De grootste voetballers komen dikwijls uit voor de beste voetbalclubs. Dit is een regel die al ruim honderd jaar opgaat en nog steeds niet aan waarde verloren heeft. De beste clubs zijn echter niet altijd de succesvolste. In sommige landen is het aanzienlijk moeilijker om er bovenuit te stijgen, omdat de concurrentie ook erg sterk is. Door de geschiedenis heen hebben een aantal clubs structureel laten zien tot de internationale top te behoren. Het zijn clubs uit de vijf grote competities, Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italië. Deze landen hebben een rijke traditie op voetbalgebied waarbij enkele clubs de meeste aandacht naar zich toe trekken. Wat zijn de 10 meest succesvolle clubs ooit, als het op prijzen aankomt?

10. Celtic F.C. – 95 prijzen

celtic

De enige club die niet in een top vijf competitie hoort, maar niet mag ontbreken in deze lijst is Celtic F.C. De Schotse club heeft in totaal 95 prijzen gewonnen, waarvan 94 in eigen land. Met de Europa Cup 1 winst in 1967 lieten de gevreesde Schotten zien over voetbalkwaliteiten te beschikken. De verloren Europa Cup 1 finale tegen Feyenoord in 1970 was een dieptepunt in de clubgeschiedenis voor de club die in 2003 verliezend UEFA Cup finalist was. Met 44 nationale landskampioenschappen en 36 Schotse bekers is de club de succesvolste club van Schotland. Eeuwige rivaal Glasgow Rangers doet het net wat minder. Vooral de laatste jaren rijgt de club de landstitels weer aan elkaar. De katholieke aanhangers van Celtic vormen misschien wel de indrukwekkendste supportersclub van de wereld.

9. Inter Milaan – 39 prijzen

inter

De rivaliteit met stadgenoot en ‘stadionbroer’ AC Milaan heeft Inter Milaan tot grote hoogten doen stijgen. Met in totaal 39 prijzen waaronder drie keer de Europa Cup 1, drie keer de UEFA Cup en maar liefst 18 keer de titel in Italië, is Inter een van de beste clubs van Italië. De laatste keer dat Inter de Champions League won was in 2010, door het Bayern München van Louis van Gaal te verslaan. In dat jaar won de club ook de wereldbeker voor clubteams en mocht het zich de beste club ter wereld noemen. Grote spelers hebben voor Inter gespeeld, van Ronaldo en Seedorf tot wat oudere ‘klassieken’ als Jürgen Klinsmann en Sandro Mazzola. Een prachtige club waar de Tifosi zich altijd hard laten horen op de tribunes van het prachtige Stadio Giuseppe Meazza.

8. Arsenal – 39 Prijzen

arsenal

Op gelijke hoogte met Inter Milaan staat een Engelse topclub uit Londen. De club die voorheen op het prachtige Highbury speelde en daar de grootste successen vierde, heeft een reputatie voor snel en aanvallend voetbal. In de jaren negentig beleefde de club een ware revival onder aanvoering van de legendarische trainer Arsene Wenger – die er nog steeds zit – en de Flying Dutchman, Dennis Bergkamp. Met 13 FA cups, 13 landskampioenschappen en 12 Community Shields behoort Arsenal tot de nationale top. Toch heeft de club in Europa niet een bijster goede trackrecord. Slechts de Europa Cup II uit 1994 prijkt op de erelijst. De finale van de Champions League werd in 2006 verloren tegen Barcelona. Met Thierry Henry, Cesc Fabregas en Robin van Persie beleefde de club ook de laatste jaren mooi voetbal, maar bleven de prijzen uit. Er is dringend behoefte aan nieuwe successen om de eer van de club hoog te houden.

7. AC Milaan – 47 Prijzen

AC Milan

Een van de succesvolste clubs van de wereld mag AC Milaan zich graag noemen. De succesvollere broer van Inter Milaan speelt in hetzelfde stadion, maar onder een andere naam, namelijk het San Siro. Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit zorgen eind jaren tachtig voor grote successen voor de club die in de jaren zestig al een eerdere succesperiode beleefde. 18 keer werd de club landskampioen. Maar liefst zeven keer werd de Europa Cup 1 gewonnen, de laatste keer in 2007, in de revanchewedstrijd tegen Liverpool. Met verder twee UEFA cups, 5 UEFA Super Cups en vier keer de wereldbeker voor clubs is AC Milaan een constante aanwezige als de prijzen worden uitgedeeld. De rood zwarten zijn altijd en overal favoriet.

