In blije verwachting van een kleine? Dan komt er een moment waarop je geconfronteerd gaat worden met het enorme aanbod aan babyspullen. De keuze is enorm reuze. Maar wat moet je nu écht in huis hebben zodra je baby geboren is? In deze top 10 vind je de belangrijkste zaken voor je babyuitzet.
10. Verzorgingsproducten
De babyhuid is nog erg kwetsbaar en dus niet geschikt voor reguliere verzorgingsproducten. Voor het badderen koop je dan ook speciale babyshampoo. Een babybadje is erg handig in gebruik, mét badthermometer. Denk verder ook aan producten als een koortsthermometer, zinkzalf, nagelknippertje, babyborstel, vitaminedruppels en zonnebrandcrème.
9. Autostoeltje
De kans is aanwezig dat je gaat bevallen in het ziekenhuis. Natuurlijk is er ook zoiets als het openbaar vervoer, maar daar zit je als pas bevallen vrouw waarschijnlijk niet echt op te wachten. Een pasgeboren baby zet je niet zomaar vast in de gordels: een autostoeltje is verplicht voor kinderen tot 135 centimeter. Voor baby’s zijn autostoeltjes uit groep 0 geschikt. Het bevestigen van het stoeltje en het vastmaken van je baby hierin vraagt overigens wat oefening. Het is dus aan te raden om van tevoren de handleiding al even te bekijken.
8. Babybedje
Je hoopt natuurlijk dat je baby een goede slaper zal worden. Maar kies je dan voor een ledikant of een wieg? Een ledikant is vaak groter, dus zal je baby hier langer mee kunnen doen. Het voordeel van een wieg is dat deze minder ruimte in beslag neemt. Wil je je baby liever dicht bij je hebben? Dan is een co-sleeper misschien iets voor jou: je baby ligt dan in zijn eigen bedje tegen jullie bed aan. De co-sleeper kan aan één kant open en dicht, waardoor dit bedje met name handig is wanneer je borstvoeding geeft.
7. Flesjes, flesvoeding en/of spullen voor borstvoeding
Of je nu flesvoeding of borstvoeding gaat geven (of kiest voor een combinatie), flesjes met bijpassende spenen zijn onmisbaar. Voor het geven van borstvoeding kun je het beste ook een voedingskussen, voedingsbeha’s en zoogkompressen aanschaffen. Een borstkolf is ook handig: hiermee kun je een voorraad moedermelk produceren om op een later moment aan je baby te kunnen geven.
6. Luiers en billendoekjes
Bij pasgeboren baby’s heb je een flinke hoeveelheid luiers en billendoekjes nodig. 8 keer op een dag verschonen is geen uitzondering. Hierbij is het belangrijk om de juiste maat te kiezen, zodat de luier goed op zijn plek blijft zitten. Voor pasgeboren baby’s koop je maat 1, die geschikt is tot de baby ca. 5 kilo weegt. Je kunt ook kiezen voor wasbare luiers. Wasbare luiers zijn minder schadelijk voor het milieu en op de lange termijn goedkoper dan wegwerpluiers.
5. Commode en aankleedkussen
Een commode dient niet alleen als opbergplek voor kleertjes, het is ook een ideale plek om je baby een schone luier aan te doen. Op de commode leg je een aankleedkussen neer met een hoes eromheen. Dit biedt een comfortabel plekje voor je baby tijdens het verschonen en aan- en uitkleden.
4. Box
Met een box in de woonkamer is je baby fijn dichtbij, maar heb jij ook even je handen vrij. Een lekker zacht boxkleed maakt de box tot een prettig slaapplekje voor je baby. Je kunt ook een speelkleed of babygym in de box leggen, waar je kindje heerlijk kan spelen, leren en ontdekken. De box is een veilige plek die je baby geborgenheid geeft. Vaak kun je de bodemplaat van een box in hoogte verstellen, zodat de box ook nog veilig is zodra je baby kan zitten.
3. Kinderwagen
Lekker met je kleintje de deur uit gaan doe je in een veilige kinderwagen. Kinderwagens zijn er in alle soorten en maten. Een 3-in-1 kinderwagen bevat een onderstel, reiswieg en wandelwageninzet. Deze uitgebreidere kinderwagen kun je dan ook meteen gebruiken tot je kindje ca. 4 jaar is. Misschien gebruik je liever een eenvoudigere en goedkopere kinderwagen. In dat geval stap je over op een wandelwagen of buggy zodra je kindje zelfstandig kan zitten.
2. Kleertjes
Enorm schattig, die kleine babykleertjes. En gelukkig is het ook nog eens slim om hier voldoende van in te slaan, aangezien babykleding regelmatig wordt bevuild. Rompertjes zijn heel handig in verband met het verschonen. Naast truitjes, broekjes, sokjes en jasjes heeft een pasgeboren baby – zelfs in de zomer – ook een mutsje nodig om warm te blijven. Ben je op zoek naar originele kleding? Kijk dan eens op ik en mijn mama voor een groot aanbod en veel inspiratie.
1. Heel veel hydrofiele doeken
Een term waar je wellicht voorheen nog niet vaak van had gehoord, maar onontbeerlijk voor ouders van pasgeboren baby’s. Deze doeken, ook wel hydrofiele luiers genoemd, zijn gemaakt van zacht katoen en kun je voor van alles gebruiken: als slabbetje, om je baby onderweg op te verschonen, om je baby mee in te bakeren en voor het opvangen van lekkende moedermelk. Een voorraad van 15 hydrofiele doeken klinkt gortig, maar je zult zien dat je er in rap tempo doorheen gaat.