De Nederlandse film heeft veel fans. Dat gaat zeker op voor de producties voor kinderen. Zo zijn diverse van deze films – zowel in binnen- als ook in het buitenland – genomineerd voor én bekroond met prestigieuze prijzen.
10. Anubis en het pad der 7 zonden – 2008
Het kon niet uitblijven dat er een film zou volgen op de succesvolle TV serie ‘Het Huis Anubis’. In 2008 was het dan zover. Toen gingen de bewoners van Het Huis Anubis op schoolreis. Om een onverklaarbare reden komen ze in een spookdorp terecht. Al snel raken ze verwikkeld in een oude legende, waarin graaf Rohan een rol speelt. Dan is er ook nog het Pad der 7 Zonden. Fabian gaat op onderzoek uit. Nienke verschijnt niet op de afgesproken plaats en ook Jeroen en Appie gedragen zich vreemd. Victor en Van Swieten zijn opeens verdwenen. Horen die vreemde gebeurtenissen bij het schoolreisje of is er meer aan de hand? En hoe loopt het af tussen Nienke en Fabian?
9. Lang leve de Koningin – 1995
Een mooi voorbeeld van zo’n prijzenpakker is ‘Lang leve de Koningin’. Deze film won in 1996 een Gouden Kalf voor beste lange speelfilm. Het verhaal gaat over Sara en de zoektocht naar haar vader. Van haar zakgeld koopt ze een schaakspel en maakt zich dit spel geheel zelf meester. Zo goed, dat ze mag meedoen aan een sessie simultaan schaken tegen de beroemde schaker Bob Hooke. Als haar vriendje ziek wordt en zij hem halsoverkop naar huis brengt, vergeet ze haar schaakspel. Bob Hooke gaat haar achterna. Als haar moeder opendoet, ontdekt Sara dat Bob haar vader is. Sara wordt gespeeld door Tiba Tossijn. Verder spelen Derek de Lint en Monique van de Ven in deze film.
8. Kauwboy – 2012
‘Kauwboy’ ging in wereldpremière tijdens het filmfestival van Berlijn. Dat leverde meteen een Glazen Beer voor de beste jeugdfilm op. Een jaar later volgde de titel beste Europese jeugdfilm van 2012. Na een vervelende scheiding gaat de tienjarige Jojo bij zijn driftige vader wonen. Met zijn moeder belt hij regelmatig, meer contact is er niet. Zijn vriend in deze moeilijke tijden is een jonge kauw. Het valt niet mee om het dier verborgen te houden voor zijn vader. Natuurlijk komt zijn vader achter het bestaan van de kauw. Hoe hij hierop zal reageren, wordt pas aan het einde van de film duidelijk.
7. Abeltje – 1998
‘Abeltje’ is een heuse kaskraker gebleken. Deze op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt gebaseerde film trok in 1998 maar liefst 900.597 bezoekers en bracht 10.386.906,- guldens op. Verder ontvingen de makers een Gouden Kalf. Als liftjongen is het Abeltje verboden om op het bovenste, groene knopje te drukken. Per ongeluk gaat dat een keer mis. De lift gevuld met Jozias Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura vliegt naar New York. Als Abeltje zich hier weet los te maken van de wanhopige Mrs. Cockle-Smith zet de lift koers naar het Zuid-Amerikaanse Perugona. Ook hier beleeft het liftgezelschap spannende avonturen. Als dat maar goed gaat! Hopelijk lukt het Abeltje’s moeder om hem op tijd op te sporen.
6. Minoes – 2001
Ook de film ‘Minoes’ komt uit het brein van Annie M.G. Schmidt. In 1970 verscheen het gelijknamige boek. In tegenstelling tot de verfilming van ‘Abeltje’, is het scenario van ‘Minous’ redelijk dicht bij het boek gebleven. Wel zijn er enkele typische jaren ’70 grapjes veranderd. Het verhaal gaat over poes Minous, die op een dag zomaar in een heuse juffrouw veranderd. In 1970 doelde men daarmee op een jonge, ongetrouwde vrouw. Minous loopt nu dus rechtop. Maar spinnen, krabben en kopjes geven doet ze ook nog graag. Dan leert ze de journalist Tibbe kennen. Via haar contacten bij de Kattenpersdienst helpt Minous hem graag aan de laatste nieuwtjes. Het gaat goed, totdat ze op een dag achter een groot geheim komt.
