Over de Nederlandse film werd lange tijd lacherig gedaan. Maar de tijd van onhandige scheldkanonnades en polderdrama ligt achter ons. Veel investeringen hebben gezorgd voor een breed aanbod van eigenzinnige films van regisseurs die ook in het buitenland succesvol zijn. Wie zijn de tien beste Nederlandse filmregisseurs aller tijden?

10. Ruud van Hemert

Ruud van Hemert

De debuutfilm van Ruud van Hemert zou tot een van de populairste Nederlandse bioscoopfilms uitgroeien. Het brutale Schatjes! was dankzij grof taalgebruik, een flinke dosis seks en zwarte humor onmiskenbaar Nederlands. Van Hemert filmde de avonturen van een gezin dat elkaar op allerlei manieren te lijf gaat zeer strak. Ook de vervolgfilm Mama is boos! (1986) werd een groot succes. De mislukking Honneponnetje (1988) zou zijn carrière bijna beëindigen maar met Ik ook van jou (2001) wist hij een geslaagde comeback te maken.

9. Marleen Gorris

Marleen Gorris
foto: Rob Bogaerts / Anefo

De regiecarrière van Marlees Gorris kende een droomstart met De stilte rond Christine M. (1982). Met dit mysterieuze rechtbankdrama dat een fascinerend einde kent, won ze meteen een Gouden Kalf voor beste film. In 1995 won Antonia een Oscar voor beste buitenlandse film, iets wat alleen Fons Rademakers eerder was gelukt. Hierna richtte Gorris zich op internationale producties met vaak beroemde acteurs als Vanessa Redgrave of John Turturro.

8. George Sluizer

George Sluizer
foto: Martijn Savenije – Wikiportrait

George Sluizer was gespecialiseerd in het filmen van internationale producties. Zijn bekendste film is verfilming van Tim Krabbé’s Gouden Ei met de titel Spoorloos (1988). De beklemmende thriller over een man die zijn ontvoerde vrouw probeert op te sporen, maakte ook in het buitenland veel indruk. In 1993 regisseerde Sluizer een Amerikaanse remake. Ook al zou hij het succes van Spoorloos nooit evenaren, groeide Sluizer na zijn Amerikaanse periode uit tot een veelgevraagd regisseur van Europese coproducties.

7. Martin Koolhoven

Martin Koolhoven

Martin Koolhoven maakte zijn debuut met de televisiefilm Suzy Q over een puber in de jaren zestig (gespeeld door de nog onbekende Carice van Houten.) Voor zijn verfilming van Tim Krabbé’s De Grot (2001) won hij een Gouden Kalf voor Beste Regie. In 2005 kende Koolhoven een uitzonderlijk jaar dankzij twee succesvolle films: de kinderfilm Knetter en Het Schnitzelparadijs (de film met de meeste bezoekers van dat jaar.) In 2008 verfilmde hij het langverwachte Oorlogswinter van Jan Terlouw.

6. Eddy Terstall

eddy terstall

Eddy Terstall kende in 1996 een doorbraak met Hufters & Hofdames een aanstekelijke komedie waarmee hij het leven in zijn geboortestad Amsterdam mooi vastlegde. Met een aantal vaste acteurs, waaronder Nadja Hüpscher en Marc van Uchelen, maakte hij een reeks kleinschalige films. Simon (2004) een indringende film over vriendschap en euthanasie zou bij een breder publiek bekend worden en vier Gouden Kalveren winnen.

5. Theo Van Gogh

Theo Van Gogh

Vanwege zijn tragische dood en rol als provocateur wordt vaak vergeten dat Theo van Gogh een regisseur was van prachtige films die hij vaak met een klein budget draaide. Van Gogh maakte naam met een aantal literatuurverfilmingen van Jan Wolkers, Heere Heersema en Joost Zwagerman. 06, een vooruitstrevende film over telefoonseks, was de populairste Nederlands film van 1994. Zijn meesterwerk is echter Blind Date over een echtpaar dat moeite heeft om het verlies van een dochter te verwerken.

4. Fons Rademakers

Fons Rademakers
foto: Rob Bogaerts / Anefo

Met De Aanslag zou Fons Rademakers de eerste Nederlandse regisseur worden die een Oscar won voor een speelfilm. Dat zijn debuutfilm Dorp aan de rivier (1958) meteen genomineerd werd voor een Oscar voor beste buitenlandse film lijkt daarom een voorbode van deze prestatie. Rademakers zou uitgroeien tot een specialist van literatuurverfilmingen. Vooral de verfilming van Max Havelaar (1976) met Peter Faber in de hoofdrol werd bekend bij een groot publiek. Zijn grootste succes was ongetwijfeld De Aanslag (1986) naar het boek van Harry Mulisch. Het verhaal gaat over de jongen Anton die tijdens de Tweede Wereldoorlog als enig familielid een wraakactie van de Duitse bezetter overleeft. Als volwassen man worstelt Anton nog steeds met de gebeurtenis en zal hij er achter komen waarom zijn familie slachtoffer werd van wraak.

3. Anton Corbijn

anton corbijn

Anton Corbijn werd in de jaren tachtig wereldberoemd als fotograaf. Zijn grofkorrelige zwart-wit foto’s van popsterren en acteurs zijn uit duizenden herkenbaar. Daarnaast regisseerde hij een groot aantal videoclips voor artiesten als U2, Metallica en Nirvana. Toch was zijn overstap naar het regisseren van speelfilms enigszins verrassend. Al snel bleek dat Corbijn ook achter de filmcamera een groot stilist is. Zijn Control (2007) is prachtig portret van Ian Curtis, zanger van Joy Division, een rockgroep waar hij aan het begin van zijn carrière legendarische foto’s van maakte. Hierna maakte hij nog twee stijlvolle thrillers met beroemde acteurs als George Clooney en Philip Seymour Hoffman.

2. Paul Verhoeven

paul verhoeven

Paul Verhoeven is met gemak de meest succesvolle Nederlandse regisseur aller tijden. Alleen al Turks Fruit (1973) is de best bezochte Nederlandse speelfilm ooit (3,5 miljoen bezoekers). Ook Soldaat van Oranje (1977) en Spetters (1980) werden goed bezocht en hebben inmiddels een status als klassieker. Verhoeven maakte vervolgens de gewaagde overstap naar Hollywood. Hier legde hij zich toe op actiefilms waaraan hij altijd een knipoog toevoegt. Het gewelddadige Robocop (1987) werd een doorslaand succes net als de sciencefictionfilm Total Recall (1990) met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Zijn grootste succes was de erotische thriller Basic Instict (1992) die van Sharon Stone een wereldster maakte. Na zijn Amerikaanse periode keerde Verhoeven terug naar Nederland om Zwartboek (2006) te verfilmen. Verhoeven heeft als geen ander een nieuwe standaard gezet voor de Nederlandse film.

1. Alex van Warmerdam

alex van warmerdam

Toneelregisseur Van Warmerdam maakte in 1986 in een keer naam met zijn eigenzinnige Abel waarin hij zelf de titelrol speelt. Het vervolg zou zes jaar op zich laten wachten maar De Noordelingen was het waard. Nog nooit was een film zo Nederlands en toch zo magisch. Inmiddels heeft Van Warmerdam een prachtig oeuvre op zijn naam staan van stilistisch hoogwaardige films die een Hollandse stugheid combineren met Zuid-Europese allure. Het grimmige De laatste dagen van Emma Blank (2009) is een van zijn meer onderschatte films. Alex van Warmerdam is een ware Hollandse meester.