Ben jij gek op films van Nederlandse makelij? Dan spreken onderstaande Nederlandse oorlogsfilms je vast ook aan. Zeker als je weet dat de meeste van deze films zijn gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.
10. Oorlogsgeheimen – 2014
‘Oorlogsgeheimen’ brengt ons terug naar het jaar 1943. Ondanks de ellende – die de Tweede Wereldoorlog veroorzaakt – hebben de vrienden Tuur en Lambert het fijn met elkaar; de jongens zijn onafscheidelijk. Dan komt Maartje bij hun in de klas. Al snel wordt het Lambert duidelijk dat het meisje een geheim deelt met Tuur. Als Lambert’s vader wordt aangesteld als burgemeester wordt de vriendschap tussen de jongens nog meer op de proef gesteld. Op dat moment ontdekt Tuur dat zijn familie is aangesloten bij het verzet! ‘Oorlogsgeheimen’ is gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Jacques Vriens.
9. Het meisje met het rode haar – 1981
Ook ‘Het meisje met het rode haar’ is afgeleid van een boek. In dit boek – geschreven door Theun de Vries – is het verhaal van verzetsstrijdster Hannie Schaft opgetekend. Gedurende de Tweede Wereldoorlog besluit Hannie om haar studie rechten te staken; ze wil zich aansluiten bij een verzetsgroep. Ondanks Hannie’s rotsvaste vertrouwen in de beweegredenen voor haar acties, slaagt ze er niet in om de haar opgedragen missies tot een goed einde te brengen. Hannie Schaft is nu eenmaal geen meedogenloze moordenaar. Net voor het einde van de oorlog wordt ze opgepakt; Hannie Schaft wordt gefusilleerd en begraven in de duinen.
8. In de schaduw van de overwinning – 1986
‘In de schaduw van de overwinning’ belicht de zogenaamde Weinreb-affaire. Tijdens de oorlog hebben de verzetsstrijders vele bevolkingsregisters vernietigd; zo maakten zij het de Duitsers onmogelijk om te achterhalen welke Nederlanders aanhangers waren van het Joodse geloof. Dat de Duitsers dergelijke acties niet ongestraft lieten – en dat de verzetsstrijders er niet altijd in slaagden om een dergelijke actie tot een goed einde te brengen – zien we in deze film. De hoofdrollen van ‘In de schaduw van de overwinning’ zijn gespeeld door Jeroen Krabbé en Edwin de Vries.
7. Pastorale 1943 – 1978
Ook in ‘Pastorale 1943’ speelden vele grote namen mee, waaronder Renée Soutendijk, Sylvia Kristel en Rutger Hauer. In dit 125 minuten durende oorlogsdrama zijn we getuige van de vele intriges, die de Tweede Wereldoorlog kenmerkten. Deze speelden zich veelal af op het platteland. Zo neemt ‘Pastorale 1943’ ons mee naar een dorp in de Betuwe. Hier zijn maar liefst twee verzetsgroepen actief! Dat hun acties niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd – én dat er vele Nederlanders in contact stonden met de NSB – dat zien we in deze film. De Tweede Wereldoorlog heeft ook tot veel onderlinge strijd geleid.
6. De overval – 1962
‘De overval’ staat bekend als één van de meest succesvolle Nederlandse films; de film heeft de bioscopen veel geld in het laatje gebracht. Onder de titel ‘The silent raid’ is deze film uitgebracht in het buitenland. Het feit dat het scenario is gebaseerd op één van de grootste verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft vast bijgedragen aan het succes. In de ‘De overval’ zien we hoe een groep verzetsstrijders een aantal van hun medestrijders – dat gevangen wordt gehouden in het Huis van Bewaring in Leeuwarden – op spectaculaire wijze weet te bevrijden!