6. Juventus – 55 Prijzen

Juventus

De succesvolste Italiaanse club komt uit Turijn. Met 2 Europa Cup 1 overwinningen, 3 UEFA cups en 2 keer de wereldbeker, mag de club die ook nog eens 29 keer landskampioen werd zich best eens op de borst slaan. Na de verplichte degradatie in 2006 na het omkoopschandaal, is Juventus weer helemaal terug aan de top. Met 9 Coppa Italia’s om het af te ronden, heeft Juventus een prijzenkast om u tegen te zeggen. De laatste paar jaar werd de titel veroverd en ‘De Oude Dame’ is toe aan nieuw Europees succes. Onder aanvoering van de meesterstrateeg Andrea Pirlo heeft Juventus een waardig opvolger in huis van de held van eind jaren negentig, Zinedine Zidane.

5. Liverpool – 59 Prijzen

liverpool

Hoewel de club al jaren wacht op een nieuwe nationale titel, heeft Liverpool een geschiedenis om ‘u’ tegen te zeggen. De ‘Liverpudlians’ werden 18 keer kampioen en wonnen 7 FA cups. Daarnaast werd de League Cup 8 keer binnengesleept en ook op Europees gebied waren ‘The Reds’ succesvol. Met 5 Europa Cup 1 winsten, 3 UEFA cups en 3 keer de UEFA Super Cup is de club een Europese grootheid. Grote voetballers als Kevin Keegan, Michael Owen en Steven Gerrard verdedig(d)en de clubkleuren van de club met het mooiste lijflied ‘You’ll never walk alone’. Onder aanvoering van de Uruguyaan Suarez probeert Liverpool ook nationaal weer eens de beste te zijn. Het is intussen al bijna 24 jaar geleden…

4. Bayern München – 61 Prijzen

bayern

Geen top 10 is compleet zonder de beste Duitse voetbalclub aller tijden, Bayern München. De Beierse voetbalclub uit het oosten van Duitsland won in 1932 voor de eerste maal de Duitse landstitel: er volgden nog 22 titels. Vooral de laatste jaren is de club in eigen land ongenaakbaar. De huidige Champions League winnaar (2013) won ook nog eens 16 keer de nationale beker, de DFB-Pokal. Daarnaast werd vijf keer de Europa Cup 1 gewonnen en is ook de UEFA cup in de prijzenkast te bewonderen. Met spelers als Beckenbauer, Matthäus en momenteel Schweinsteiger heeft de club echte voetbalgrootheden voortgebracht.

3. Manchester United – 62 Prijzen

Man U

De grootste voetbalclub van Engeland heeft zijn thuisbasis in Manchester. Achter de donkere wolken van industriële vooruitgang heeft United vooral in de jaren negentig tot op heden laten zien een fantastische club te zijn. De landstitels volgend elkaar in rap tempo op met als hoogtepunten de Champions League winsten in 1999 en in 2008. 20 landstitels, 11 FA cups, 3 Europa Cups 1, 1 UEFA Cup en 2 wereldbekers zorgen voor een rijk gevulde prijzenkast. In 1968 won de club voor het eerst de Europa Cup 1, nadat een aantal jaren eerder bijna het volledige elftal verongelukte bij een tragische vliegramp. Sinds die dag is United meer dan een voetbalclub, het is een manier van leven.

2. Real Madrid – 75 Prijzen

Real Madrid

Uit Spanje komt behalve de Sint ook een van de beste voetbalclubs van de wereld. ‘De Koninklijke’ in het maagdelijke wit hebben een recordaantal van 9 Europa Cups 1. Daarnaast prijken 32 landstitels, 18 Copa del Rey’s en 3 wereldbekers op de erelijst. De succesjaren vijftig met meerdere keren achter elkaar Europa Cup 1 winst, staan de ouderen nog vers in het geheugen. Puskas, Di Stefano en Gento scoorden er op los. De rijkste club van de wereld heeft een voorkeur voor de beste voetballers van de wereld en betaalt daar navenant naar.

1. FC Barcelona – 78 Prijzen

barcelona

Vier keer de Europa Cup 1, 4 keer de UEFA cup, 4 keer de Europese Super Cup en 2 keer de wereldbeker voor clubteams: dat zijn slechts een aantal prijzen die in het museum van Barcelona te bewonderen zijn. 22 nationale titels en 26 Copa del Rey’s maken de trots van het Catalaanse volk alleen maar groter. Johan Cruijff, Maradona, Ronald Koeman, Ronaldo en natuurlijk Lionel Messi zijn slechts enkele van de mooiste spelers die voor de club voetbalden. Argentijn Messi wordt inmiddels door velen als de beste speler ooit gezien. Het past goed bij de status van de succesvolste club aller tijden.

Laatste update: 24 februari 2014