Top 10 Mooiste Kloosters in de Wereld

Kloosters zijn religieuze plekken, meestal vol schoonheid en vrede. Maar sommige kan je echte architecturale parels noemen, zeker wanneer deze godshuizen op adembenemende locaties gevestigd zijn. We besloten er een lijstje van te maken: hier zijn de 10 mooiste kloosters van de wereld.

10. Meteora Klooster, Griekenland

Meteora
Meteora klooster

Dido3 / wikicommons

Meteora zijn op hoge rotspilaren gebouwde kloosters. Door de wind- en watererosie hebben de rotsen hun specifiek verweerd uiterlijk gekregen. De Meteora kloosters worden beschouwd als één van de meest belangrijke plekken de Grieks-orthodoxe kerk. Het is hoog op de rotsen gelokaliseerd, op ongeveer 400 meter. Deze kloostergemeenschap werd in de 15e eeuw gesticht door monnik Dometius. De schatkamer werd leeggeroofd door Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

9. Het Holenklooster in Kiev, Oekraïne

Holenklooster
Holenklooster 2
Falin, Kolbasa / wikicommons

Erg mooi en typisch aan dit klooster zijn de gouden ronde daken met kruisen er op. Dit klooster is één van de vier belangrijkste religieuze centra van de Russisch-orthodoxe kerk. Het werd in 1051 door de monniken Antonius en Theodosius gesticht. Reeds in 1900 werd dit prachtige bouwwerk tot werelderfgoed uitgeroepen. Er is een ondergronds gangenstelsel van wel 30 km waar kapellen en gebedsruimtes zijn gevestigd. Hier worden ook de monniken begraven. Door de lage temperatuur in de ondergrondse gangen verworden ze tot een soort mummy. Bijzonder! Een deel van dit klooster is toegankelijk voor bezoekers.

8. Taung Kalat, Myanmar

Taung Kalat
Ralf-André Lettau / wikicomomns

Op de berg Popa (een voormalige vulkaan) ligt het Taung Kalat klooster, een centrum van het Boeddhisme. Je moet er 777 trappen voor klimmen (tot 737 meter), voordat je op dit architecturaal wonder op de loodrechte rotswanden bent. Voor de Birmezen is Taung Kalat en de berg Popa het centrum van de verering van de ‘nats’, de geesten uit het animistisch geloof, dat samen bestaat met hun boeddhistische overtuiging. De belangrijkste 37 geesten worden uitgebeeld en vereerd.

7. Mont Saint-Michel, Normandië, Frankrijk

mont saint michel 1
Mont Saint Michel
Lubosz/wikicommons
Mont_st_michel_aerial
Uwe Küchler/wikicommons

In Normandië is er een plek waar het altijd vol toeristen is, de Mont Saint-Michel. Het klooster is gelegen op een klein, rotsachtig eiland, in de baai aan de monding van de Couesnon. De geloofsgemeenschap werd gesticht rond 700 Na Christus. Toen zou de aartsengel Michaël verschenen zijn met een visioen van een kerk op een rots. Oorspronkelijk was dit een getijde-eiland, bij laag water liep men zo naar het klooster. Vandaag is er een brug aangelegd, om het de toeristen gemakkelijk te maken. In 1973 werd de Mont Saint-Michel uitgeroepen tot werelderfgoed van de UNESCO.

6. Sümelaklooster, Turkije

Sümelaklooster
Sümelaklooster 2
Babbsack, Bjørn Christian Tørrissen / wikicommons

Dit klooster staat tegen een rotswand in het Ziganagebergte, nabij Trabzon. Deze populaire toeristische bezienswaardigheid ligt op 1200 meter hoogte en is vandaag een museum, en geen religieuze plek meer. Het klooster werd gesticht in 386 na Christus. De rotskerk is echt de moeite waard om te bezoeken. Deze is volledig bedekt met fresco’s. Geniet ook van het adembenemend uitzicht. De plek is een echte trekpleister voor pelgrims, maar ook voor wandelaars omwille van de ongerepte natuur in deze regio.

5. Rilaklooster, Bulgarije

Rilaklooster
rila 2
Jeroen Kransen, Raggatt2000 / wikicommons

Het Rilaklooster is een uiting van de Slavische cultuur na een lange onderdrukking door de Turken. Het klooster werd in de 10e eeuw gesticht door volgelingen van een kluizenaar die naar het onherbergzame Rilagebergte trok. Zijn graf is een trekpleister voor vele pelgrims die het klooster jaarlijks bezoeken. De prachtige ligging op 1147 meter hoogte, de karakteristieke streepjes en de ontelbare fresco’s binnen en buiten zorgen ervoor dat het Rilaklooster sinds 1983 op de lijst van werelderfgoed van UNESCO staat.

4. Taktsang, Bhutan

Taktsang
Taktsang 2
Soham Banerjee / flickr, Douglas J. McLaughlin / wikicommons

Dit klooster heeft zich prachtig genesteld op 3120 meter hoogte in de bergen in Bhutan. Dit boeddhistisch klooster met zeven tempels wordt ook wel eens het ‘tijgernest’ genoemd. Je kan er enkel te voet naar toe. Met wat geluk vind je een ezel die je naar boven brengt. Onderweg kan je verpozen aan de verschillende gebedsplaatsen.

3. Het hangende klooster of Xuankong tempel, China

Xuankong
Xuankong 2
Zhangzhugang, Nicor / wikicommons

Dit klooster is een waar architecturaal wonder in China. Het ziet er werkelijk dramatisch uit. Dit bouwwerk werd gerealiseerd op een klif (75 meter hoog) in de buurt van Datong, in de Shanxi provincie. Het complex is ongeveer 1500 jaar oud. Uniek aan deze plek is dat drie traditionele religies er worden gecombineerd: het boeddhisme, het taoïsme, en het confucianisme.

2. Prasat Sut Ja-Tum of het klooster van de waarheid, Pattaya, Thailand

Sanctuary of Truth
Sanctuary of Truth 3
Sanctuary of Truth 2
Seamus Onthebeach, Rolf Heinrich, Köln, Marlinjuice / wikicommons

Een visionair bouwsel, volledig gemaakt uit hout (zelfs zonder metalen nagels). Deze plek is een religieus en cultureel monument met een prachtig zicht op de oceaan. De vier vleugels zijn gewijd aan de Thaise, Kmer, Chinese en Indische religieuze iconen. Dit complex werd ontwikkeld door de Thaise miljonair Lek Viriyaphant. Er wordt nog steeds aan gewerkt.

1. Ganden klooster, China

Ganden klooster
Ganden klooster 2
Philipp Roelli , Maris Burbergs / wikicommons

Het Ganden klooster op de top van de berg Wangbur roepen wij uit tot het mooiste klooster van de wereld! Het is één van de drie gelug-kloosteruniversiteiten van Tibet. Prachtig gelegen op een hoogte van 4300 meter, werd dit klooster oorspronkelijk gesticht in 1409. Niet te missen zijn de belangrijke kapellen met grote Boeddhabeelden, de tombe van Tsongkhapa, de vergaderzaal en de kapel waar Tsongkhapa les heeft gegeven.