De dieren in deze lijst bestaan niet echt. Het zijn dieren die verzonnen zijn door de makers van mythes, fabeldieren. Mythes zijn al eeuwenoud, het zijn fantasieverhalen met een boodschap over het verleden. Mythische dieren hebben soms een menselijk lichaamsdeel, maar ze beschikken over bovenmenselijke eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld vliegen of vuur spuwen.

10. Phoenix

phoenix

De Phoenix is een mythische vogel, meestal lijkt het op een adelaar of een andere roofvogel, maar beschikt het daarnaast over prachtige felle kleuren. Het dier komt veel voor in Griekse, Egyptische en Indiase mythes. Daarbij is de ‘Phoenix of de Feniks’ een vuurvogel. Het dier staat symbool voor het eeuwige leven, voor onsterfelijkheid. Volgens de legende vliegt de Phoenix, op het moment dat hij weet dat zijn leven ten einde loopt, naar de zon of naar zonnegod Ra. Daar verbrand de Phoenix en uit de as ontstaat een nieuwe Phoenix. Er leeft in de meeste mythen maar één Phoenix op aarde.

9. Centaur

centaur

De Centaur is half man (het hoofd met bovenlijf) en half paard (het lijf). Het menselijke deel geeft het dier beschaafde manieren, maar het deel van het paard maakt de centaur tot een wild beest. Centauren zijn in mythes meestal erg sterk en gewelddadig. Ze voeren graag oorlog, drinken veel en houden zich ook bezig met andere oer behoeften. Dit brengt het dier in conflict met de meer beschaafde mannelijke kant. De centaur Chiron is hierop een uitzondering. Deze Centaur is goedaardig en wijs. Hij was onderwijzer van Griekse helden.

8. Zeemeermin

zeemeermin

Een zeer bekend mythisch dier is de zeemeermin. Dat komt vooral door het sprookje van Hans Christian Andersen, ‘De kleine zeemeermin’, waarin zeemeermin Ariël de hoofdrol speelt. Een zeemeermin is half mens (hoofd en bovenlijf) en half vis (lijf). De vrouwelijke dieren leven volgens mythes in zee. Ze zijn heel mooi, waardoor ze zeemannen gemakkelijk kunnen verleiden om hun koers te wijzigen. Ook worden zeemeerminnen gezien als vrouwen met geneeskundige eigenschappen. Een andere benaming voor een zeemeermin is een zeegodin. In Griekse en Cyprische mythes is Aphrodite een bekende zeegodin. Ze zou geboren zijn uit zeeschuim. Haar geboorteplaats is vlakbij Pphos.

Lees ook zeker ons top 10 lijstjes over zeemeerminnen

7. Leviathan

leviathan

Het Bijbelse monster leviathan is een gigantische zee creatie met gloeiende ogen. Het heeft een enorm geschilferd lijf. Het dier wordt vergeleken met een enorme vis, een slang, een krokodil en/of zeezoogdier. De leviathan heeft de gruwelijke gewoonte om schepen te breken en zeegaande mensen te verslinden. Het monster wordt meerdere malen genoemd in het oude testament van de bijbel. Het is echter onduidelijk of de leviathan is geschapen door God of Satan. Sommige religieuze teksten beweren het volgende: God heeft oorspronkelijk het dier geschapen in een mannelijke en vrouwelijke versie. Later vernietigde hij de vrouwelijke versie om te voorkomen dat er een menigte van het kwade monsters zou ontstaan in de zeeën.

6. Draak

draak

Een draak is een groot mythologisch dier met een reptielachtig lijf. Sommige draken hebben meerdere koppen. Draken kunnen meestal vliegen en vuur (of een dodelijk gif) spuwen uit hun neusgaten. Een draak is meestal kwaadaardig. In sommige mythen is het dier het tegenovergestelde: het brengt geluk en is zeer wijs. China staat bekend om haar draken. Daar staat het dier symbool voor heldhaftigheid en moed. Tegenwoordig zijn vooral jonge jongens geïnspireerd door dit dappere dier. Het dier wordt vaak gebruikt in kinderboeken en kindertelevisieprogramma’s, zoals ‘Mike de Ridder’, waarin de hoofdfiguur twee draken heeft als beste vrienden. Ook in een van de populairste tv serie van het moment, Game of Thrones, spelen draken een belangrijke rol.

