Nederland is al jaren toonaangevend op het gebied van dansmuziek. Partyconcepten, festivalorganisatoren, producers en natuurlijk dj’s spelen wereldwijd een vooruitstrevende rol. Jaarlijks gooien Nederlandse dj’s hoge ogen bij de verkiezingen van beste dj van het jaar. Ook de populariteit van de dj’s uit de Hollandse School op het Internet wordt nauwgezet bijgehouden. Wie zijn de tien succesvolste dj’s uit Nederland?

10. Sander van Doorn

Sander van Doorn
foto: JoeJoeJoe93 / Wikicommons

Sander van Doorn uit Eindhoven is onderdeel van een jongere generatie dj’s die zich specialiseert in een meer op pop georiënteerde vorm van dansmuziek. Een genre dat al een paar jaar onder de naam EDM bekend is. In 2009 scoorde hij met ‘Close My Eyes’, een samenwerking met Robbie Williams, een grote hit. Met de groeiende interesse voor EDM in de Verenigde Staten steeg ook de status van Sander van Doorn. In 2012 tekende hij een contract bij Roc Nation, het label van hiphopster Jay-Z.

9. Dash Berlin

Dash Berlin
foto: Peter Chiapperino / Wikicommons

Dash Berlin is vergeleken met de overige dj’s in deze lijst een apart geval. Dash Berlin bestaat namelijk uit drie leden, waarvan Eelke Kalberg en Sebastiaan Molijn de muziek verzorgen en Jeffrey Sutorius als gezicht en dj fungeert. In het begin van hun carrière produceerden ze veel hits voor acts als Venga Boys en Alice DeeJay. Steeds meer richtten ze zich op trance en het nummer ‘Waiting’ met Emma Hewitt betekende hun tweede doorbraak. Als dj is Dash Berlin de laatste jaren steevast in de top-10 te vinden van beste dj’s ter wereld.

8. Fedde Le Grand

Fedde Le Grand

Zoals bijna alle dj’s in de top-10 begon Fedde le Grand met draaien in plaatselijke clubs. Al snel ontgroeide hij Utrecht en werd hij overal in het land gevraagd. Zijn grote doorbraak kwam in 2006 met het nummer ‘Put Your Hand Up 4 Detroit’, dat van ondergrondse dansvloerkraker uitgroeide tot een nummer 1 hit in het Verenigd Koninkrijk. Le Grand is een graag geziene dj op de Sensation White feesten. Daarnaast ontpopte hij zich tot veelgevraagd remixer van grote popacts zoals Madonna, Coldplay en Mariah Carey.

7. Nicky Romero

Nicky Romero
foto: Johannesrik / Wikicommons

Nicky Romero (eigenlijk Nick Rotteveel) is een relatief nieuwe ster aan het dj- firmament. Zijn doorbraak kende hij in 2012 dankzij de ‘Toulouse’ single. Diezelfde zomer kreeg hij op Ibiza een gezamenlijke residentie met superster David Guetta. Eenmaal opgenomen in de wereld van de grote jongens kreeg Romero de kans om samen met Avicci een nummer te maken. Het resultaat ‘I could be the one’ werd een internationale pophit met als hoogtepunt een nummer 1 notering in de Britse hitlijst. In 2013 eindigde hij op een zevende positie in DJ Magazine’s toonaangevende DJ Top 100. Zijn status als popster verstevigde hij dit jaar door samen met Anouk ‘Feet on the Ground’ op te nemen.

6. Ferry Corsten

Ferry Corsten
foto: Celwin Frenzen / Wikicommons

Ferry Corsten bracht als 17-jarige zijn eerste plaat uit. In de jaren negentig groeide hij uit tot een van de populairste trance-dj’s ter wereld. Als uiterst toegewijde producer maakte hij onder veel verschillende namen en met diverse andere artiesten muziek. Na 2000 was zijn status als superster gevestigd en kon hij de grootste popsterren als Moby, Marco Borsato en U2 remixen. Na zijn vierde album WKND uit 2012 lijkt Korsten het wat rustiger aan te doen, na jarenlang overal ter wereld te hebben gedraaid.

