Wat voelt het ontspannen om aan het einde van een lange dag naar boven te kijken. Het licht van de zon is verdwenen. De enorme ruimte is nu compleet donker, maar met een beetje geluk, vol met fonkelende lichtjes. Maar wat zijn al die lichtjes precies? De zon en de maan kennen we allemaal, maar die andere heldere sterren, wat is hun naam? En zijn het wel allemaal sterren? Hier is het antwoord.

10. Canopus

Na Sirius (de nummer 9 van deze lijst) is Canopus de helderste ster in de nacht. Maar in de tijd waarin er nog dinosauriërs leefden was Canopus helderder dan Sirius. Dit komt doordat Sirius in de loop der eeuwen zich dichter naar de Aarde verplaatste. De voorspelling is dat Canopus binnen nu en 480.000 jaar het weer gaat winnen van Sirius, opnieuw de helderste ster in de nacht zal zijn. Met het blote oog lijkt Canopus wit, maar bekijk je de ster met een telescoop dan blijkt hij geelachtig te zijn.

9. Sirius

Hoewel de Poolster (of de Noordster) de bekendste onder de nachtelijke sterren is, heeft deze ster niet het helderste licht. De helderste ster van de nachtelijke hemel is Sirius. De enige ster die het wint van Sirius is de Zon (de nummer 1 van deze lijst), maar die zie je uiteraard niet in de nacht. Sirius wordt ook wel ‘Hondster’ genoemd, omdat hij onderdeel uitmaakt van het sterrenbeeld Grote Hond.

8. Saturnus

Saturnus is na Jupiter (de nummer 5 van deze lijst) de grootste planeet van het zonnestelsel. Je kunt deze planeet gemakkelijk van de andere planeten onderscheiden. Saturnus beschikt over karakteristieke ringen, die gemaakt zijn van ijs en rotsen. De bol is opgebouwd uit gas. Hoewel je de planeet met het blote oog kunt zien, is hij gemakkelijker te vinden wanneer je gebruik maakt van een telescoop. Saturnus wordt gezien als een van de meest uitdagende objecten die je als amateur met een telescoop kunt bekijken.

7. Mercurius

De planeet Mercurius kun je laat in de avond en vroeg in de ochtend zien. In de nacht is hij niet zichtbaar. Met het blote oog kun je Mercurius zien, maar met een telescoop zie je ook zijn fascinerende structuren en fases. Mercurius is de kleinste onder de planeten en is grijsachtig gekleurd.

6. Mars

Mars is voor ons (op Aarde) een van de dichtstbijzijnde planeten. Hij wordt ook wel de Rode Planeet genoemd, omdat het een roodachtige kleur heeft als je er vanaf de Aarde naar kijkt. Al duizenden jaren is Mars een object dat door vele astronomen wordt bestudeerd. Na de Maan is Mars waarschijnlijk het volgende object in de ruimte waar je als mens naartoe kunt gaan. Je kunt Mars het beste met een telescoop zien in zomer, in de maanden juli tot en met september. In het jaar 2003 was de planeet extreem helder (meer dan het in de afgelopen 60.000 jaar ooit was). Dat kwam door de positie die Mars toen had ten opzichte van de Aarde en de Zon.

5. Jupiter

De grootste onder de planeten in het Zonnestelsel is Jupiter. Het is dan ook niet gek dat je deze planeet waar kunt nemen vanaf de Aarde. Jupiter is een zeer helder object in de nachtelijke hemel, waardoor je weinig moeite hoeft te doen om hem te zien. Als je met het blote oog kijkt dan zie je Jupiter als een van de vele sterren, maar kijk je met een telescoop dan zie je meer. Ook een van de manen van Jupiter en de grote rode vlek op de oppervlakte van Jupiter worden dan zichtbaar.

4. Venus

Venus is een van de planeten die het dichtste bij de Aarde is. Daarnaast is het ook een zeer helder object in de ruimte. Venus wordt ook wel de ‘Morgenster’ of de ‘Avondster’ genoemd, omdat hij in de periode vlak voor zonsopkomst en de periode na zonsondergang het best is waar te nemen. Dat komt doordat Venus op deze momenten de Aarde kruist tijdens de revolutie. Ook op het midden van de dag, wanneer de Zon op zijn scherpst is, kun je Venus zien. De Planeet wordt al zeer lange tijd bestudeerd door wetenschappers. Maar Venus is niet alleen een interessant object voor Astronomen. De planeet wordt ook over de hele wereld veel gebruikt in gedichten en toneelstukken.

3. Internationale Ruimte Station

Naast de natuurlijke objecten in de ruimte is er ook een door mensen gemaakt object vanaf de Aarde waar te nemen. Het gaat hier om het Internationale Ruimte Station (International Space Station, ISS). Achttien keer per dag omcirkelt dit station de Aarde. Dat maakt dat het is te zien vanaf bijna elke plek ter wereld. Als je het ziet, dan denk je misschien dat het een groot vliegtuig is. Maar kijk je op de website van Astroviewer dan zie je precies waar de ISS zich bevindt en kun je checken of je een vliegtuig zag of het Internationale Ruimte Station. Dit object is uiteraard veel kleiner dan de andere objecten uit deze lijst. Je kunt het zien doordat het zich veel dichter bij de Aarde bevindt (op ongeveer 400 kilometer afstand).

2. Maan

Na de Zon (de nummer 1 van deze lijst) zie je de Maan het beste vanaf de Aarde. De Maan is voor ons wat de Zon is gedurende de dag, het helderste object in de ruimte. Je ziet de Maan zo helder, omdat hij het licht van de Zon reflecteert. De Maan maakt een beweging die synchroon is met die van de Aarde. Je ziet de Maan in verschillende vormen, doordat de relatieve positie ten opzichte van de Zon verandert. Steeds wordt er maar een deel van de oppervlakte van de Maan op specifieke dagen van de maand door de zon verlicht.

1. Zon

Het zal je niet verbazen dat de Zon op de nummer 1 staat van deze lijst. Zelfs zonder telescoop kun je dit object heel goed zien. Als je in de zomer in de middag meer dan een paar seconden naar de Zon kijkt, dan kan dat je voor korte tijd blind maken, doordat de felheid van de Zon zeer extreem is. Als de Zon er niet was, dan was leven op Aarde onmogelijk. Dan was het hier pikkedonker en ijskoud.

Meer lijstjes over de ruimtevaart