. Bovendien geeft hij ook nog eens computerles aan kinderen en de link tussen die twee is snel gelegd. In de documentaire zie je vooral veel persoonlijke videobeelden van de Friedmans. Net voordat de rechtszaak begint zijn die verrassend gewoon, en dat maakt het juist zo shockerend.
3. The Bridge, 2006
https://www.youtube.com/watch?v=pnsj7mwXnLY
De Golden Gate brug in San Fransico is één van de grootste toeristentrekkers aan de Westkust van de Verenigde Staten. Ieder jaar komen er vele tienduizenden mensen langs om er foto`s van te maken, of er simpelweg overheen te rijden. Ondertussen genietend van het bijzondere uitzicht over de baai. Wat veel mensen dan weer niet weten is dat de brug ook een grote aantrekkingskracht uitoefent op mensen die een einde aan hun leven willen maken. In deze documentaire hoor je een aantal van de meest tragische verhalen over mensen die juist hier hun leven eindigden.
2. There`s something wrong with aunt Diane, 2011
https://www.youtube.com/watch?v=Ecvd0uLrd64
Tante Diane Schuler is een typisch Amerikaanse vrouw van 36 die probeert haar kinderen zo goed mogelijk op te voeden. Op een dag rijdt ze met haar 2-jarige dochtertje en drie neefjes op de weg in New York. Ergens tijdens die rit gebeurt er iets, waardoor Diane op de verkeerde rijbaan terecht komt en frontaal inrijdt op een andere auto. In totaal overlijden er zeven mensen, waaronder Diane en de kinderen. Diane blijkt zowel te veel te hebben gedronken als drugs te hebben gebruikt. Maar was dat de enige reden, of was er toch meer aan de hand?
1. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father, 2008
Het klinkt als een slechte horrorfilm. Je beste vriend wordt vermoord door zijn voormalige vriendin, die vervolgens zwanger van hem blijkt te zijn. Hoe ga je daarmee om? Filmmaker Kurt Kuenne gebruikt zijn beroep om deze klap te verwerken en gaat aan de gang met een documentaire. Het doel is om een soort van brief te schrijven aan de ongeboren zoon om te vertellen over zijn vader. Maar dan blijkt het verhaal nog niet helemaal ten einde. Dear Zachary is een ongebruikelijk realistisch verhaal dat je blijft verbazen.
2 reacties
cool
Nederlands is een zwak punt op deze site, voorbeeld: shokerend moet zijn shockerend (met een “c”)… Misschien goed om eens alle teksten te laten reviewen.