5. Afrojack

Afrojack
foto: Michael Grech / Flickr

Nick van de Wall is als Afrojack een van de succesvolste dj’s van de laatste jaren. Al op zijn tweede single werkte hij samen met de populaire rapper Pitbull. Hierop volgde een reeks samenwerkingen die Afrojack deed opvallen buiten de dancewereld. Een tweede single met Pitbull, ‘Give Me Everything’ werd in 2011 een internationale hit die zowel in Engeland als de Verenigde Staten op de eerste plaats van de hitlijsten kwam. Ook Afrojack is de laatste jaren vaak terug te vinden in de top-10 van beste dj’s. Dit jaar verscheen zijn langverwachte debuutalbum Forget The World waarop hij onder andere samenwerkte met sterren als Chris Brown en Snoop Dogg.

4. Hardwell

Hardwell
foto: Amnesia Ibiza / Flickr

De echte naam van Hardwell is Robbert van de Corput. In 2013 werd hij tot verbazing van velen uitgeroepen tot beste DJ ter wereld. Hardwell maakte naam met remixes en mash-ups van liedjes van artiesten als Scooter en Robin S. Al snel kreeg hij de kans om samen te werken met Tiësto en hun ‘Zero 76’ werd prompt een van de populairste dansnummers van 2011. Hardwell profileert zich vooral als dj met zijn jaarlijkse Hardwell Presents Revealed compilaties (inmiddels vijf edities) en op zijn uiterst populaire YouTube-kanaal waarop veel van zijn dj-sets zijn te zien.

3. Martin Garrix

martin garix

BalkansCat / Shutterstock.com

Al op zijn 20e werd Martin Garrix (echte naam Martijn Gerard Garritsen) door DJ Magazine uitgeroepen tot beste dj van de wereld, en op zijn 21e weer. Zijn carrière begon dan ook al op zestien jarige leeftijd. “Animals” uit 2013 was zijn grote doorbraak, dit nummer kwam zelfs op nummer één binnen in de Britse hitparade. Sindsdien is zijn faam alleen nog maar gestegen. Hij scoort hit na hit en behoort tot een van de best betaalde dj’s ter wereld. Als we puur een lijst van 2018 zouden maken zou Martin Garrix waarschijnlijk op nummer één staan, maar momenteel moet hij nog twee Nederlandse dj legendes boven zich dulden …

2. Armin van Buuren

Armin van Buuren
foto: Roy van Ingen / Wikicommons

Armin van Buuren is een van de succesvolste Nederlandse muzikanten aller tijden. Niet alleen is hij al jaren een van de meest gevraagde dj’s ter wereld maar hij speelt een innovatieve rol binnen de dance. Van Buuren is altijd bezig om zijn muziek op nieuwe manieren te presenteren. Nog nooit eerder werd bijvoorbeeld een dj-optreden live op de Nederlandse televisie uitgezonden zoals Van Buuren in 2008 voor elkaar kreeg. Hij heeft zichzelf in de film Verliefd op Ibiza gespeeld en trad samen met het Concertgebouworkest op tijdens de kroning van koning Willem-Alexander. Van Buuren werd vijf keer tot beste dj ter wereld verkozen en de laatste jaren profileert hij zich steeds meer met popnummers, zoals het veel gedraaide ‘This is what it feels like’ dat hij samen met Trevor Guthrie opnam.

1. Tiësto

tiesto

Carl Bjorklund / Shutterstock

Tijs Verwest, beter bekend als Tiësto, is de dj die de Hollandse School, eind jaren negentig op de kaart zetten. Daarvoor zocht Tiësto al lange tijd naar een eigen stijl totdat hij zijn draai vond in trance. Op grote feesten groeide Tiësto al snel uit tot een begrip maar de doorbraak naar een groot publiek vond plaats met de ‘Flight 643’ single. Het jaar daarop werd hij voor het eerst verkozen tot beste dj ter wereld. Hij zou die titel drie keer achter elkaar winnen en is sindsdien nooit uit de top-10 verdwenen. In 2004 was hij de eerste dj die bij de opening van de Olympische Spelen mocht optreden. Even leek het alsof de carrière van Tiësto over zijn hoogtepunt heen was, maar dankzij de opkomst van EDM in de Verenigde Staten werd hij daar herboren als superster. Sinds 2013 is hij dankzij een lucratief contract voor een lange periode verbonden aan de superclub Hakkasan in Las Vegas. Daardoor kon Tiësto in 2013 voor het eerst een plaats veroveren in de Quote 500.