Eilanden roepen meteen een beeld op van stranden, kristalhelder water en ongerepte natuur. Een groot aantal van de mooiste plekken op Aarde zijn dan ook te vinden op eilanden. Wat zijn de tien meest adembenemende eilanden ter wereld? (volgens de bezoekers van tripadvisor)

10. Jamaica

jamaica eiland
jamaica

Het Caribisch eiland Jamaica is al jaren een populaire vakantiebestemming. Met name Montego Bay aan de noordkust van het eiland is een beroemde badplaats dankzij de kilometerslange zandstranden. Daarnaast kent Jamaica een aantal prachtige koraalriffen die populair zijn onder duikers. Naast de zee heeft Jamaica nog steeds geweldige bossen die als natuurreservaat worden beschermd, bijvoorbeeld Blue & John Crow Mountains National Park.

9. Bora Bora

Bora Bora

Bora Bora is een atol in de Stille Oceaan en is onderdeel van Frans-Polynesië. Het eiland wordt gevormd door de karakteristieke vulkaan Mount Otemanu die is uitgedoofd. Bora Bora staat bekend om zijn luxueuze resorts voor toeristen met een aanzienlijk budget. Die kunnen genieten van stranden met kalm en helder water. Vanaf de vulkaan heb je geweldig uitzicht over dit weelderige eiland.

8. Phuket

Phuket

Phuket is het grootste eiland van Thailand. Het is al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen in Azië. Phuket heeft het hele jaar door een gemiddelde temperatuur boven de 30 ˚C. Befaamd zijn de stranden van de Phang Nga Baai die vaak uitzicht hebben op wonderlijke rotsformaties. Daarnaast heeft Phuket adembenemende watervallen. Cultureel is het eiland beroemd om zijn vele boeddhistische tempels.

7. Mauritius

Mauritius (2)

Mauritius is een Afrikaans eiland in de Indische Oceaan. Het ligt op 1800 kilometer van het Afrikaanse continent. Een tijdlang was het eiland in Nederlands bezit en werd het gebruikt als tussenhaven richting Indië. Zoals vele eilanden kent Mauritius een vulkanische oorsprong al zijn de vulkanen allang niet meer actief. De kraters bepalen voor een groot deel het ruige landschap van Mauritius. Omdat het eiland is omgeven door koraalriffen is het altijd populair geweest onder duikers. Wat Mauritius extra charme geeft zijn de levendige havenplaatsen als Port Louis.

6. Menorca

Menorca

De Balearen zijn een Spaanse eilandengroep in de Middellandse Zee. Ibiza en Mallorca zijn de meest bekende eilanden onder toeristen. Het wat kleinere Menorca ligt het meest oostelijk en is beter beschermd tegen de toeristische industrie. Aan de zuidkant zijn een aantal lange zandstranden te vinden maar het grootste deel van de kust bestaat uit kleine baaien. Deze plekken zijn vaak alleen te bereiken met een boot waardoor men rustig kan genieten van het prachtige water en geurende begroeiing. Sinds 1993 heeft UNESCO Menorca toegevoegd aan de lijst van biosfeerreservaten. De twee steden Maó en Ciutadella kennen een gezellige Spaanse sfeer.

5. Fernando de Noronha

Fernando de Noronha

Fernando de Noronha ligt voor de neus van Brazilië. Eigenlijk bestaat de archipel uit 21 eilanden die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Het belangrijkste eiland heeft dezelfde naam als de archipel en wordt door bezoekers vaak gezien als de hemel op aarde. Omdat het ecosysteem gevoelig is, wordt de toegang tot het eiland enigszins beperkt. Met name duikers zullen hun ogen uitkijken in het gezelschap van dolfijnen en schilpadden. Wandelaars kunnen landinwaarts genieten van prachtige tochten door bossen die vaak leiden tot een uitzicht op een uniek landschap.

4. Bali

Bali mooiste eiland
Bali stranden

Het Indonesische eiland Bali blijft steevast een populair reisdoel voor toeristen. Geen wonder want Bali is zeer veelzijdig. Natuurlijk zijn er mooie stranden waar je dankzij een gunstig klimaat het hele jaar door kunt genieten van zon en zee. Ook Bali is van origine vulkanisch al wordt het binnenland vooral gekarakteriseerd door rijstvelden. Op cultureel gebied zijn er vele tempels te bezoeken waar vaak op lokale muziek wordt gedanst. Ook typisch voor Bali zijn de grotten die meestal aan een heiligdom liggen. Het Nationaal Park West-Bali is een veelzijdig natuurgebied met een grote diversiteit aan planten en dieren.

3. Providenciales

Providenciales

Providenciales behoort tot de Caicoseilanden, een minder bekende eilandengroep in het Caribische gebied. Tot 50 jaar terug was het eiland nog zeer primitief en kende het geen verkeer, telefonie of elektriciteit. Inmiddels is Providenciales ontwikkeld en heeft het faam gekregen als een van de beste strandbestemmingen ter wereld dankzij het turkooizen water waarin kleine eilandjes liggen. Het deel van het eiland dat in de wind ligt is nog vrij onontgonnen waardoor de bezoeker kan genieten van de ongerepte natuur. De grote trekpleister van Providenciales is echter de zee met kilometerslange koraalriffen die dicht bij de kust liggen en door duikers in hoog aanzien staan.

2. Santorini

Santorini

Griekenland bestaat voor een groot deel uit eilanden, de een nog mooier dan het ander. Santorini (ook wel Thera) is waarschijnlijk het meest uitzonderlijke eiland. Het is onderdeel van de Cycladen een eilandengroep ten noorden van Kreta. Santorini heeft een karakteristieke halve maan vorm die het heeft gekregen nadat de vulkaan ongeveer 1600 voor Christus uitbarstte. Dit gebeurde met zulke kracht dat het centrale deel in zee zakte en een tsunami veroorzaakte. Nog steeds is het landschap van Santorini zeer vulkanisch met een zelfde zwarte kleur als de stranden. Het stadje Oia dat tegen een heuvel werd gebouwd is dankzij de witte huizen schilderachtig, zeker in combinatie met de wereldberoemde zonsondergangen.

1. Maui

Maui2
Maui

Maui is het een na grootste eiland van de Amerikaanse eilandengroep Hawaï dat in de Stille Oceaan ligt. Dankzij het tropische klimaat is Maui altijd populair geweest onder Amerikaanse toeristen. Ook onder surfers is het eiland een vaste bestemming dankzij de noordelijke stranden als Jaws en Ho’okipa. Maar Maui is meer dan mooie stranden en hoge golven. Het eiland heeft een regenwoud, een bamboebos en een beroemde botanische tuin, Kahanu Garden. Wandelingen zijn hier altijd verrassend en brengen de bezoeker langs watervallen of bijzondere spuitgaten. De zonsondergang is hier bijna altijd legendarisch. Maui is een compleet eiland.

Vergelijkbare lijstjes