5. Oorlogswinter – 2008
Het verhaal van ‘Oorlogswinter’ lijkt wel wat op dat van ‘Pastorale 1943’. Ook in deze film zijn we getuige van de vele onderlinge conflicten – zowel binnen gezinnen en families als ook binnen een dorp – die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld. Zo eist Michiel – zoon van de burgemeester van het Veluwse dorp – een heldhaftiger optreden van zijn vader. Laatstgenoemde geeft de voorkeur aan een diplomatieke aanpak. Michiel neemt liever een voorbeeld aan zijn oom. Echter, na een reeks van incidenten wordt Michiel duidelijk dat zijn oom allesbehalve zuiver op de graat is.
4. De aanslag – 1986
Pang pang… ‘De aanslag’ begint met een liquidatie; landverrader Ploeg wordt doodgeschoten. Dit alles speelt zich af voor het huis van de buren van familie Steenwijk. De buren twijfelen geen seconde en leggen het lijk op de stoep van het huis van De Steenwijkjes. Natuurlijk heeft deze actie grote gevolgen! Zijn leven lang vraagt Anton Steenwijk zich af waarom zij dit hebben gedaan. Op een gegeven moment verneemt hij de antwoorden op zijn vragen. Pas dan kan hij de oorlogsgruwelen een plek geven. In 1987 werd ‘De aanslag’ bekroond met een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film.
3. De tweeling – 2002
Net als in ‘De aanslag’ speelt toeval ook in ‘De tweeling’ een grote rol. In laatstgenoemde film zien we hoe de tweeling Lotte en Anna Bamberg gescheiden opgroeien. Lotte verhuist naar Nederland, Anna blijft in Duitsland. Terwijl Lotte een liefdevolle opvoeding geniet, leidt Anna een zwaar leven. In de Tweede Wereldoorlog kruisen hun levens elkaar op tragische wijze; zo wordt Lotte’s verloofde gedood in Auschwitz. Hiervoor is Anna’s man – een SS officier – indirect verantwoordelijk. Overigens overleeft ook hij de oorlog niet. Zullen de tweelingzussen elkaar ooit nog recht in de ogen kijken?
2. Zwartboek – 2006
In tegenstelling tot de andere films uit dit top 10 lijstje begint ‘Zwartboek’ niet met een transport of liquidatie, maar in een Kibboets in Israel. Na elkaar ruim 10 jaar niet te hebben gezien, lopen Rachel en Ronnie elkaar hier tegen het lijf. Deze ontmoeting brengt vele herinneringen boven bij Rachel. Elk op hun eigen manier hebben de vrouwen een rol gespeeld in het verzet. Vermeldenswaardig is dat ‘Zwartboek’ – geregisseerd door Paul Verhoeven – tijdens het Nederlands Filmfestival in 2008 is uitgeroepen tot de Beste Nederlandse Film ooit gemaakt. Meer concreet betekende de film de internationale doorbraak van hoofdrolspeelster Carice van Houten.
1. Soldaat van Oranje – 1977
‘Soldaat van Oranje’ brengt ons naar Leiden. Hier wonen Erik, Alex en , Jacques . Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog leiden zij een onbekommerd studentenleven. De oorlog brengt meteen een tweedeling teweeg; die tussen studenten – die het studentenverzet steunden – en studenten die een passieve rol verkozen. Erik geeft de voorkeur aan eerstgenoemde optie. Hij schopt het zelfs tot adjudant van Koningin Wilhelmina. Uiteraard heeft hij hiervoor grote offers gebracht. Jacques daarentegen heeft zijn studie afgemaakt. Hij is Leiden niet uit geweest! Na hun ontmoeting begint Erik ernstig te twijfelen aan de keuzes, die hij heeft gemaakt.
3 reacties
Eric Lanshof is de held in “Soldaat van Oranje”, Alex is de antiheld die als SS-er om het leven komt omdat hij brood in de modder gooit. Ken uw feiten …..
KLASSE FILM EEN VAN DE BESTE FILM VAN NEDERLAND OVER DE 2 WERELDOORLOG RICKY
oude film, maar toch. Spoilers man. Film is zo oud dat ik ‘m nog niet gezien had. Voor ‘m tijd witte wel?