Lees hier onze top 10 van beroemdste draken uit de mythologie

5. Pegasus

pegasus

In de Griekse mythologie is de Pegasus populair. Dit is een paard met vleugels, meestal wit van kleur met gouden of witte vleugels. Het dier wordt gezien als de zoon van Poseidon, God van de zee, en het monster van Medusa. Volgens de Griekse mythologie is Pegasus de drager van de bliksemschichten afkomstig van Zeus (op de Olympusberg). Er is een sterrenbeeld vernoemd naar het dier. Deze is vooral in de herfst goed te zien. Dan is het een vierkant, ook wel herfstvierkant genaamd. Onder dichters en kunstenaars is Pegasus populair: vele gedichten, beelden en schilderijen zijn van Pegasus gemaakt. Het dier is ook te zien in de Disneyfilm ‘Hercules’. Daarin berijdt Hercules Pegasus.

4. Siren (nimf)

siren

Een siren is een halfgodin, afkomstig uit de Griekse mythologie. Het heeft het hoofd van een vrouw en het lichaam van een vogel. De mythische dieren zijn goede verleiders. Dit doen ze door middel van hun gezang. De sirenen zijn de dochters van zeegod Phorcys en stroomgod Archeloüs. De Romeinen dachten dat de dieren woonden op kleine rotseilandjes tussen Capri en Sorrento. Door Ovidius werden de dieren omschreven als nimfen. Ze zouden door Dementer verandert zijn in vogels met een vrouwenhoofd. Nimfen leven in de natuur, hebben goddelijke krachten. In mythes worden ze gehoord in het ruisen van een beek of ze zijn betrokken bij het ontstaan van een nieuwe plantensoort.

3. Hydra

hydra

Een hydra is een meeroofdig slangenbeest met giftig bloed en adem, waarmee het dier mensen kan doden. Er zijn vele verschillende beschrijvingen van de hydra in de Griekse literatuur en poëzie. De meest bekende daarvan is die van de hydra die gedood wordt door de held Hercules. Deze hydra draagt de naam ‘hydra of Lerna’. Volgens de legende is het onmogelijk om een hydra te verslaan. Als er één van zijn koppen wordt afgesneden, dan zouden er twee nieuwe hoofden voor in de plaats komen. Toch is het Hercules gelukt om een strategie te verzinnen om de hydra te verslaan. Nadat hij één van de koppen afhakte verbrande hij het razendsnel de wond zodat er op deze plek geen nieuwe koppen gemaakt konden worden. Dit deed hij keer op keer, totdat het dier uiteindelijk stierf.

2. Sfinx

sfinx

De sfinx komt oorspronkelijk uit de Egyptische mythologie. Het is half mens (het hoofd van een man) en half leeuw (het lijf). Er staan in Egypte vele beelden van dit mythische dier. Deze sfinxen bevinden zich bij (vroegere) stadsingangen en bij piramides. Ze hebben van oudsher het doel om bescherming te bieden. De grootste en oudste Egyptische sfinx is die van Gizeh. Ook de Griekse mythologie kent een sfinx. Deze heeft, in tegenstelling tot de sfinx van de Egyptenaren, een vrouwelijk hoofd. Ook heeft de Griekse sfinx vleugels. De Sfinx wordt gezien als één van de meest intelligente mythische dieren, dat bekend staat om zijn voorliefde voor raadsels. Volgens de legende wordt iedereen die bij het passeren van een Sfinx niet in staat is het raadsel van de sfinx op te lossen, verslonden door de Sfinx.

1. Eenhoorn

eenhoorn

De mythische eenhoorn bestaat al eeuwenlang in mythes wereldwijd. Elke cultuur heeft zijn eigen versie van de eenhoorn, maar meestal zijn het wit gekleurde paarden met een lange spiraalvormige hoorn op het hoofd. Als de zon op de hoorn schijnt, dan laat het licht dansen boven het lichaam van het dier. Het lieve dier staat voor ongetemde vrijheid, goedheid en zuiverheid. Ook worden eenhoorns geassocieerd met regenbogen. Volgens legendes kunnen eenhoorns slechts worden gevonden door meisjes, die alleen het bos in gaan. Als jonge meisjes dit te horen krijgen, dan gaan ze vast en zeker het bos in, op zoek naar het door hen zeer geliefde dier.

Vergelijkbare lijstjes