5. Snuf de hond in oorlogstijd – 2008
Deze film is gebaseerd op het eerste boek van de serie ‘Snuf de hond’ van Piet Prins uit 1953. Nadat de film niet meer te zien was in de bioscoop, is deze in acht delen op TV uitgezonden. ‘Snuf de hond in oorlogstijd’ brengt ons terug naar het jaar 1945. Tom’s ouders zijn gedood bij Duitse bombardementen. Daarom woont hij bij zijn oom Tjerk en tante Jeltje op een boerderij in Friesland. Om Tom te troosten, krijgt hij een hond. Tom noemt de hond Snuf. Samen met Mirjam, een Joods meisje dat in dezelfde boerderij is ondergedoken, beleven Tom en Snuf spannende avonturen. Zo helpt het drietal de Canadezen bij het bevrijden van hun dorp.
4. Ciske de Rat – 1984
Ciske de Rat stal in 1984 menig meisjeshart! De gelijknamige film is gebaseerd op de Ciske trilogie van Piet Bakker. Het boek is eerder verfilmd in 1955 en in 2007 volgde een musical. Het verhaal speelt zich af halverwege de jaren ’30. Straatschoffie Ciske groeit op voor galg en rad. Het lijkt de goede kant op te gaan als Ciske op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas komt. In diezelfde periode ontmoet zijn vader een leuke vrouw, tante Jans. Dan slaat het noodlot toe; zijn moeder tart hem zo dat hij haar in een vlaag van woede doodsteekt. Ciske moet naar een tuchtschool. Zal het hem lukken om zijn leven ooit weer op te pakken?
3. Pluk van de Petteflet – 2004
Ook bij ‘Pluk van de Petteflet’ denk je aan Annie M.G. Schmidt. De film won een Gouden film in 2004 én een Platina film in 2005. ‘Pluk van de Petteflet’ draaide namelijk net voor de jaarwisseling in de Nederlandse bioscopen. De hoofdrol is voor Pluk, een jongen die je meteen herkent aan zijn verwarde haar en pet. Op zoek naar een huis rijdt hij in zijn rode kraanwagentje de stad binnen. Hij vindt een zolderkamertje in de Petteflet. Hier is het gezellig samenzijn met de kleurrijke stampertjes, mevrouw Helderder en haar dochter Aagje, de Krullevaar en Dollie de Duif. Pluk maakt zich onsterfelijk als hij helpt om de torteltuin te redden.
2. Pietje Bell – 2002
Chris van Abkoude schreef diverse boeken over Pietje Bell. De verhalen komen samen in de gelijknamige film. Deze verscheen in 2002 en trok meer dan één miljoen bezoekers. Pietje Bell is de zoon van de Rotterdamse schoenmaker Bell. Het ondeugende jongetje beleeft het ene na het andere avontuur. De plaatselijk krant ruikt een mooi verhaal en publiceert de avonturen van Pietje. Op buurman Geelman en diens zoon Jozef na, vindt iedereen hem een heuse held. Dan ontdekt Bell dat krantenmagnaat Stark er louche praktijken op nahoudt. Niemand gelooft Pietje, ook de politie niet. Daarom neemt hij het recht in eigen hand en richt de Bende van de Zwarte hand op.
1. Dolfje Weerwolfje – 2011
Met de geboorte van ‘Dolfje Weerwolfje’ heeft Paul van Loon zich ongekend populair gemaakt. In 2011 is de boekenreeks verfilmd. Vanaf zijn zevende verjaardag verandert Dolfje, gespeeld door Ole Kroes, bij volle maan in een wit pluizig dier. Hij lijkt verdacht veel op een weerwolf! Al snel ontdekt zijn pleegbroer deze gedaantewisseling, vindt het wel cool en noemt hem ‘Dolfje Weerwolfje’. Samen proberen zij Dolfje’s dubbelleven geheim te houden voor hun ouders. Dolfje is namelijk bang dat hij door hen verstoten zal worden. Maar moeder natuur kent geen medelijden; Dolfje kan zich niet altijd beheersen, het geheim komt uit. Gelukkig accepteren zijn ouders, die zelf ook zo hun eigenaardigheden hebben, hem zoals hij is.
[adsenseo]
8 reacties
Wat dacht je van dik trom ?!
Kruimeltje misschien
ammi
saai doe heksen bestaan niet
Ik ben meer zo van films kinderen (zoals deze lijst)
Madelief kent iemand alle films van madelief ik kan alleen tafel krassen zien terwijl ze nog meer films heeft heeft iemand een link voor mij
De brief voor de koning en Kruimeltje
Pluk van de Petteflet is echt een klasieker als je hem niet hebt gezien heb je geen jeugd gehad